Когато една банка купи друга

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Когато една банка купи друга

Мнениеот nurv » Вто 27 авг 2013 13:01

Темата я пускам тук понеже така или иначе всичко се базира на хипотези и не е важна тематиката на форума. Та според вас, когато една банка купи друга какво става с условията по кредити/депозити на клиентите на придобитата банка? Запазват ли се без промени или се цели унифициране с цел по-лесно управление? За пример нека вземем скорошната сделка между ПИБ и МКБ Юнионбанк.

Последна промяна от nurv на Вто 27 авг 2013 13:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Re: Когато една банка купи друга

Мнениеот Tipsy » Вто 27 авг 2013 13:12

Преди години когато Пощенска банка купиха мисля, че ДЗИ банк смениха номерата на сметките на потребителите. Тогава нямах нито кредити, ното депозити и не знам какво е ставало. Продължих да ползвам старата си дебитна карта до изтичането на валидността й, след това ми издадоха нова вече с логото на Пощенска банка.

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_Polo » Вто 27 авг 2013 14:33

Според мен БНБ няма да допуснат обединение, защото ПИБ ще стане много голяма. Просто ще продължат да съществуват като отделни банки.

Берба
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Берба » Вто 27 авг 2013 15:01

И аз така мисля !

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Вто 27 авг 2013 15:19

Какво имате предвид под "ще стане много голяма"?

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 27 авг 2013 17:58

Нищо не следва да се променя по текущите отпуснати кредити. Между клиентите и преобразуващото се дружество има договори, които обвързват и дружество правоприемник. Така че условията остават, освен евентуално клаузата, че банката има право да променя размера на БЛП без съгласието на кредитополучателя.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 27 авг 2013 19:45

Нищо не се променя до изтичане срокът на продукта, който си закупил от банката - депозит, кредит, карта и т.н.
Променя се името на "новата" банка. Може да бъдат закрити някои дублиращи се офиса и разни такива неща.
За клиента евентуално се променя номера на сметката му, така наречения IBAN.

До колегите по-горе. БНБ одобри сделката и тя мина още в средата на август 2013 г.
И преди ПИБ да придобие МКБ тя беше трета по активи с над 6.9 милиарда лева. Сега просто се доближава малко повечко до втората в класацията банка - ДСК. На първо място продължава да е Уникредит с над 12 милиарда лева.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 27 авг 2013 20:01

Искаш да кажеш, че ако имам ипотечен кредит за едни 30 годиники, в такива ситуации не могат да ми променят условията?
Защото те сега променят проценти... поне така четох наскоро, а и може да греша от рязкото прескачане от темата за цацата в тази тук :mhihi

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 27 авг 2013 20:04

Не могат да направят нищо различно от описаното в договора

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 27 авг 2013 20:07

AmW, каквото ти е записано в договора това може да стане. И това не е обвързано с това дали банката е купила друга банка или е била купена. Важно е какво си подписал като договор и какви са били общите условия към тази дата.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 27 авг 2013 21:18

Писах защото наскоро четох статия, която включваше и действителен случай на човек осъдил банката, за промяна на лихва или главница, не помня точно.
И като се замисля малко... а и като се сетя къде живеем ми се струва не толкова невъзможно...
Иначе би било логично условията да оставят същите при купуване на банката/фирмата, било МКБ или Мегалан

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Сря 28 авг 2013 9:06

Окей благодаря на всички за мненията! Аз имам една конспиративна теория, че ще пуснат рефинансиране на една идея по-ниска лихва за сметка на някоя такса с цел да си мигрират част от кредитите, но ще видим дали ще се случи.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 28 авг 2013 10:07

AmW написа:Писах защото наскоро четох статия, която включваше и действителен случай на човек осъдил банката, за промяна на лихва или главница, не помня точно.

Това най-вероятно е известният русенски случай, човекът осъди Уникредит, че даже се наложи със съдия изпълнител да си прибере парите, щото банката реши, че не иска да изпълнява съдебното решение. Сега той води доколкото знам още 1 или 2 дела, пак с въпросната банка. Но не можеш да очакваш друго от банка с директор инж.-химик, който заявява в интервю "целта на една банка не е да спазва законите, а да прави пари".

А по въпроса с депозитите и кредитите са ти казали как стоят нещата. Разбира се помгат да те викнат във всеки един момент да преподпишеш договора си с нови условия и ако не го направиш често има клаузи кредита да стане предсрочно изискуем.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Сря 28 авг 2013 10:12

maxpayne написа:А по въпроса с депозитите и кредитите са ти казали как стоят нещата. Разбира се помгат да те викнат във всеки един момент да преподпишеш договора си с нови условия и ако не го направиш често има клаузи кредита да стане предсрочно изискуем.

По принцип в Общите условия на няколко произволни банки видях, че има клауза, че могат да променят, която и да е точка от договора едностранно. От там ми тръгна и цялата чуденка. Не че не мога да разпоря матрака и да извадя кинтите, ако ме изнервят с новите условия ама що да спя на по-ниско? :icon_lol

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 28 авг 2013 10:42

maxpayne написа:...

Този случай имах в предвид.
Накратко най доброто решение е да нямаме вземане даване с банките, които за мен са едни отвратителни законни лихвари...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”