Първо-няма триполюсни свещи, или четириполюсни/може и да има ама в НАСА/. Те са тримасни и т.н., електрода си е един, масите са различни.
От стила на каране/градско извън/ до някъде зависи нагар и подобни.
Не е нужно да се ръсиш много пари за свещи, а просто да си сигурен че не са менте и са предназначени за твоя мотор.
Свещи - обикновенни, платинени или иридиеви?
- illy1977
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Свещи - обикновенни, платинени или иридиеви?
Отиваш в магазина и си взимаш най-обикновени свещи.............Карал съм с абсолютно всякакви "боклуци". Разликата е никаква!!!!!!!!!!!!!!!!
В момента карам вече почти 10000 км. с най - обикновени "Бош" от Кауфланд за 13.90лв. Трастора мърка. За два дни му "врътнах" 1500км. Важното е да си с читави кабели и хубав палец и капачка. Т.н. свещи са просто......................................!!!!!!!!!!!!!!!! Излишни пари!!!!!!!!!!!!!!!!!!
В момента карам вече почти 10000 км. с най - обикновени "Бош" от Кауфланд за 13.90лв. Трастора мърка. За два дни му "врътнах" 1500км. Важното е да си с читави кабели и хубав палец и капачка. Т.н. свещи са просто......................................!!!!!!!!!!!!!!!! Излишни пари!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Вземи си най-евтините, платина, иридий и прочее има значение за корозионната устойчивост на метала при високи температури. За нагара е без значение какви са свещите. Нагара ще изчезне или поне намалее, ако си смениш гумичките на клапаните.
Ми вече ги поръчах тези: Bosch (4477) WGR7DQP за 7.50лв бройката, но за другият път ще вземам обикновени и въобще няма да му мисля.
Иначе това керамично покритие на централният електрод (ако не е точният термин моля да ме извините), според запознати може да бъде олющено в случай на нужда
Гумичките на клапаните лесно ли се сменят?
Иначе това керамично покритие на централният електрод (ако не е точният термин моля да ме извините), според запознати може да бъде олющено в случай на нужда

Гумичките на клапаните лесно ли се сменят?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Като ученик гледах как ги сменят на семейната лада, благодарение на това 15 години по късно ми отне половин ден да сменя гумичките на предишния голф. Ако трябва да сменям и на сегашния ще ги сменя още по-бързо. Самите гумички струват 8лв (1лв бройката).
Ако не си гледал и не можеш да си направиш едно приспособление за натискане на пружините на клапаните едва ли ще се справиш сам. Ако някой ти каже, че за такъв дребен ремонт трябва да се свали главата го удари с някоя тухла по главата
https://www.google.bg/#bav=on.2,or.r_qf.&fp=770195ecf6fcdda6&q=%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8
Приспособлението за свиване на пружините си е проблемно да се направи, аз доста си играх с него, сега се зачетох във форума на форд и някакъв тарикат е намерил супер достъпен заместител обикновен гаечен ключ 19 - 22 http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=9509
Ако не си гледал и не можеш да си направиш едно приспособление за натискане на пружините на клапаните едва ли ще се справиш сам. Ако някой ти каже, че за такъв дребен ремонт трябва да се свали главата го удари с някоя тухла по главата

