Здравейте, за първи път ще ми се налага да прехвърлям МПС. Някой може ли да сподели на невеж по тази тема човек като мен какво представлява цялата процедура. От нотариуса до кат. Какви са таксите. Много ще съм благодарен ако ми помогнете на тази тема. От Шумен съм, колата ще е с цена 650лв.
П.с. Четох по форуми и дискусии по тази тема, но не ми стана много ясно.
Въпрос за прехвърляне на МПС
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: Въпрос за прехвърляне на МПС
Събирате документите - Продавача основно: талони голям/малък, преглед, застраховка, пътен данък, и изготвена предварително, или на място Застрахователна стойност въз основа на която варира хонорара за нотариуса - в зависимост от населеното място процентите са различни. Купувача си носи ЛК и пари
Попълвате договор за покупко-продажба, плащаш и в последствие продавача отписва от данъчно, ти регистрираш, сменяш талони, номера (ако е нужно) в определения срок, който ти го казват при нотариуса.
Таксите варират - аз наскоро прехвърлих 1.6 96-та за около 50лв, като при избора на нотариус и 100 ми искаха, че и повече

Таксите варират - аз наскоро прехвърлих 1.6 96-та за около 50лв, като при избора на нотариус и 100 ми искаха, че и повече

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Намерете си готов договор от нета и си го разпечатайте,че преди време,продавах кола и купувача пожела,да идем при някакъв негов познат "да оформи документите..".
Одраха го 100 лв за изготвяне на договора,а нотарялната такса беше около 80 лв.
Добрече не плащах аз
.
Добрече не плащах аз

-
- Автомобил: Polo 6N1
- Двигател: 1.6L 55kW AEE
- Контакти:
А между роднини като става прехвърлянето без да има продаване, как стоят нещата?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Между роднини зависи как ще бъде оформена сделката - дарение, продажба, замяна и т.н. Като цяло е пак същото. Има разлика в самия документ за прехвърлянето и нюанси в таксите за общината. Нотариалната такса общо взето си е все същата.
taran написа:Намерете си готов договор от нета и си го разпечатайте,че преди време,продавах кола и купувача пожела,да идем при някакъв негов познат "да оформи документите..".
Добрече не плащах аз.
Всеки нотариус има готови договори за прехвърляне на МПС. Ако каже, че иска тепърва да го "изготвя" може да му теглите една майна и да отидете при друг. Ако е някое забутано селище с 1 нотариус в радиус от 50км вече не знам.
А като се купува от фирма с фактура има ли нещо по-специфично ?
извинявам се че се намесвам в чужда тема, но реших че ще е по-добре ако е събрано всичко в една тема.
извинявам се че се намесвам в чужда тема, но реших че ще е по-добре ако е събрано всичко в една тема.
tanatis написа:А като се купува от фирма с фактура има ли нещо по-специфично ?
"Специфичното" е, че не даваш пари за нотариус :) Т.е. това е по-добрия вариант. Отиваш в КАТ с фактурата вместо с договора от нотариуса.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”