Едно толедо със странен разход.

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
renault_19
Автомобил:
Двигател:

Re: Едно толедо със странен разход.

Мнениеот renault_19 » Съб 17 авг 2013 7:40

Значи сменихме изпарителя и газовия клапан.Маркучите към плочката ги слваих ,гледах ги,здрави са не изпускат и ги стегнах пак.Делкото не съм го пипал защото не му разбирам много.Мотора не е с вакум на делкото и не е с кръгла бобина.Какъв е точно не знам,блока е ръждясал не пише,а и в талона не пише номер на двигател.Така я е взел човека.Казали му че е 1.6 и наистина върви като 1.6, не като 1.8.На бензин върви чудесно и харчи чудесно затова решихме че двигателя е здрав.
Иначе за предварението сте прави по принцип.Карал съм моя кола без да се пипа делкото и след като ми го глеедаха със страбоскоп ли беше колата тръгна леко по-добре и разхода се промени най-много до половин литър не повече,което може и да е така плод на статистическата грешка.Само от това да е разликата.
Друго което е ангренажа дали е зацепен правилно никой не е гледал,ама чак толкова.Все пак на бензин работи супер.И на бензин и на газ няма да чука мотора,или да пука в гърнето при форсиране.
Един познат уж ми обеща да ми донесе един волтран на няколко месеца от една катастрофирала фиеста, който уж си работел читаво,па като го донесе и се върне съседа от отпуска ще го сложим за проба.
За плочката не казахте примерно ако е за по-голям мотор предвидена възможно ли е да дава такива аномалии,там също не знам каква е?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 авг 2013 10:22

Вероятно е с двигател 1F, който е моно 1.6 и се слага само в СЕАТ и Пасат Б3, ако се не лъжа. Прегледайте му белезите дали всичко съвпада на първо време. После вече с малко местене на делкото или с ТАП можете да коригирате запалването да е в плюс на бензиновото, за да работи добре и да харчи по-малко.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Съб 17 авг 2013 11:55

Другата седмица пак ще го мъчим , като има развитие ще пиша.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пон 19 авг 2013 14:34

Колега в голяма заблуда си дали се кара 2 или 20 км градско .На бензин гасиш и бензина се спира и не се губи.На газ гасиш остава газ в тръбичката от клапана до изпарителя и от изпарителя до плочката според теб газта сигурно там си стои и чака да запалиш след 30 мин.Я сметни 30 паления по 30мил.Ако се кара по 2 км това са 60 км + 1литар газ в атмосферата.А я сега сметни и тези разходки на студен двигател с неизпарена газ по мембраната да ги направим 50мил.стана 1,5 литра на 60 км .
Та това са груби сметки не казвам че са точни но горе долу така се получава .Я запали колата зареди газ и се вози без да гасиш в умерен трафик градско да видим колко ще харчи за да елеминираме теч и студени старове .След това да се мисли за оптимизация на оредбата аванси и газанализатори.Или почнете с един газанализатор за настройка и опит за трафика без гасене.
А при 10 бензин най-добрият варян ще е 12 газ но това с хубави коректни настройки на газта и точно предварение.Какво е виновен изпарителя не се сещам ,ма всеки си знае дълбочината на кесията и като смените всичко и фаида няма ще се сетите за други работи.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пон 19 авг 2013 14:59

Така колата днеска е била при човек със страбоскоп, който уж и е дал нужния аванс за работа на газ.Проверен е ангренажа всичко е било неред.Сега ще засичаме пак,ако не слагам волтрана за който споменах и така.
@Somi
Колега, благодаря за съветите.Ще си позволя да разсъждавам малко.По принцип в това, което казваш логика някаква има.Колата гори 9.5 бензин и според мен 10 газ е нормално при положение че не се търси вървеж.Да сложил 1 лътър загуби, за които говориш става 11.Пак е много далече от 14-15.
Друг е момента че при такова палене и гасене има загуби и на бензин, остава смес в цилиндрите, която не изгаря, при карбуратора има гориво вътре което предполагам част от него се изпаравява защото карбуратора е горещ и тн.
Карал съм доста монота и карбуратори на газ.Сега имам и един голф карбуратор,еми принципно така е настроен че ми дава 0.5 повече на газ , и примерно на бензин зимата разхода се качва с литър при газта също.Лично аз съм скептичен да има чак толкова загуби при палене и гасене.Също така съм скептичен че изчезва цялата тази газ останала по тръбите.Примерно на моното ако си загасил на газ и щтракнеш копчето и се оптиаш за запалиш на бензин имаш за секунда две едно тресене от смесването на горивата.Разбира се зависи от дължината на газовите маркучи.Дори да имаме 1литър загуба както казваш, което много не го вярвам пак 11 да стане,11.5 да стане пак е много далече от 15.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пон 19 авг 2013 15:28