https://www.google.bg/#bav=on.2,or.r_qf.&fp=770195ecf6fcdda6&q=%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8
Приспособлението за свиване на пружините си е проблемно да се направи, аз доста си играх с него, сега се зачетох във форума на форд и някакъв тарикат е намерил супер достъпен заместител обикновен гаечен ключ 19 - 22 http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=9509
Аз карам вече 20к с платинени едина маса .... нямам проблеми. Вземах ги понеже пише че били специално за газ. Днес отворих да ги почистя. Нямаше износване само нагар по резбата. Електрода и масата бяха като нови. Само трябва да се внимава като се поръчва. Аз моите ги налъчках от2рия път.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 4 Beta
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 4 Beta
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
ktamen написа: Ако някой ти каже, че за такъв дребен ремонт трябва да се свали главата го удари с някоя тухла по главата
19 - 22 http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=9509
Ееееее...полека колега....освен вложки има и водачи на клапаните...много често при нашите коли,които са над 200 000 км да смениш вложки без да смениш водачи и да припаснеш клапани е безсмислено упражнение-говоря от собствен горчив опит,А да не говорим,че с отварянето на ДВг можеш да провериш и сегментите,които могат да заблуждават(особено ,ако само маслените са дали фира),че проблемът е вложките....Така,че главата долу!!!...решават се няколко проблема едновременно!!!!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
И аз говоря от собствен опит, голфа гореше по 3л на 10 000, след смяната на гумичките повече не се налагаше да доливам. По километраж голфа беше на 300 000, реално сигурно на два пъти повече, каран е в Германия, после такси в София и след още няколко собственика дойде при мен. При всички случаи смяната е супер евтина и лесна, при свалена глава е по-трудно защото главата трябва да се закрепи някъде. Все едно, ако лампата на тавана не свети да разкъртя мазилката за да се уверя, че кабелите са цели и едва после да пробвам с нова крушка.
Разбира се, ако маслото продължава да изчезва и сме изключили гумичките като възможна причина чак тогава се сваля главата, но в 90% от случаите смяната на гумичките решава проблема.
Препоръката ми за тухлата си остава
аман от майстори дето нямат наяждане.
Разбира се, ако маслото продължава да изчезва и сме изключили гумичките като възможна причина чак тогава се сваля главата, но в 90% от случаите смяната на гумичките решава проблема.
Препоръката ми за тухлата си остава
аман от майстори дето нямат наяждане.- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
И друг път съм писал по въпроса - като се свалят пружините на клапаните, по луфта между клапана и водача се разбира колко е износването. Тогава, ако е необходимо, се сваля главата. В повечето случаи не се налага смяна на водачи.
Сложих новите свещи. Като вадих старите двигателя беше още топъл, самите електроди бяха все още сухи но резбата на свещите беше мокра? Мокрото прилича на масло, но какво ще прави масло на резбата?
Това нормално ли е?
Цък на линка за по-голяма снимка.
http://media.snimka.bg/s1/2534/031311956-big.jpg

Това нормално ли е?
Цък на линка за по-голяма снимка.
http://media.snimka.bg/s1/2534/031311956-big.jpg

- joker
x15 написа:Сложих новите свещи. Като вадих старите двигателя беше още топъл, самите електроди бяха все още сухи но резбата на свещите беше мокра? Мокрото прилича на масло, но какво ще прави масло на резбата?
Това нормално ли е?
Вероятно маслени сегменти за смяна...ако не свалиш главата как ще провериш сегментите?От маслени сегменти компресия не се губи....имах около 12.5 на всички цилиндри,а гореше над 2л масло...и цапаше резбата на свещите с масло.
[/quote]muns61 написа:И друг път съм писал по въпроса - като се свалят пружините на клапаните, по луфта между клапана и водача се разбира колко е износването. Тогава, ако е необходимо, се сваля главата. В повечето случаи не се налага смяна на водачи.
Някой разбира, а друг не....След около 300 000 км(ами това са реални км за Г-3 сега) е малко вероятно водачите да не са за смяна...А дали не е необходимо и припасване на клапани???.... и беза свяляне на глава дали ще разберем по усет???...Понякога и невежият може да има смислени идеи...Все пак самовлюбването крие и опасности.
"If You Run naked Arround The Tree,at About 87 km/h,there is a possibility to fucking your self!!!"
Алберт Айнщайн
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Резбата на свещите се цапа от гумички.
-
red rider
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
Не ти е регулирана сместа добре / на газовата / .
Нямам газова, на бензин карам.
Сутрин като запаля и от аспуха излиза кълбо дим, след това като паля през деня е ОК.
Това от гумичките ли е или нещо друго?
Сутрин като запаля и от аспуха излиза кълбо дим, след това като паля през деня е ОК.
- joker
x15 написа:Нямам газова, на бензин карам.
Гумички със сигурност!!!!Но не мисли,че и сегментите ти са О.К.за да си сигурен-главата долу,припасване на клапани,шлайф и проверка с керосин за устойчивостта на сегментите.Аз направих само половината преди 3г и после се наложи всичко отначало...след смяна на сегментите разходът на масло от 2-3 л/10 000 се доближи до нулата.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”