Местоположение изпарител за ГИ на Пасат Б5 1.6

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Местоположение изпарител за ГИ на Пасат Б5 1.6

Мнениеот mrpetrov » Чет 22 авг 2013 16:37

Здравейте!

Изчетох много информация, гледах много картинки, но така и не мога да разбера следното:

Защо на всички Пасати Б5 (седан/комби) които видях, на нито един изпарителя не е монтиран ето тук?
dvg.JPG

Твърде близо до изпускателният колектор?

Из разни документации четох, че трябва да има поне 10-15 сантиметра между изпускателните тръби и каквито и да било компоненти на ГИ, а ако не ставало - може да се ползват и "термо щитове".

Да не говорим, че на Пасат Б5 1.6 AHL тръбите за бензина минават буквално на сантиметри от изпускателните:
auspuh.JPG
Разстояние между горивопровод и изпускателни тръби на Пасат Б5 1.6 AHL

А за "изолация" имат само парче маркуч върху тръбата...

Ще съм много благодарен за каквито и да е мнения по темата!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Местоположение изпарител за ГИ на Пасат Б5 1.6

Мнениеот kris11 » Чет 22 авг 2013 21:22

слага се където е най-удобно за маркучите за антифриза. И да е с къси маркучи от рейката или рейките /ако са 2х2/ към смукателния колектор.

Потребителски аватар
kiriko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiriko » Пет 23 авг 2013 10:43

Най-добре изпарителя стои под разширителния съд за антифриза(специално за ADR и AHL).

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Пет 23 авг 2013 21:57

kris11 написа:...
И да е с къси маркучи от рейката или рейките /ако са 2х2/ към смукателния колектор.

Така ли, колега?

injektori.JPG
Вариант за къси маркучи след инжекторите

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 24 авг 2013 20:58

оня ден монтираха на сина на АДР Ланди, Редуктора е отпред в ляво ниско. Рейката е цяла над пластмасовите тръби.Странно газовия маркуч от редуктора минава през 1 кутия , през нея минава и 1 тънък маркуч -май е вакум - нямаше време за снимки и оглеждане.
Тая рейка нещо н еми харесва уж нямало обслужване.
Много нагъчкан мотор е 1.8 .Няма тяга като ADY в ниските обороти.

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Нед 25 авг 2013 6:59

Кутийката, за която говориш най-вероятно е комбиниран сензор - налягане и температура на газта след изпарителя, налягане в смукателните тръби - нали и то се свързва към изпарителя..

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 25 авг 2013 10:12

А защо реши,че изпарителя трябва да е мушнат там в ъгъла?После като дойде време за смяна на филтърчето кой ще си муши ръцете там да го сваля :gruebel
На тия пасати аз поне ги слагам на левия рог до фара и си стават идеално.Или под казанчето.

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Нед 25 авг 2013 21:22

Bai Sando написа:А защо реши,че изпарителя трябва да е мушнат там в ъгъла?

Не съм решил. Питам от гледна точка безопасност как би било... все пак изпаритля ако е там би бил доста близо до изпускателните тръби на мотора, т.е. ще е на доста горещо място..

Bai Sando написа:После като дойде време за смяна на филтърчето кой ще си муши ръцете там да го сваля :gruebel

На моето каране - тази смяна би била веднъж годишно, така че ми е без значение колко лесна или трудна ще е.

Bai Sando написа:На тия пасати аз поне ги слагам на левия рог до фара и си стават идеално.Или под казанчето.

От това, което знам до момента - за VW Passat B5 1.6 AHL мисля, че би било най-удачно под разширителният съд - маркучи за вода/антифриз буквално сантиметри (при връзка към малкия охладителен кръг, към който са вързани дроселовата клапа и масления топлообменник), а и изпарената газ прави един ляв завой и е при инжекторите... тези разсъждения при съответно подбран изпарител...

