Питане за зумер на Пасат

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
simak
Автомобил:
Двигател:

Зумер за Passat B3 - 89 - 93 г.

Мнениеот simak » Съб 11 ное 2006 16:48

Здравейте колеги,

след като видях постинга на Stenly реших да последвам примера му и да си сложа собственоръчно обикновенно зумерче за 12 в. Отидох в първият срещнат магазин за електроника (в моя случай на Симеон до Мария Луиза ) и си купих зумер за 2,5 лв. Запойх му 2 жици и го свързах по следната схема:

Изображение

Изображение

Ако не искате да се клати може и така:

Изображение

Успех

Потребителски аватар
blackpearl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blackpearl » Съб 11 ное 2006 17:57

От тези снимки разбирам че е много лесно, но не виждам къде си свързал жиците. Би ли го описал с думи или даи по-добър ъгъл на снимката. Благодаря

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Съб 11 ное 2006 18:00

Колега, единия край си го хванал от плюса на предпазител №7 ,а другия.....????? обясни че нещо не ми стана ясно.

Потребителски аватар
simak
Автомобил:
Двигател:

Пояснения за зумера

Мнениеот simak » Нед 12 ное 2006 11:07

Здравейте,

плюса на зумера се захваща в предпазител номер 8 - това е предпазител за къси светлини, а минуса се захваща за маса - от първата снимка се вижда добре къде са захванати жиците - прилагам отново снимката.
Изображение
Маста може да е всяка друга маса, но мисля че където съм я захванал аз е най удобно. При тази схема на свързване зумера писука само когато колата е на къси и се изключи от контакт. Т.е. след като загасите двигателя и сте забравили късите зумера писука. Оригиналният зумер писука дори и ако колата е забравена на габарити, но това според мен е излишно, защото не съм чувал някой да си ползва габаритите за нещо. Има още една особенност за хората с имобилзайзери - когато имобилайзера е активиран (специално за моята аларма- Българска е) не се включва зумера, но в общият случай след шофиране гасите двигателя, забравяте късите и зумера си писка, т.е. имобилайзера на повечето аларми не се активира веднага щом изключите от контакт, пък и зависи как е свързана алармата и типът аларма.[/img]

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 12 ное 2006 13:05

На моята печка съм го свързал с предпазители 7 и 13 ( дизеляшка му работа ) а понеже проблемното ми реле ( описано в друга тема) имаше стандартно двойнолепещо от долу, го залепих за едно реле ( по избор) и толкова.... мързела краси човека така че да свалям кора на прага или нещо такова заради пискане само при отворена врата - без мене :idea:

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Re: Пояснения за зумера

Мнениеот K22 » Пон 13 ное 2006 9:00

simak написа:Здравейте,

Изображение
Маста може да е всяка друга маса, но мисля че където съм я захванал аз е най удобно. При тази схема на свързване зумера писука само когато колата е на къси и се изключи от контакт. Т.е. след като загасите двигателя и сте забравили късите зумера писука. Оригиналният зумер писука дори и ако колата е забравена на габарити, но това според мен е излишно, защото не съм чувал някой да си ползва габаритите за нещо. .[/img]

Когато си оставиш колата на мигач, габаритите също светят?!

Потребителски аватар
simak
Автомобил:
Двигател:

отговор

Мнениеот simak » Пон 13 ное 2006 21:06

Колегата е прав - тази схема е най простата, не обхваща никой друг случай - нито за мигачи, нито за габарити, но функцията като си оставиш колата на мигач е да ти свети само преден и заден фар от страната на пуснатият мигач, т.е. идеята е че ги оставяш с цел да не те блъсне някой, така че е излишно зумера да писка тогава. Но ако на някого му се занимава да го прави като оригиналното нека го направи, според мен така а напълно достатъчно за стандартният случай на забравени къси светлини.

cacho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cacho » Пон 13 ное 2006 22:31

