Здравейте, колеги,
имам споменатата по-горе разновидност на VW Bora, може би е уместно да спомена и че е газифицирана. И така от около 1 месец, почти всяка сутрин като тръгна след има няма 50-100м святка лампичката за EPC. В момента, в който стане това нещо, колата започва да ускорява много бавно (т.е. натискайки газста колата вдига сигурно окооло 100 оборота за секунда и за да вдигна примерно 30км/ч на 1-ва са ми нужни ~5сек). Това става на всяка една предвка, независимо дали карам на бензин или на газ. И го прави винаги сутрин на студено. Вечерта, когато се прибирам от работа, проблема го няма.
Досега бях при 2ма майстори, но неуспяха да разрешат проблема. Чистиха и калибрираха (обучаваха) 'дроселова клапа' (съжалява ако не се казваше точно така) и ми смениха единия от датчиците за температура (този, който дава инфомация за температурата и към таблото).
Изчетох бая теми по въпроса тук в форума, разбрах, че проблема може да е в някви стоп машинки към педала на газст-а или в стоповече. Тях уж ги гледахме и си работят.
Според 'симптомите' имате ли идея какъв е проблема? И можете ли да ме насочите към някой майстор от гр.Пловдив, който ще е в състояние да отстрани проблема. Интересува ме и колко би струвал ремонт-а на възможните проблеми.
Благодаря предварително на всички помогнали :).

Bora 1.6 16V 2001г. AUS - светкане на EPC и слабо ускорение
- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Re: Bora 1.6 16V 2001г. AUS - светкане на EPC и слабо ускор
Първото нещо което е трябвало да направиш е една читава диагностика. Не мога да ти препоръчам майстор в Пловдив, но задължително трябва да спреш да сменяш части преди да имаш диагноза.
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Може да ти се струва странно, но провери дали ти работят стоповете и по специално стоп машинката на педала на спирачката. Тя е с 2 различни контакта, единия за стоповете, другия за компютъра. И двата трябва да са изправни.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря ви за мненията.
niki1_j, че го имам в преддив това което казваш, но аз лично когато не разбирам нещо, гледам да не се бъркам. ;) Skruji, с подръчни материяли може ли и как да се тества тази стоп машинка? Иначе, се уговорих в вторник да занеса колата при един колега тук от форума, за него прочетох много добри отзиви. Надявам се той да успее да намери и отстрани проблема проблема.
niki1_j, че го имам в преддив това което казваш, но аз лично когато не разбирам нещо, гледам да не се бъркам. ;) Skruji, с подръчни материяли може ли и как да се тества тази стоп машинка? Иначе, се уговорих в вторник да занеса колата при един колега тук от форума, за него прочетох много добри отзиви. Надявам се той да успее да намери и отстрани проблема проблема.
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Може да се тества с мултицет или просто да видиш дали като натискаш спирачката светят стоповете. Но последното не е гаранция, че машинката е 100% изправна.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Стоповете няколко пъти ги проверявах, и когато свети самата лампа и когато не, работят си. Предполагам ако е от тая машинка проблема (загубата на мощност и святкането на лампата) ще го има постоянно, а не само сутрин?
Малко фиидбак да върна след като закарах колата при един колега тук от форума. Само преди това искам да кажа, че колегата нямаше възможност цялостно да е погледне, тъй като за целта трябваше да е оставя при него, а аз не бях подготвен да остана без кола въпросния ден.
И така закачи е на компютър-а, имаше 3 грешки записани в него, обясни ми всяка една от тях какво преставляват като това което успях да разбера за святкането на лампичката за епц, е че е заради 'екологията' на колата. Т.е. карам на газ, компютъра не знае че карам на газ и се опитва да намали/обогати сместа на бензина в зависимост от нуждите, но когато се достигнат определени стойности комютъра счита, че колата става прекалено неокологична и се появява грешката и загубата на мощност. Колата се нужда е от настройка на газста, той обаче не може да е направи. Обясни ми и че, на колата като цяло не е редно да се слага такава газова исталация с каквато е в момента ("обикновенна"), а трябва да е инжекцион. (Пита ме дали колата е 'гърмяла' с тази газ, не не е).
Предложи ми да разкачим газста (това е понеже имам и един друг проблем с по-дълго въртене при палене рано сутрин, който предполага че е заради изпускане на газ от изпарителя) и да покарам няколко дни само на бензин.
И сега речено сторено. През въпросния ден нямах никакви проблеми на безнцин. И по интересно беше на следващата сутрин. Колата си запали от раз нямаше святкане на EPC лампата, всичко беше наред през целия ден. На другата сутрин обаче (може и да бепе грешка, но..) реших преди да запаля да върна маркуча на гаста и отново да пробвам да запаля (исках да видя дали ще се отрази това на самото палене, отново щях да си е карам само на бензин). Стана така че, неуспях да преценя дали се отрази на самото запалване, но след 50метра отново веднага ми светна EPC лампата (при каране на безнзин). Спрях колата, пак разкачих газст-а тръгнах отново но отново си светна.. На следващия също сутринта пак светна, общо взето само деня след който изчисти грешките от компютъра и разкачиха газта не го направи проблема. Чух се пак по телефона с колегата, обясних каква е ситуацията, но чак на 2 септември ще е свободен да му е закарам като тоя път ще е оставя да е погледне на спокойствие.
От написаното вие с какво впечатления оставате? Къде да се търси проблема?
Малко фиидбак да върна след като закарах колата при един колега тук от форума. Само преди това искам да кажа, че колегата нямаше възможност цялостно да е погледне, тъй като за целта трябваше да е оставя при него, а аз не бях подготвен да остана без кола въпросния ден.
И така закачи е на компютър-а, имаше 3 грешки записани в него, обясни ми всяка една от тях какво преставляват като това което успях да разбера за святкането на лампичката за епц, е че е заради 'екологията' на колата. Т.е. карам на газ, компютъра не знае че карам на газ и се опитва да намали/обогати сместа на бензина в зависимост от нуждите, но когато се достигнат определени стойности комютъра счита, че колата става прекалено неокологична и се появява грешката и загубата на мощност. Колата се нужда е от настройка на газста, той обаче не може да е направи. Обясни ми и че, на колата като цяло не е редно да се слага такава газова исталация с каквато е в момента ("обикновенна"), а трябва да е инжекцион. (Пита ме дали колата е 'гърмяла' с тази газ, не не е).
Предложи ми да разкачим газста (това е понеже имам и един друг проблем с по-дълго въртене при палене рано сутрин, който предполага че е заради изпускане на газ от изпарителя) и да покарам няколко дни само на бензин.
И сега речено сторено. През въпросния ден нямах никакви проблеми на безнцин. И по интересно беше на следващата сутрин. Колата си запали от раз нямаше святкане на EPC лампата, всичко беше наред през целия ден. На другата сутрин обаче (може и да бепе грешка, но..) реших преди да запаля да върна маркуча на гаста и отново да пробвам да запаля (исках да видя дали ще се отрази това на самото палене, отново щях да си е карам само на бензин). Стана така че, неуспях да преценя дали се отрази на самото запалване, но след 50метра отново веднага ми светна EPC лампата (при каране на безнзин). Спрях колата, пак разкачих газст-а тръгнах отново но отново си светна.. На следващия също сутринта пак светна, общо взето само деня след който изчисти грешките от компютъра и разкачиха газта не го направи проблема. Чух се пак по телефона с колегата, обясних каква е ситуацията, но чак на 2 септември ще е свободен да му е закарам като тоя път ще е оставя да е погледне на спокойствие.
От написаното вие с какво впечатления оставате? Къде да се търси проблема?
- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Еми в първият си пост си пропуснал да отбележиш, че колата е с обикновенна газова уредба. Има логика да светят лампи при това положение. Освен това, диагностиката веднага те е насочила в правилната посока. Решението на проблема ти е следното - отиваш на газджия и отсранявате теча на газ, който имаш. Очевидно пропуска по малко газ към интейка независимо, че не трябва да го прави когато колата е на бензин. Другото е че ще трябва да сложиш симулатор, за да няма светещи лампи по таблото.
А личното ми мнение (не че е важно) е че да караш тая кола с обикновенна газ е доста лоша идея. Не дай боже да гръмне, може да похарчиш доста повече за да възстановиш щетите от един читав газов инжекцион. Но това си е лично мое мнение и то не бива да се възприема като критика или обида.
Със здраве
А личното ми мнение (не че е важно) е че да караш тая кола с обикновенна газ е доста лоша идея. Не дай боже да гръмне, може да похарчиш доста повече за да възстановиш щетите от един читав газов инжекцион. Но това си е лично мое мнение и то не бива да се възприема като критика или обида.
Със здраве

