Към феновете на IBM Thinkpad X60/61 - оптимална комбинация?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Към феновете на IBM Thinkpad X60/61 - оптимална комбинация?

Мнениеот simo » Съб 31 авг 2013 21:01

Опитвам се да намисля оптималната комбинация за лаптоп IBM/Lenovo Thinkpad X60/61/s.
Лаптопчето ще е с XP и ще се използва най-вече за работа с видеофайлове (нито рендвам, нито рисувам).

Идеята е максимум работа на батерия (и при работа на открито) и максимум чувствителност за безжичнен нет.
Въпросите засягат баланса между процесор/РАМ/харддиск/качество на картината.

И така:
1. Процесор - обикновен, Low Voltage или UltraLow Voltage? По-голямата производителност винаги ли значи по-малка издържливост на батерията? Къде е балансът между производителност и издържливост на батерия? Как се държат трите вида процесори откъм горещина?
1а. Кое звено може да се окаже най-слабо: процесор/РАМ/твърд диск? Диск с по-висока скорост или SSD? Kaк звучи например T8100 с 2x1GB RAM и 64 GB SSD (просто разрових ebay в момента)?

2. Резолюция 1024х768 си е чисто зле, дори на 12" монитор. Кое е по-добре - Х61 с дисплей от таблет или направо таблет? Качеството на картината смъква ли издържливостта на батерията (щото Х60 с TN матрицата караше по ДЕВЕТ часа, когато батерията беше нова)?

3. Безжичния нет - толкова ли е голяма далаверата от външната WWAN антена?

Не искам широкоекранен лаптоп; ако имам зор за CD/DVD, ще го бодна в една док-станция и айде.
Въпросът е само за моделите X61/s/Tablet.

:rolleyes

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Re: Към феновете на IBM Thinkpad X60/61 - оптимална комбинац

Мнениеот xploda » Нед 01 сеп 2013 9:44

simo написа:Опитвам се да намисля оптималната комбинация за лаптоп IBM/Lenovo Thinkpad X60/61/s.
Лаптопчето ще е с XP и ще се използва най-вече за работа с видеофайлове (нито рендвам, нито рисувам).

Идеята е максимум работа на батерия (и при работа на открито) и максимум чувствителност за безжичнен нет.
Въпросите засягат баланса между процесор/РАМ/харддиск/качество на картината.

И така:
1. Процесор - обикновен, Low Voltage или UltraLow Voltage? По-голямата производителност винаги ли значи по-малка издържливост на батерията? Къде е балансът между производителност и издържливост на батерия? Как се държат трите вида процесори откъм горещина?
1а. Кое звено може да се окаже най-слабо: процесор/РАМ/твърд диск? Диск с по-висока скорост или SSD? Kaк звучи например T8100 с 2x1GB RAM и 64 GB SSD (просто разрових ebay в момента)?

2. Резолюция 1024х768 си е чисто зле, дори на 12" монитор. Кое е по-добре - Х61 с дисплей от таблет или направо таблет? Качеството на картината смъква ли издържливостта на батерията (щото Х60 с TN матрицата караше по ДЕВЕТ часа, когато батерията беше нова)?

3. Безжичния нет - толкова ли е голяма далаверата от външната WWAN антена?

Не искам широкоекранен лаптоп; ако имам зор за CD/DVD, ще го бодна в една док-станция и айде.
Въпросът е само за моделите X61/s/Tablet.

:rolleyes

Като за начало смени ХР-то със 7-ца. 32 битова, ако ще слагаш до 4GB RAM и 64 битова, ако се поддържат повече и ако ще слагаш повече.
Процесор. Да, винаги по-голямата производителност значи повече консумация на ток, респективно по-малък живот на батерията и по-висока температура на компонентите. Неслучайно мощните десктоп видеокарти имат допълнително захранване, заемат два слота на дъното и имат изискване за мощно главно захранване. Всичко това за да може да се охлажда, като хората и да работи на макс, когато е необходимо.
Баланса между тези три процесора е индивидуален за всеки. Low и ultra low освен, че са хладни имат и доста ниска производителност в сравнение с обикновения mobile процесор и реално не стават за нищо повече от браузване и плейване на обикновено avi. HD с такъв процесор, само ако е поколение след sandy bridge, което мисля не се предлага за Х-а на IBM.
Евентуално слабо звено - диск. Ако имаш възможност за SSD взимай без да се чудиш.
Дисплей. Търси употребяван с IPS матрица и голяма разделителна. Миналата година търсих за един авер, имаше такива с 1600 и нещо по хоризонтала. Само, че не са евтини. Сигурен съм, че и full HD-та се предлагат, но пак трябва да си прецениш дали ти се дават такива пари.
WiFi. Външната антена не е такава голяма далавера, тя е най-голямата далавера :mhihi Отново, ако имаш възможност взимай без да се чудиш.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 01 сеп 2013 11:06

Я каква интересна темичка .... :c020
Имало още фенове а Олд Скул-а :th_up

Така....