значи аз като не-професионалист бих се включил:
пищялка на 12в( може и от детска играчка-аз от там я взех) единя кабел- минуса от бутона на вратата за плафона в купето, другия за единят от двата кабела за габаритите (сив цвят, два един до друг за ляв и десен минават до горния десен краи на таблото с бушоните,посока от волана надолу)....
като отвориш вратата пищи... кофтито и тук е че не пищи на едия габарит при забравен мигач ..... НО.....
единя краи на пищялката за бутона на плафона, другия за единя кабел за габаритите+ джаджа дето пуска тока само в едната посока (да кажат профитата как се казваше) и за нея другия габарит....
при мен бачка перфе... даже и на буса турнах

Потребителски аватар
PASSAT
Автомобил: Passat B4
Двигател: AFN 1996

Мнениеот PASSAT » Вто 14 ное 2006 9:08

Да се включа и Аз с една идея за решение на проблема. Та купих един зумер, 3 диода 1n4148, резистор 10 килоома и един транзистор PNP какъвто и да е (в моят случай български 2Т3309) и направих следната схема
http://forum.vwclub.bg/garage.php?mode=view_gallery_item&type=garage_mod&image_id=3474
С изключение на сигнала който идва от отворена врата другите се намират на ключа за габарити/къси и на моят Пасат са:
+ при контакт - дебел черен с жълта ивица
Левия и десния габарит са сив с черна ивица и сив с червена ивица
масата е кафявия
За сигнала от вратата се сваля пластмасата пред таблото с предпазителите и релетата и в ляво от таблото се намира една букса с три кабела единият от които е този който ни трябва но в момента не мога да кажа цвят. Ако някой се интересува мога да го кажа утре.
Успех на всички

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Re: Пояснения за зумера

Мнениеот Iavor » Вто 14 ное 2006 10:39

simak написа: При тази схема на свързване зумера писука само когато колата е на къси и се изключи от контакт. Т.е. след като загасите двигателя и сте забравили късите зумера писука. [/img]

Вземи +, напр.,от бушона за осветление на таблото.Така ще ти бръмчи на каквито и светлини да си!

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Вто 14 ное 2006 22:49

PASSAT написа:.....
За сигнала от вратата се сваля пластмасата пред таблото с предпазителите и релетата и в ляво от таблото се намира една букса с три кабела единият от които е този който ни трябва но в момента не мога да кажа цвят.

Кафяв с бяла ивица

Потребителски аватар
Crunk_Style
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Crunk_Style » Нед 19 ное 2006 18:20

приложих схемата на simak и сам доволен много е просто а варши работа :lol:

Потребителски аватар
gencho60
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gencho60 » Нед 10 дек 2006 16:06

колеги изчетох цялата тема.моето гнездо като светнах с фенер има кабели но не намерих такова реле 36,по магазините.ако някой знае къде има да пише тук.пасата ми е от италия януари1991г.става дума за софия.

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Нед 10 дек 2006 18:40

gencho60 написа:колеги изчетох цялата тема.моето гнездо като светнах с фенер има кабели но не намерих такова реле 36,по магазините.ако някой знае къде има да пише тук.пасата ми е от италия януари1991г.става дума за софия.

На въпросното реле 36. Каталожен номер е 3А0951307 http://2003590.homepagemodules.de/t1319 ... -Golf.html даже е упоменато "Der G3 Summer hat die Best.Nr. 3A0951307 und kostet neu 13,22€" а в БГ някой беше проверил и 56 лв. :roll:
А тук е как изглежда http://foto.mail.ru/mail/cmumurov/1/i-50.jpg и http://foto.mail.ru/mail/cmumurov/1/i-51.jpg
По автоморгите е около 5 лв.
Успех

Потребителски аватар
CyberFiend
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CyberFiend » Нед 10 дек 2006 20:50

ха така, много хубава тема :D а дали сега някой ще ме светне къде се намира това реле/зумер на Passat 1999, TDI (ако е от значение), щото при мойта кутийка няма релета, само предпазители

Върни се в “Passat”