Бора - как да предотвратя ръждата по спирачните дискове
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Бора - как да предотвратя ръждата по спирачните дискове
Колеги, Бората няма да се кара за период от около 7 месеца.. ако я оставя така просто отвън, накрая спирачните дискове ще има адски дебел слой ръжда.. та си мислех следната простотия: Да напръскам дисковете с WD-40 и след 7 месеца, преди да подкарам колата отново, да ги напръскам обилно с обезмаслител (почистващ спрей за спирачки). Според вас това дали ще е ефективно или след това няма да спира? Или пък има по-добър начин? Иначе винаги мога и така да ги оставя, след това на третото спиране би трябвало да се изчистят, но някак си ми се иска това да го избегна..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Бора - как да предотвратя ръждата по спирачните дискове
Ако ще те успокоя по някакъв начин: навремето бях "позапекъл" едни нови, евтини задни накладки на дискови спирачки и съответно свиреха. Понеже ме дразнеше пръсках дисковете с wd-40, но ефектът траеше твърде кратко и пак просвирваха (е, не правете това вкъщи)...
Звучи тъпо, но беше факт, купих си нови, скъпи накладки и ги разработих правилно.
Не мисля, че каквото и да пръснеш по дисковете, освен някаква грес, ще ги спаси от ръждясване.
Повечето сериозни обезмаслители, които наистина обезмасляват и буквално изпаряват мазнините се водят точно течност или спрей за почистване на спирачки - bremsreiniger на немски или нещо подобно.
Аз съм оставял автомобил, в гараж, без да се кара,за период от 6 месеца и не съм имал каквито и да е проблеми. Запали без дертове, вървеше без дертове. Ръждата от дисковете се сваля след първите няколко натискания на спирачките.
Звучи тъпо, но беше факт, купих си нови, скъпи накладки и ги разработих правилно.
Не мисля, че каквото и да пръснеш по дисковете, освен някаква грес, ще ги спаси от ръждясване.
Повечето сериозни обезмаслители, които наистина обезмасляват и буквално изпаряват мазнините се водят точно течност или спрей за почистване на спирачки - bremsreiniger на немски или нещо подобно.
Аз съм оставял автомобил, в гараж, без да се кара,за период от 6 месеца и не съм имал каквито и да е проблеми. Запали без дертове, вървеше без дертове. Ръждата от дисковете се сваля след първите няколко натискания на спирачките.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси за споделения опит ;)
Аз точно с Bremsenreiniger мислех да ги пръскам..
Иначе ако ги оставя така, то ясно, че след няколко спирания ще падне ръждата, но все пак ми се искаше някак си да я предотвратя...
Аз точно с Bremsenreiniger мислех да ги пръскам..
Иначе ако ги оставя така, то ясно, че след няколко спирания ще падне ръждата, но все пак ми се искаше някак си да я предотвратя...
-
- Автомобил: BORA 1.6 16V
- Двигател: AUS 2000
Според мен за 6 месеца не си струва да предприемаш нищо.Ако ще мажеш с масло(грес) то ще попадне на накладките(хлабината м/у тях и диска е почти никъква)и после ще трябва да ги изхвърлиш.Подобрата идея е с грунд за метал във вид на спрей(но не и боя),няма гланц и накладките после лесно сами ще го смъкнат.А как ще предотвратиш ръждясването на маховика където контактува с феродовия диск?То и там е същата работа.

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
А как залепва съединител за една зима некаране!
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
muns61 написа:А как залепва съединител за една зима некаране!
Залепваха на Ладите заради смолите.
Е не е залепнал на Г3/АЕЕ/- то ,последно каране 31.08.2012 следващо каране преди 2 седмици.Но е нов на около 1500 км от смяната на к-та. Стоя на улицата.
А относно автора на темата -има спрей грес /бяла/ - пръскаш дисковете и преди подкарване пръскаш със спрей за почистване на сп. апарати или за карбуратор.Желателно е процедурите да са при свалена гума.за по-добър достъп.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
По добре свали главините и ги консервирай - грес, нафта и т.н. И без това няма кой да я кара, вдигаш колата на трупчета, таман няма да улягат и пружините. Като му дойде времето къпиш и слагаш, после караш и така, до следващия път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
А защо направо да не вкара колата във вакуум камера - без достъп на въздух и влага?
Мисля, че с консервирането за няколко месеца малко прекалявате!
- DaNicHeLi
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AGU 1999
Тия спрейове от типа WD-40 просто се изпаряват колега,дори и да пръскаш нищо няма да спасиш. Не се занимавай,за 6-7 месеца няма да и стане нищо 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
myrshavija написа:А защо направо да не вкара колата във вакуум камера - без достъп на въздух и влага?
E, като има мерак, и на трупчета може да я вдигне.
А чергило има ли за завиване?
-
- Автомобил:
- Двигател:
namaji gi s gres
posle daje nqma da skarcat

Последна промяна от IvanMan на Вто 30 юли 2013 21:02, променено общо 1 път.
Причина: Кирилицата е задължителна!
Причина: Кирилицата е задължителна!
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Течна грес, WD и т.н. попиват в накладките и след 6 месеца те ще са абсолютно за боклука. Ако ще пръска дисковете с нещо, трябва да махне накладките. А разглоби ли до толкова, че да махне накладките, още 3 болта и сваля и диска
. Принципно може да залепнат за толкова време, ама друго няма какво да им стане. Играх си с едно А6, което 3 години беше седяло на едно място (буквално разяхме дървото, което беше поникнало пред него)...само първото дръпване беше сложно, защото и 4-те накладки бяха залепнали (а то както е и 2 тона...)..ама отлепи и след 5-6км даже не задържаха изобщо, а и дисковете се лъснаха отново.

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Оставям я така тогава и това е положението ;)
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
icefire написа:Оставям я така тогава и това е положението ;)
Най-правилното решение!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”