-
- Автомобил:
- Двигател:
Не ме обиждаш изобщо, ще го имам в предвид за бъдеще :), иначе по времето, когато писах първия пост в темата не знаех с каква газ съм и какви са разликите :> Както и да е, малко по малко взех да 'навлизам' в материята
.
Айде със здраве и на вас и като има няква промяна пак ще пиша какво е станало.

Айде със здраве и на вас и като има няква промяна пак ще пиша какво е станало.

-
- Автомобил: Seat Leon ST
- Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC
Може ли да снимаш, много ми е интересно къде са ти сложили газовата плочка, поне ако гърмиш няма да спукаш колектора, при теб е алуминиев.
Аз бих те посъветвал или да я махнеш или да се сложи газов инжекцион.
Аз бих те посъветвал или да я махнеш или да се сложи газов инжекцион.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Имам същата Бора и същия проблем откакто съм я взел преди 2 години.Ходих в Бош за диагностика и на още няколко места и никъде не можаха да ми кажат от какво е.Когато е топло нямам проблем,но по това време се появява постоянно.Сега пак мисля какво да правя.Накрая маи ще я бутам от Витоша...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Привет отново колеги,
при мен има някво развитие по проблема... противно на всички очаквания, но от 2-3 седмици (или откакто се застуди времето) проблема с лампичката изчезна. Нищо не съм сменял по колата, единственото което направих е 1 месец каране само на бензин, след тоя месец като се върнах отново на газ отново светна 1-2 сутрини, но после спря (както казах вече около 3 семици минаха без проблеми).
@stoyan_lefterov ти опитвал ли си нещо подобно ? Може да пробваш.
при мен има някво развитие по проблема... противно на всички очаквания, но от 2-3 седмици (или откакто се застуди времето) проблема с лампичката изчезна. Нищо не съм сменял по колата, единственото което направих е 1 месец каране само на бензин, след тоя месец като се върнах отново на газ отново светна 1-2 сутрини, но после спря (както казах вече около 3 семици минаха без проблеми).
@stoyan_lefterov ти опитвал ли си нещо подобно ? Може да пробваш.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз нямам газ и сьответно я карам само на бензин,но проблема не се маха..в един от многото сервизи ми казаха,че не ми работи задната ламбда сонда и може да е от нея,защото давала грешна информация на комп-а,че горивната смес не била достатъчно обогатена или нещо такова...сега мисля да сложа една пробна и да видя дали ще има промяна..
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”