Ангренажен ремък-дата на производсво.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Ангренажен ремък-дата на производсво.
в аутодата го дават на 4 години да се сменя
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Е, ако колата е минала 10 хил км, през тези 4 години, пак се сменя ремъка
Според мен му няма нищо, докато не стигне пробега от 50 хил км!
Какви са тези години не знам, но не налагам мнението си, всеки сам си знае!
Все пак ремъка има капак и малко или много го запазва и няма проблем!
А относно мнението на колегата, ако са ти дали на ремъка 80 хил км, си го сменяш на толкова, ако са ти дали проблег 50 хил км, си го сменяш на километрите, годините според мен не са от значение!

Според мен му няма нищо, докато не стигне пробега от 50 хил км!
Какви са тези години не знам, но не налагам мнението си, всеки сам си знае!
Все пак ремъка има капак и малко или много го запазва и няма проблем!
А относно мнението на колегата, ако са ти дали на ремъка 80 хил км, си го сменяш на толкова, ако са ти дали проблег 50 хил км, си го сменяш на километрите, годините според мен не са от значение!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Не разсъждаваш правилно за годините и пробега. Ще ти дам прост пример: ти си караш колата предимно извънградско и навиваш 50 000км за много по-малко моточасове, отколкото ако ги навия аз в града. Понеже нали се сещаш, че колата, когато се движи с ниска скорост или стои на светофар ще ги направи по-бавно от тая, която лети постоянно със 100 км/ч примерно. Оттук следва, че въпреки, че моят ремък има "навити" само 20 000км той се е пекъл колкото твоя (нали когато колата работи на празен ход или се движи бавно ремъкът пак се върти и моторът пак си грее). Нали се сещаш, че каучукът старее и това нагряване от двигателя не му влияе особено добре. Та оттам хората казват - пробег или време, което настъпи по-напред. Опитах се максимално добре да кажа разбиранията си по тоя въпрос. 

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, това ми е много ясно! Не споря, че не е така! Моя ремък е на 35 хил км. и на 5 години близо! И сега трябва да го сменям по ваше мнение!
То по тази логика, и водната помпа трябва да се сменя при всяка смяна на ремъка? А да смениш нещо което работи, си е чист мазохизъм и излишно наливане на пари! Не споря, че сте прави, но според мен това с годините е един вид вманиачаване! Ремъка се изпича, то и маслото се сменя по принцип на 10 хил км, но има хора го карат и на 15 хил км.! Но нека не навлизаме в спорове всеки си има мнение
То по тази логика, и водната помпа трябва да се сменя при всяка смяна на ремъка? А да смениш нещо което работи, си е чист мазохизъм и излишно наливане на пари! Не споря, че сте прави, но според мен това с годините е един вид вманиачаване! Ремъка се изпича, то и маслото се сменя по принцип на 10 хил км, но има хора го карат и на 15 хил км.! Но нека не навлизаме в спорове всеки си има мнение

-
- Автомобил:
- Двигател:
няма тази логика, онази логика. гледаш какво ти се предписва за колата. ако производителя казва да се сменя на определен период или километри, сменяш тогава. ремъка е каучук. старее както автомобилните гуми. всичко останало е бля бля и тъпотии. сменяш на твой риск..
- stefan4o
- Контакти:
my heart iS iCe написа:Колега, това ми е много ясно! Не споря, че не е така! Моя ремък е на 35 хил км. и на 5 години близо! И сега трябва да го сменям по ваше мнение!
То си е за твоя сметка. Като се скъса и ти направи мотора на салата друга песен ще запеееш

-
- Автомобил:
- Двигател:
За ремъка, ясно. Километри или години, което настъпи по напред. Според мен за 20-тина лева не трябва да се рискува, наистина каучука старее с годините. За мен е по-интересно как според вас стои въпроса със смяната на ролки и водна помпа. Разбираемо е, че според майсторите най-добре е да се сменя всичко комплект, ама дали си струва. Проблемът е, че късането на ремъка може да се получи и при неизправност и блокиране на ролка или водна помпа, а тези част не са много евтини.
- stefan4o
- Контакти:
Всеки сам си носи кръста, колега. Затова се следят инструкциите на производителя и се спазват. Ако се влагат качествени части проблеми не би следвало да има. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, де, ама намирам само за ремъка кога трябва да се смени. За ролката и водната помпа не намирам нищо конкретно. Та за това малко да изменя въпроса. Има ли общо правило на колко изминати км или години да се сменят ролки и водна помпа. Сигурно за различните коли е различно, но все пак. Съвети от рода "виж дали се върти свободно и дали трака при въртене ролката/помпата" ми се струват малко не сериозни.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Pinto_mm написа: Има ли общо правило на колко изминати км или години да се ...
Не, няма.
Или чакаш да се разсвирят и протекат, или сменяш здрави части без време.
Аз така правя защото съм баровец

