Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Мнениеот azrod » Пон 05 авг 2013 10:08

Именно, и аз това имах предвид като си направих майтапа за касата бира. Не се е счупила толкова от немърливо отношение от твоя страна, а по-скоро от МЪРЛЯЧИ в някой от официалните сервизи. Вместо да ти сменят един маркуч са ти оакали още повече машината.

Замислете се, това е същото както с колите. Не намериш ли читав майстор и/или някой познат да те насочва и да ти показва се започва лутане на килограм ... :horror

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 14 авг 2013 13:04

Колега, писъл съм в две теми и за резачките и за трионите във форума.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=67&t=140059
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=67&t=33205

Сега споменах за твоя проблем на моя майстор и определено Щил губи и по качество и по цена пред Хуска.

Твоя Щил е от евтините-демек за евтиният пазар е правена. За сравнение евтината на Хуск е 370 лева-38 кубика и моя майстор не я препоръчва на клиентите си.
Хуска на цена от 450, която е 41 кубика вече наистина дава качество и мощ ! Масово се продава и е добра и надеждна !

Карбораторите на Щил са с един реглажен болт за въздуха само и при смяна на мембраните, ако не запали и този болт не помогне-хвърляте карба.
Хускварна е с 3 реглажа и могат да се подменят дифузори и жигльорите-подлежи на ремонт и тнт.

Така че се оказва че Щил за да е машина трябва да дадеш-700 лева, а при Хуска-450 !

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Сря 14 авг 2013 15:19

Скоро след като получих машината от последния-сполучлив ремонт, веригата се скъса. Разочарованието ми от Щил е голямо. Наясно съм с ниския клас на този модел, но все пак това на нищо не прилича.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 14 авг 2013 15:41

Човек, и касмета има значение.

Аз пък съм писал за старата ми Хуск, -35 куба резак. Класика купувана от бащата едно време.

И ние от незнаие, запушихме маслената помпа с старо работило масло, после от развиване на свеща сменихме цилиндъра-прецакахме резбата на свеща-заради некачествени двутактови масла-правеха нагар по свеща.

Е вината беше наша !

Иначе сега я ревизирах-смених водещо колело-износено беше. Баща ми леак му пръст, като се върнеше от сеч в драките-целия надран и машината цялата в лико и трици намотана-имах чувството че от Война идва ! :Mr Green Fun .
Майсторчето барна настройките и падна голяма сеч-една ябълка -шината влизаше на половин в нея я сабори и разфасова на клечки. Абе машина си е.
Но новите на Хуск в този клас са като твоя Щил-калпави -за евтиният пазар и конкуренция.

За съжаление - качествените машини са скъпи за нашият стандарт ! Понеже сме почти като белите хора, ама не съвсем !

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 14 авг 2013 16:13

Как ще скъсаш верига бе човек, да не си я пренатегнал, ти ме вкара вече в зоната на здрача с твоята резачка :mhihi Ебах тоя Щил, ебах това чудо, дали е в резачката проблема или в оператора на машината ? :smile
В неделя смазахме 10 куб. букачки с една 028 като сме спирали само за бензин и за по-цигара, за четири часа бяха нарязани, миналата година рязахме пак ударно 16 куб. с една малка Хускварна пак никакъв проблем.Твоята да не е обладана от зъл дух, няма ли екзорсист във форума да помогне на колегата ? :bishop

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 14 авг 2013 16:19

Да и оператора е много важен ! Аз лично го разбрах това !

Или си рязал в камъни, пръст и пирони или си пренатегнал. Или е била много износена.

Маже ли добре тая прословута система тая верига ?

Иначе и майсторчето не ремонтира гаранционните от другите магазини или много рядко. За големите хипермаркети казва тия само продават и вземат печалбата, пък поддръжка няма.

Та много е важно и от къде купуваш техниката !

Последна промяна от kossis на Чет 15 авг 2013 8:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Сря 14 авг 2013 16:43

Само едно ще кажа. Чичо ми е в дърварския бизнес има една щилка на 15+ години която само тя реже 100+ кубика на година и до днес, сменян е само съединител и на сервиз не е ходила нито веднъж, машината вече е взела дала но работи и реже.

Скоро взехме нова, не помня модела но струваше около 1000лв ами не е същата и си личи че не ги правят като едно времешните.

Което се е доказало не означава че не могат да го окепазят и все пак за мен и си остават най качественото на нашия пазар.