Как го сметна 0.5 завишени при разход 9.5 ми стана интересно то газовия инжекцион гори повече от 0.5 дето смесите са еднаква хубос при разични режими на двигателя.Колко градуса е преварението ?Сега направете един газанализатор(газ анализатор в момнента се равнява на 100 км градско)не е безбожно скъпо и пробвайте празно 10 лв докато изгасне и ще видиш реалният разход като не говорим в час пик че там разхода се смята пробег +моточас +още някои процент от горе.
Иначе за разход на обикновенна газ се смята бензинХ20%=на разход газ (за градско поти винаги са около 20% защото колата минава в различни режими от много натоварен агрегат до слабо натоварен ,а обикновената няма как да я настроиш за всички режими изпарителя е линеен)+1.300 литър загуби = 13,3 .
Пиши като постигнеш 10 газ градско на 1,6 в софия какво е решението , туи съм го постигал на смесено, но само градско под 12 не съм падал и не карам 2 км а са ми 7 в едната посока говоря ходене на работа в трафик и нормално каране според моите разбираня за това.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пон 19 авг 2013 18:05

Колега знам как се смята разход.Не говоря за вървеж на газ като на бензин ,а за адекватен вървеж с цел икономия, при който не е задлъжително разхода да е +20%..ако си направиш колата да не може да вдигне повече от 60-70кмч може и по-малко и от на бензин да харчи.Това е друга тема.Каквото и да говорим съгласен съм с теб че 12 при 10 на бензин съм съгласен че е ок, но аз говоря за 15 което е съвсем друго.Не една кола съм карал на газ и за адекватен вървеж което е нещо лично в мойте педстави колите сами харчели с 5-10 процента повече ,чак 20 не.Разбира се това също е нормално.В случая говорим за 50процента завишен разход.Както и да е ще видим.Днеска колата е била на центровка на делкото ще идем и на газ анализатор това е добра идея.
Благодаря за помоща :) :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2013 18:09

А разходът на бензин как го засякохте - пълно-пълно ли?
Освен това точна центровка на газ не съществува такова понятие. С местенето на аванса се променя работата на мотора в различните режими на работа по различен начин - в даден режим може да има подобрение, а в друг - влошаване. Повечето чичета слагат някакви статични 3-4 градуса към заводските за модела и викат - е толкоз е центровката. Ако е 7 или 8 не може, трябва да е 3 :mhihi Което е меко казано смешно. Щото колата в даден режим може да върви много по-добре с 10 градуса отгоре, а в друг да иска само 3, примерно.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пон 19 авг 2013 18:57

Да пълнено е до горе поне 4-5 пъти на бензин. Иначе за центровката е така, обаче това важи и за бензина.Един карбуратор с вакум на делкото и той няма оптимална центровка във всички режими.Независимо дали работи на газ или на бензин.Не мисля че като се зададат още няколко градуса положението на газ е по-лошо от това както е излязал двигателя от завода за работа на бензин. Е има монота и с ламбда сонда , които явно са по-прецизни но пак. Факт е че в днешно време има двигатели без турбо и директно впръскване които вадят два пъти и дори повече конски сили от това 1.6 за което говорим на толедото което е 70 и нещо коня.
Иначе по темата сега е заредена колата ще засечем една бутилка след пипането на делкото и ако нещата не са точни ще сложим волтрана ,днес ми го дадоха.Ако паднат поне три литра само от делкото ще е голям майтап,ама знае ли човек ще видим :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2013 19:02

renault_19 написа:Иначе за центровката е така, обаче това важи и за бензина.Един карбуратор с вакум на делкото и той няма оптимална центровка във всички режими.

Приятелю, много си в голяма грешка. Тези делка с вакуум-регулатор са си точно сметнати в най-малка подробност да дават нужното предварение във всеки един режим на работа НА БЕНЗИН. Предварението е функция от обороти и натоварване на двигателя (вакуум в колектора). Това, което се опитвам да ти обясня е, че едно АГУ с плочка и тройник, колкото и да го гласиш няма как да работи оптимално, за разлика от карбуратор или инжекцион. Затова ме напушва винаги на смях някой с плочка като ми каже, че колата му вървяла повече на газ, отколкото на бензин :mhihi
Разходът между бензин и АГУ според мен е нормално да е с разлика до 20%. При ГИ нещата стоят малко по-добре.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пон 19 авг 2013 19:14

20% е какво нормално за идентичен вървеж който нали е идентичен но не 100% еднакъв,защото не може да бъде еднакъв поради причините които ти казваш.
Има хора които не гонят същия вървеж.Искаш да кажеш че една кола не може да харчи 1:1 литри като на бензин за сметка на загуба на мощност била тя и значителна?
Каква е разликата между газта и бензина..газта се пали при по-висока температура,има по-ниска скорост на горене,по-високо октаново число и по-малко енергия в литър течност.С някакви промени по двигателя толкова ли е голяма разликата в нужното предварение,което ни дава вакума на делкото на един дърт двигател от 80 и някоя година.Питам просто ,любопитно ми стана не казвам че знам.
А защо да не върви една кола повече на газ отколкото на бензин,това пак е с цената на разход.Тука пак сравняваме с правилната фабрична настройка на бензин.Аз съм правил на един голф пак карбураторен 1.6 изгъзици на и бензин да върви много.Един прехвален майстор един път си игра с колата въртя делка,презацепва ангренажи и развъртя всичко по карбуратора и резулатата беше много приятен щях да се пребия на първия светофар при престояване,защото по навик шибнах газта на втора до пода очаквайки да не стане кой знае какво,а то колата взе че се изтреля с върене на гуми на втора от 1200 оборота и щях да се покатеря върху колегата пред мен.
Разбира се повече от 1/4 резервоар замина за 50 километра лиготии по светофарите.Така че всичко е възможно.А делкото колко да е напълно прецизно, вече имаме ламбда сонди,датчици за температури,дебитомери незнам какво още за да следиме параметрите на двигателя в реално време и да нагаждаме центровката.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2013 19:28

renault_19 написа:20% е какво нормално за идентичен вървеж който нали е идентичен но не 100% еднакъв,защото не може да бъде еднакъв поради причините които ти казваш.

