Едно кратко обяснение, снимки нямам понеже доста се омазах, а телефончето ми е почти новичко.
Та за какво става въпрос - Имаме двигател PF digifant II, който ми служи вярно от 2004 година насам, от 2007 година е с монтирано обикновено АГУ Ловато. От началото 40-50 хиляди километра с газовото никакви проблеми, в последствие бензина отказа да го ползва като гориво, а многото датчици доведоха до високи стойности на разхода на газ и не много добър вървеж на колата. Последната година - година и половина станах като магазин за резервни части и автосервиз, сменявах дебитомери 3 броя, стъпкови моторчета 3-4 броя, датчици за температура на водата за ЕКУ, поне 3 но май са повече, регулатор за налягането на горивото на рейката, почистване на дюзи, центровка на делкото, клапан за картерната вентилация, смених ЕКУ с такова от РВ мотор, махнах ламбда сондата, два пъти сменявах мембрани, накрая целия изпарител смених и ..... греда сравнително висок разход на газ и също толкова сравнително приличен вървеж но след 3000 оборота, диапазон в който поне аз изключително рядко карам.Та мъчейки се почти 2 години с тия проблеми стана дума преди 2 седмици в гаража на пича с който ръчкаме най- често по газовата че има едно моно което не е карано на газ и ще ми го подари, да го монтираме на пасата. Завлякохме се в една скрападжийница с 4-5 пасата в нея от къдети си свалих нужните части за замяната - всмукателен колектор, ЕКУ, двигателната инсталация от ABS мотор заради това че той е мотроник т.е ЕКУ дава предварението, а не с вакумен регулатор на делкото и по този начин можех да ползвам моето си делко.
Самото сваляне и качване на частите не е нищо сложно ако човек поразгледа 2-3 схеми от етка, т.е отвиване и завиване на болтове и гайки. Инсталацията на двигателя е на 2 букси в бушониерата. Проблема който се появи при мен беше че ABS мотора е с комбинирана бобина с комутатор, а моите бяха кръгла бобина с отделен комутатор. Тук на помощ ми дойде Малин /PASSAT/

Та в крайна сметка от снощи днеска цял ден се возя и се чудя къде да си намеря да отида за да се накефя на возенето. Още с първото запалване дойдоха 1200 оборота на студен мотор, постепенно паднаха на 900. Чак не мога да повярвам и още при всяко изключване от скорост поглеждам в оборотомера в чудене ще угасне ли, ще клекнат ли оборотите, ще се вдигнат ли или нещо друго ще стане, ама не всеки път са си 900 и не мърдат. И накрая но не на последно място отнякъде дойде тяга 1200 оборота 3 предавка в баир и пасата се наема и ускорява, при предишната конфигурация и такова условие двигателя придърпваше и гасне.
Та в общи линии това е, не съм свързал бензиновите маркучи щото ги нямам но предполагам че и на бензин ще запали и ще върви.