п.п. Пробвали сме и с Хускварна но техните любителски не стават за всекидневно рязане. Лични наблюдения ами момчета писна ми да чистя магистралката за маслото на веригата.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 14 авг 2013 22:49

momcho_bg написа:Скоро след като получих машината от последния-сполучлив ремонт, веригата се скъса. Разочарованието ми от Щил е голямо. Наясно съм с ниския клас на този модел, но все пак това на нищо не прилича.

Аз режа предимно стари гредореди на 50+ години. Пирони има в несвяст, досега съм износил две вериги, а следващите две купих някаква закалена версия. Досега верига не съм късал, само някои и друг зъб се е изкъртвал. И съм ги сменял при дистрибутора на щил в Пловдив.

Krasimir_0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krasimir_0 » Вто 25 фев 2014 21:05

Прекарал съм четири малки щила 018 , 2 181 , 017 и щил 211 . Първия го купих през 1998 щил 018 за 16 години щил не решиха проблема с въпросното мъркуче всичкии машини са ми имали точно там проблем и въпреки това все такива купувам. Това им е единствения проблем и той не се решава толкова трудно, старите щил 018 ,180 са изключително леки, ненадминати за тегло в любителския клас 3.9 кг отделно им изчиствам и стопа, машинките стават перца с 30 см шина. Щил 180 вече не се предлага предлагат щил 170 с катализатор но той загубва най важното качество на тези машини ,теглото заради катализатора. Щил 181 , 211 е вече съвсем различна машина от старите 180, 170. Преработена е филтърната система с доста по добра , окачването е вече на пружини ,вкарана е 2 микс технология " продухване на преливните канали" карбураторите са с реглаж на високите обороти " при 180 , 170 има реглаж на ръчната газ и нищо друго", максималните обороти са 13500, взаимстван е аир инжекшън от хускварна. Разликата от щил 181 и 211 е +2 мм в буталото за 211 и шибър за работа през зимата отново за 211, всичко друго им е еднакво. На фона на всичката вкарана технология машините станаха 4.3 кг колко ги мислих тези 400 грама, но за сметка на това купих 211 наследник на старата 210 която бе 4.4 кг. За мен 181,211 са прекрасни машини ,препоръчвам ги пред малките хускварни ! Имах и щил мс 390 за 12 години работа никакви проблеми с него, но ми дадоха хубави пари и го продадох! В момента имам щил 211 и хускварна 365хт преработена в 372хт но тава е друга тема.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 26 фев 2014 9:58

Хускварна отдавна са вградили карбуратор Валбро с три реглажни винта. И това е факт. Явно и Аир-инжекцията е разработка на Хускварна.
Старите Хускварни бяха Истински-36 и тнт. Сега новата най-малка Хускварна от 360 лева е пълен боклук и е направена с цел да конкурира Китайските Ментета, но и работата която може да върши е колкото Ментетата.

Същият е случая и с евтиният Щил които се разисква в темата !

Плащаш-скъпа машина и вземаш мотор от истински материали и с нужната здравина, като платиш евтина -получаващ Алуминиев мотор с слаби параметри и износоустойчиваост !
Това са фактите !

Хускварна има и карбуратор с електронно регулиране и тнт, който разбирасе има и доста недостатъци. Но Аз винаги ще предпочитам Класиката -Валбро-мисля Американска разработка. Щил определено има какво да научи за карбовете от Хуска.
Маклуч и други марки имат и карбове с моно-инжекционова система с един дросел.

Та лично аз предпочитам Шведа и то с качествените сплави на бутало/цилиндровата група.

А за тези които предпочитат Щил -за да вземат машина от тази марка която наистина да работи с години е необходимо да се бръкнат около 700 лева, за сравнение при Шведите най- евтината и качествена машина е около 450-500 лева.
==========

Колега така както си го написъл текста, не се ли задъха малко ? Ти като го зачетеш добре ли го разбираш ?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 26 фев 2014 10:56

