Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Ivailo G. Ivanov
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности, закони - разяснения

Мнениеот Ivailo G. Ivanov » Съб 13 юли 2013 15:57

Здравейте , колеги искам да попитам от кога започва да тече давноста на актовете.Случея е следния преди година и девет месеца ми бе саставен акт за липсваща винетка и Гражданска одговорност , беше ми отнета книжката и ми казаха ако до три дни представя ГО ще ми бъде върната книжката . Представих в определения срок ГО и ми върнаха книжката , два месеца по късно излезе акт за винетка на стойност 300лв . Заплатих сумата и ми върнаха и талона , като си казах , че сигорно са ми опростили за гражданската одговорност , понеже 300лв неса никак малка сума . Днес година и девет месеца след случката ми пращат глобата за ГО на стойност 400лв и още една глоба съставена преди две години и четери месеца за лична карта на стойност 50лв с срок на обжалване седем дни .Въпросат ми е от кога започва да тече давноста от датата съставяне на акта или от датата на полочаване на решението . И в дупалнение тези пари за нищо ги нямат.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 14 юли 2013 11:40

Здравей, препоръчвам ти да си наемеш адвокат, който ако не друго поне ще може да напише грамотно на български език една жалба...
:negramotno

Давност на акт няма, има давност на наказателно постановление.

ipipbg
Автомобил: SEAT CORDOBA 6k2
Двигател: AGR

Мнениеот ipipbg » Сря 31 юли 2013 20:41

има ли закон,че имаш право да не спираш на полицай след 22:00 часа,когато ти махне с палката и е извънградско ? на магистралата например или изобщо извънграда ? :eek :gruebel

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 31 юли 2013 20:45

ipipbg написа:има ли закон,че имаш право да не спираш на полицай след 22:00 часа,когато ти махне с палката и е извънградско ? :eek :gruebel

То малко като ония с мотора, полицай го спира с палката а моториста в движение му казва " Имам си всичко" нямаш право да ме спираш!
Щом се пусне палка от полицай, който след това ти се представи, имаш право да му търсиш документ за самоличност, няма да ти откаже! Дори ако има и патрулен автомобил доказва, че е изряден не е менте полицай!
Но такъв закон от теб научавам! Интересно ще ми е ако го направиш тоя номер, и му кажеш това на полицая, как ще реагира, дали няма да си направи хара хири с палката :mhihi

ipipbg

Мнениеот ipipbg » Сря 31 юли 2013 20:51

ми аз преди 3-4 години с 200 минах (бяха без радар) и те махнаха ама как да спра ....... и нищо не ми направиха , а иначе питам щото нали вечер имаше зачестили случаи на золуми по магистралата дет са преобличат като полицаи и става мазало после и бях чул че можеш да не спираш след 22:00 ако е извънграда :mhihi и ся са замислих дали наистена е вярно :mhihi

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 31 юли 2013 23:31

Аз не виждам начин да ме спрат на магистралата по тъмно...
Ще спра на първото осветено място или караулка, но на магистралата нямат шанс...

ipipbg

Мнениеот ipipbg » Чет 01 авг 2013 9:35

и аз мисля като теб , но ми беше интересно дали има такъв закон :mhihi и явно няма .... :mhihi

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Чет 01 авг 2013 10:19

Аз съм чувал че може да не им спреш ако са на неосветено място.

ipipbg

Мнениеот ipipbg » Чет 01 авг 2013 13:02

ок,ама това по закон или как :mhihi иначе и аз съм го чуеал затова питам, на какво основание, че ти изглеждат съмнителни ли ? и на мен това ми е интересно , няма ли някой полицай или адвокат тука да каже :mhihi

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Чет 01 авг 2013 20:44

Аз знам,че ако полицая е без фуражка,може да нему спираш .

Потребителски аватар
dnn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dnn » Чет 01 авг 2013 21:47

викат ме в милицията да си получа чиститката за превижена скораст
да ходя ли или да не хода да го получавам

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пет 02 авг 2013 10:40

hooligans написа:Аз не виждам начин да ме спрат на магистралата по тъмно...
Ще спра на първото осветено място или караулка, но на магистралата нямат шанс...

Чл. 119. При движение по автомагистрала на водача е забранено:

1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 02 авг 2013 12:17

Айде и аз да се похваля с моя казус - получих покана да се явя на гише 4 в Пътна Полиция за неплатени глоби. Визира се акт съставен на 14.07.2011, за който обаче нямам покана за връчване на НП. Знам, че ще скочат "моралистите" защо не съм отишъл да го взема... Защото нямам време 4 поредни месеца да ходя и да ми казват, че още не е дошъл. Нямам толкова време за губене в работните дни и в частност от 10 до 15 часа. А и в ЗАНН пише, че НП се връчва, а не че "нарушителят е длъжен да ходи до институцията" n на брой пъти. :

Код: Избери всички

Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Такааа, интересният момент обаче е друг член:

Код: Избери всички

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
...

Иначе сега се чудя въз основа на кое да обжалвам - дали защото са изтекли двете години, или защото нарушението беше "измислено" тъй като не се съгласих да "бутна". Нито съм минал на червено, нито съм имал възможността да не пропусна пешеходец и за тяхна беда имаше и свидетел в колата, който видя всичко, което се случи и че само единия полисмен беше на платното, а другия "душеше" един шопски водач за пари... Охранителна полиция кво да кажа повече, писаха ми акта повече от 30 минути.

Потребителски аватар
bqlovento
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bqlovento » Пет 02 авг 2013 20:38

eminem94 написа:Аз знам,че ако полицая е без фуражка,може да нему спираш .

Абсолютна глупост и измислица.

ipipbg

Мнениеот ipipbg » Съб 03 авг 2013 13:24

снощи пътувах по тъмно по магистралата (0:00-2:00), имаше полиция наистена само по осветените места на бензиностанциите (софия - стара загора) 2 патрулки на 2 бензиностанции видях аз :)по -скоро стояха за респект,без намерения да спират някоя кола !
има и много трафик с тези чужденци е направо ужас ,а и не могат да карат , карат в колона по 3-4 коли ,постоянно менят скоростта ту със 110 ту със 140 карат , ужасно е ! лека и безаварийни,колеги ! :beer

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”