Във връзка с горното - успях да издиря схема на охлаждането на Пасат Б5 1.6, но все още се чудя - дали е възможно някъде из документацията да са пропуснали да споменат за някоя клапа/кран, която прекъсва потока на охлаждащата течност при определени условия? Ето схемата:
vw_passat_b5_1.6_cooling_system.JPG
vw passat b5 1.6 cooling system

vw_maniac345
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_maniac345 » Пон 26 авг 2013 10:21

колегата е прав от 8 години монтирам газови уредби такъв монтаж на редуктор не бях виждал не е правилно,но пък не е кой знае какъв проблем да се премести

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Сря 11 сеп 2013 21:00

Та...
Да кажа какво стана с инсталацията:

С тези преходници си спестих дупченето на смукателният колектор на мотора (моят AHL е с пластмасови с променлива геометрия, и не исках да дупча пластмасата):
prehodnici.JPG

Ползвах четири единични инжектора с възможно най-къс път газов инжектор <-> смукателен колектор:
injektori-prehodnici.JPG
injektori-prehodnici.JPG (17.1 KиБ) Видяна 4661 пъти

Изпарителя монтирах под разширителния съд, и го свързах към охладителната система след охладителя на маслото:
izparitel.JPG

А в крайна сметка монтажа на инжекторите стана така:
injektori-montirani.JPG

За момента я карам без пластмасата, която е върху мотора, но има възможност да се стегне с два болта.

С такъв монтаж избегнах каквито и да било манипулации по пътя на охлаждащата течност до отоплителното радиаторче в купето, а със загряването на изпарителя нямам проблем (макар и да нямам опит на студено - тази зима ще видя как е :question ). И като цяло инсталацията на газов инжекцион стана доста "обратима" - "жертвите" са два маркуча и седем отвора със свредло/боркорна по колата.

Благодаря на всички включили се в темата! Ако някой има въпрос по монтаж на ГИ на Passat B5 - пишете и ще помагам с каквото мога (повечето неща, които правих - снимах).

:lock

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 11 сеп 2013 21:24

Добре си се справил :th_up

denyodeniz
Автомобил: Audi s4 b5 Avant
Двигател: 2700

Мнениеот denyodeniz » Вто 08 окт 2013 17:44

Колеги имам точно vw passat b5 1.6 бензин и много се чудя дали да слагам ГИ , може ли да ми кажете впечетленията си ако може... Разход,комфорт разлики между бензин и газ, опасно ли е и такива ?

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Вто 08 окт 2013 18:12

От датите по-горе до сега:
навити 580 км
73% време работа на газ
27% време ребота на бензин

Това само градско:
1) паля;
2) минавам около 10 км;
3) 8 часа престой;
4) още 10 км;
5) на следващия ден - отново

За разхода - все още не мога да кажа, понеже първите две зареждания бяха с малко газ, та ако има проблем по инсталацията - да не пилея газ. Сега изпразвам бутилката след първото пълнене до горе, ама понеже поема 56 литра газ - ще има да покарам "малко"...

Газовият ми комютър е Фобос 1, и с първите 25 литра газ ми се наложиха няколко пренастройки - сега е настроена "за вървене", и много ми харесва така - имам чувството, че на газ дърпа повече от на бензин! Сега остава само да се види и разхода...

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Вто 08 окт 2013 18:30

denyodeniz написа:Разход,комфорт разлики между бензин и газ, опасно ли е и такива ?

Разход - 10.96 л/100, умерено до бързо каране градско, загрявам на бензин, и тогава потеглям (това ми е първо засичане от пълна до празна бутилка);
    Комфорт - при добре инсталиран и настроен Газов Инжекцион - не можеш да кажеш кога на какво работи;
    Разлики между бензин и газ - основно цената :mhihi Има и други подробности, поне за мен - в полза на газта - цък;
    Опасност - колкото е опасно да караш неподдържан/изоставен автомобил - т.е. ако се грижиш добре за уредбата, както и за колата като цяло - няма никакъв проблем; техниката е доста напреднала вече, много системи за сигурност (поне при модерните уредби ГИ + евроклапан на бутилката)

Последна промяна от mrpetrov на Сря 23 окт 2013 15:10, променено общо 3 пъти.

denyodeniz
Автомобил: Audi s4 b5 Avant
Двигател: 2700

Мнениеот denyodeniz » Вто 08 окт 2013 20:18

Мерси много за отговорите колега ! Нямам какво друго да питам :)

Върни се в “Автогазови уредби”