Планираното остаряване не е подминало и моторните триони . Аз в един друг форум споменах в тема за мот.триони , че вс по-нови машинки , особено от малките класове на Щил и Хуск , са станали доста по-кекави. А за веригата дето се е скъсала - много може да са причините, била е от по-закалените ( някои видове вериги на Щил и Орегон са такива, износоустойчиви , но пък крехки ), била е "прегряла" веригата ( липса на достатъчно мазане+изхабена+продължително рязане в него момент) и ..по закона на Мърфи - също :mrgreen важното е да няма осакатени . За мен това не е фактор за оплюване на машинката . Донякъде разбирам колегата задал темата, купил си е маркова резачка и е очаквал тя за парите си и името , да си върши безпроблемно работата , но...
П.п. в момента се занимавам със употребяван Щил БТ 120Ц - моторен свредел, наскоро си го купих , смяна на семеринги и...ще стане бетон , една от най-добре замислените машинки , които съм виждал :bowdown напълно подлежащ за ремонти , много кач. изработка ( Мале- бутало/цилиндър ) и др

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 26 фев 2014 11:13

Еми то това е и основното при една моторна Резачка/Коса- буталото и цилиндъра- от какво са изработени- легиран алуминий или обикновен. Коляно/мотовилката- кована стомана или излята сплав- много-компонентно или от един модул и тнт.

И от там цената става различна, съответно и износо-устойчивостта се променя и работните характеристики.

Евтините искат малко работа и много почивки, имат малко ресурс и работен цикъл, а при скъпите нещата са обратни.

Проблема е че търговците, гледат да си продават стоката, независимо от качеството и изискванията на клиента. А и навярно те самите знаят твърде малко за продукта си. Днеска продават резачки, а утре отварачки.

Много рядко търговец ще ти даде вярна информация за продукта които предлага. Обикновено такава информация дават по запознатите майстори/ търговци.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 26 фев 2014 11:23

Преди 2 месеца си купих Щил 211. Страхотна машинка за любителски цели. Нарязъл съм не повече от кубик дърва. Почувствах се като дете с нова играчка. Невероятно удоволствие е работата с този трион. Доста форуми прочетох преди да си купя резачката и навсякъде се споменаваше за този проблем с омазняването от маркучето. Въпреки това се спрях точно на този модел. Не очаквах, но и при мен на втория ден протече. Малка капка, но я има и то докато машината е в покой. Бях я прибрал и след няколко дена видях, че е омазнено под нея. Интересно бе, че маркучето е сухо, а омазняването беше от външна страна на корпуса, там, където се монтира шината. Явно трябва да се източва резервоарчето с масло, когато машината не се ползва по-дълго време. Другия вариант е да я занеса в сервиза и да отстранят проблема гаранционно (докато все още е в гаранция). ...И въпреки този проблем, поддържам мнението, че това е една страхотна машинка :11

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 26 фев 2014 11:23

Еми той ( търговеца ) ще фалира , ако почне да плюе по собствената си стока , клиента като чуе ,че е еди-кой-си модел не става , и вече за да "става" тряя се бръкне с ..една камара кинти и се отказва и купува една китайка , щот' и "онез" не са вече нещо по-така :biggrin

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 26 фев 2014 12:12

Колега lz2aii, личното ми мнеие, е че по добрият вариант по отношение цена/качество в този случай и ценови клас е Хускварна 135.

И лично Аз ако трябваше сега да купя машина до 500 лева щяха да взема Хуска-135.

http://niksi.eu/products/Husqvarna-135.html

http://www.husqvarna.com/bg/products/chainsaws/135/#features

Защо ?

Първо- на Шведа, нищо не протича ! :Mr Green Fun

И двата триона са с подобна мощност, като превеса е за Щила. Обаче за да се изкара от 35 кубика над 2 коня вероятно или буталото е с два сегмента или карбуратора е направен да форсира повече мотора при по малък работен обем. Вероятно матеряла е чист Алуминий, поради което и мотора не е направен да се тормози продължително.
Шведа е заложил на 41 кубика и обикновеното бутало с един сегмент. Не съм сигурен дали сплавта е по обикновенният алуминий или е легирана сплав, но и така да е това се компенсира от по големият работен обем на мотора. Така че е с достатъчно износоустойчив мотор.

Карбуратора на Шведа е Валбро- ремонтопригоден с 3 реглажа, и няма смисъл да се сравнява с Щиловият изобщо.

Максималните им обороти са еднакви !!!

Няма да коментирам системата Х-торк на мотора (по добро продухване на цилиндъра и тнт) и лесният за демонтаж горен капак на Шведа.

Има доста сервизи и магазини на Хускварна в цялата страна, както и магазинчета с продавач/майстори, които Аз лично предпочитам, предлагащи марката.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”