Причината за разликата в разхода според мен се крие в работата на мотора при различни режими. Нужно ли е да ти обяснявам, че ти каквото и да правиш с една плочка и тройник, не можеш да постигнеш това, което се постига примерно с карбуратора и бензина? Нали се сещаш, че карбураторът има няколко спомагателни системи и възли, които са точно за това - да оптимизират доколкото е възможно работата на двигателя във ВСИЧКИ режими на работа.

renault_19 написа:Има хора които не гонят същия вървеж.Искаш да кажеш че една кола не може да харчи 1:1 литри като на бензин за сметка на загуба на мощност била тя и значителна?

Ако искаш да ти дам моята кола, която с галене на газта (никога не бях карал така плавно и с толкова леко подаване на газ, обстановката... пардон съединителят ми го наложи просто) ми даде разход 5/100 бензин, като извънградско не съм карал с под 80-90, а на магистралата си карах дори и с повечко - 100 до 120 някъде. Не държа на мощност, ако успееш да ми я направиш на извънградско да ми гори 5/100 газ с каране 80-90 ще те почерпя, колкото можеш да изпиеш и изядеш в някоя меХана :mhihi

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пон 19 авг 2013 19:44

Не че не ти вярвам и на мен голф 1.6 карбуратор при подобно каране ми е давал 5.6 бензин и 5.8 газ.5 не съм успявал въпреки че съм карал основно със 70-80 на пета и не мисля че по-малко може да се получи при положение че на пета оборотите вече падат доста и според мен двигателя започва да се мъчи и няма да деде по-голяма икономия :) Въпрос на конкретно гориво,скоростна кутия ,състояние на мотора и какво ли не.
Аз като цяло съм съгласен с теб само с разликата че не вярвам чаааак толкова много така наречената плочка да е в пъти по-скапна от карбуратора ,който пак не е извънземна технология.
Според мен поне половината от разликата в разхода се крие във факта че в един литър газ има по-малко енергия отколкото в един литър бензин.И от тук ако ще двигателя на опаки да го монтираме няма как да получим идентични неща,просто защото ще ни трябват повече литри за да постигнем същата динаминка.Знаеш че примерно 1 тон да го ускорим примерно до 100кмч за дадено време ни трябва някаква енергия,която взимаме от изгореното гориво и като извадим всичките маханични загуби от двигател,триене на гуми,въздушно съпротивление и какво ли още не нали тази енергия е една и съща,въпроса е че ни трябват повече литри газ за да я имаме.
Явно и някаква част отива в неоптимална работа нали защото наистина си прав че плочката е много по-недодялана от карбуратора.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Вто 20 авг 2013 12:42

Предлагам да видим разрешението на проблема от колега доста е запознат какво трябва да прави, не знам защо пита .Преди газанализатора проверете тампона н а моното и нов филтър . Да питам колата дали има катализатор(запушен вече) или някое менте гърне дето му е паднала ватата вътре .3 кила газ няма да смъкне от делкото максимум от центровка 0.5.
По лакардиите с разхода премери плочката коло мм и е дифузиора има доста писано по темата по спомен 32/34 може и по малък зависи какво се търси, плочката с 1 или два щуцера е ако е с един сменяи , намали дължината на маркучите и сложи газовият клапан директно на изпарителя .Засечи градско с едно или две паления колко харчи за да е коректно това дето пишеш за разход че в газовият раздел обикновенно зимата се появяват теми харчи 25 газ а колегатата си пали на газ и ходи да пие кафе на 1 км.
А иначе за спорта моита кола която карам в момента харчи 15 бензин зимата и 12 газ значи може да харчи по малко от на бензин ма това в кръга на шегата не ми бачка ламбдасондата и от там ми е високия разход на бензин.
П.п Колега да не си от шопският краи?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 20 авг 2013 19:50

renault_19 написа:20% Един прехвален майстор един път си игра с колата въртя делка,презацепва ангренажи и развъртя всичко по карбуратора и резулатата беше много приятен щях да се пребия на първия светофар при престояване,защото по навик шибнах газта на втора до пода очаквайки да не стане кой знае какво,а то колата взе че се изтреля с върене на гуми на втора от 1200 оборота и щях да се покатеря върху колегата пред мен.
Разбира се повече от 1/4 резервоар замина за 50 километра лиготии по светофарите.

Много филми гледаш...

Върни се в “Автогазови уредби”