Ти знаеш ли какво питаш, всъщност? Щи кажа..кога ше ми се преебе помпата, та да я купа вчера.
-
- Автомобил: Passat 1.8T YAMAHA FZ1
- Двигател: AWT 2004
Благодаря ви размишленията и съветите.
Реших да сменя само ремъка без ролки и тн. Причината поради която се двоумих е следната:
Според мен автомобилните производители понякога прекаляват с някой от сроковете.
Например маслото, 15000км. или една година, на някой марки сменяват антифриза на 30000 км. или две години.
Целта според мен е да се вземат пари от клиента. И да не си караш колата много пак да посещаваш често магазините за резервни части, и то фирмените сервизи ако си гаранционен.
Без да сменявам антифризсъм карал по 5 гоини без грам проблем.
Та така си мисля и за ремъка 80000км.или 4 години.
На предишните си коли съм сменявал ремък само на пробег, без оглед на километрите.
като се замислих, имах една аскона .Минах и 50000км. за около 6 години. И тогава смених ремъка.
проблем нямаше и ремъка си беше идеален.
поздрави!
Реших да сменя само ремъка без ролки и тн. Причината поради която се двоумих е следната:
Според мен автомобилните производители понякога прекаляват с някой от сроковете.
Например маслото, 15000км. или една година, на някой марки сменяват антифриза на 30000 км. или две години.
Целта според мен е да се вземат пари от клиента. И да не си караш колата много пак да посещаваш често магазините за резервни части, и то фирмените сервизи ако си гаранционен.
Без да сменявам антифризсъм карал по 5 гоини без грам проблем.
Та така си мисля и за ремъка 80000км.или 4 години.
На предишните си коли съм сменявал ремък само на пробег, без оглед на километрите.
като се замислих, имах една аскона .Минах и 50000км. за около 6 години. И тогава смених ремъка.
проблем нямаше и ремъка си беше идеален.
поздрави!
-
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:Pinto_mm написа: Има ли общо правило на колко изминати км или години да се ...
Не, няма.
Или чакаш да се разсвирят и протекат, или сменяш здрави части без време.
Аз така правя защото съм баровец![]()
Ти знаеш ли какво питаш, всъщност? Щи кажа..кога ше ми се преебе помпата, та да я купа вчера.
Ще помоля за малко по-спокоен тон. Когато нямаш конкретен и точен отговор на даден въпрос не е задължително да пишеш. Аз също ремък, ролка и водна помпа. Оказа се че водната помпа е изкарала около 100 хкм и си беше напълно здрава, макар и ръждясала. Предполагам, че хора с по-голям опит имат наблюдения и могат да дадат някакви съвсем ориентировъчни срокове за смяна. То е ясно, че много зависи и от марката, която слагаме. Пълното менте може хич да не изкара. Говорим за среден клас авто части.
- stefan4o
- Контакти:
Да дадеш срок, колко би могло да изкара нещо като помпа, ремък, ролка е като да идеш здрав на доктор и да го питаш кога горе-долу можеш да се разболееш.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
stefan4o написа:Да дадеш срок, колко би могло да изкара нещо като помпа, ремък, ролка е като да идеш здрав на доктор и да го питаш кога горе-долу можеш да се разболееш.

Аз не бях сменил водна помпа поради незнание и около 20-30000 км след обслужването се наложи пак да правя обслужване, защото вътрешната част на помпата (перката) се беше откачила от оста и изобщо не въртеше. Това го установих на "Цариградско шосе" като ми прегря внезапно колата. При тези мотори помпите са с пластмасова вътрешна част.
С ролките може да се случи същата работа. Според мен няма смисъл да се правят цигании и да се икономисва от части при положение, че колата е разглобена. Какво ще постигнеш? Ще имаш чисто нов ремък, а водната помпа и ролките ще са на по 40000 и 5 години. След още 40000 пак ли ще разглобяваш всичко, този път за да смениш ролката и помпата? Трудът по смяната на тези части е повече, от колкото ще спестиш.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ето това е отговор. Напълно съм съгласен и така постъпих първия път. Смяна на ремък, ролка и водна помпа. При следващата смяна 40 хкм или 4 години, пак пълна смяна на всичко.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”