Съгасен с колегата ЕкспоУд-а , за LV Процесорите. Вариантите са няколко: Т7300(като минимум(4M Cache, 2.00 GHz, 800 MHz FSB), на Х61, Т7500(4M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB)
,Т7700(аз съм с такъв(4M Cache, 2.40 GHz, 800 MHz FSB)
и Т9300 (6M Cache, 2.50 GHz, 800 MHz FSB)(ще ти свалят кожата за такова дъно, това е максимума на тази платформа, 350 долара струва дъното,да намериш такъв лаптоп е равносилно на петица от тотото.. ; Има един пич, който е презапоил на това дъно X9100 Extreme Core(6M Cache, 3.06 GHz, 1066 MHz FSB),но се съмнявам да искаш да влизаш в такъв филм. Струва 100 паунда самия проц.)). Лично мнение търси Т7700

Ъпгрейд на картата с Intel 4965 BGN (има приличен обхват, но външна антена ще е още по добре. Хващам 30% повече мрежи от среден клас нов лаптоп с нея)

WWAN антената мисля си, се обезмисля при положение, че вече имаме умни телефони с Тетъринг Хотспот. За обхвата с вградената антена не мога да кажа нищо, не съм я пробвал. Като цяло не е скъпа, около 30 паунда е ...

HDD - ъпгрейд на BIOS-a с Middleton Custom BIOS (премахва уайт листите и инейбълва SATA 2 на това дъно), след което SSD със SATA 2 (не ти трябва SATA 3) . Аз съм със Samsung 840 (не PRO версията). Това е ъпгрейда, който си заслужава най много от всичко...увеличаваш пейдж файл-а на 10 Gb, и се радваш на безпроблемна работа на машината и дълъг живот със здрави нерви :mhihi ... около 200 лева е за 120GB Samsung 840

Матрица - с преправяне става матрица от Таблет версиите- SXGA+ IPS (Flexview) 1400x1050
Версиите на матриците с FRU номерата:

HV121X03-100, XGA resolution (1024×768)
HV121P01-100, SXGA+ resolution (1400×1050)
HV121P01-101, SXGA+ resolution (1400×1050)

Ще ти трябва и моднат кабел от дъното към матрицата, както и Мидълтън БИОС-а за да инейбъл-не тази резолюция. Кабела се продава в Ибей, потребителят се казва iThinkPad.
Има един пич в бургас, който си е моднал сам IPS Матрицата дори LED :eek :screwy .... Матрицата струва към 300 долара ...
http://ithinkpad.wordpress.com/2011/10/14/x6xipsguide/ - линк със всичко, което трябва да знаеш за ъпгрейда на матрицата. :c020

RAM Memory: Максимума на този чипсет е 8GB на 5400 Мхц , но и 6300 Мхц работи без проблеми, разбира се лимитирана на 5400 ...
Тук си приготви 130 долара за двойка от по 4 Гиги(имаш 2 слота само), като за двойка Hynix отиват 200 долара ...

По въпроса за Операционната система, ти препоръчвам Осмица ! По леко върви от Седмица ..
По въпроса за 32/64 - 64 разбира се :c020 . Никой не иска кърнъл-а да му е лимиран на 4 Гб, нали ... :c020 , на 64 бита е 8 ТЕРАбайта кърнъла ....
С 4 Гб РАМ , Уин 8 Ултимейт 64 бита , машината се държи повече от прекрасно.
Откакто съм със тази Осмица, машината загрява доста по-малко !!!

64 vs. 32(86) bits:
The kernel sees the physical memory and provides a view to the processes. If you ever wondered how a process can have a 4 GB memory space if your whole machine got only 512 MB of RAM, that's why. Each process has its own virtual memory space. The addresses in that address space are mapped either to physical pages or to swap space. If to swap space, they'll have to be swapped back into physical memory before your process can access a page to modify it.

The example from Torvalds in XQYZ's answer (DOS highmem) is not too far fetched, although I disagree about his conclusion that PAE is generally a bad thing. It solved specific problems and has its merits - but all of that is argumentative. For example the implementer of a library may not perceive the implementation as easy, while the user of that library may perceive this library as very useful and easy to use. Torvalds is an implementer, so he's bound to say what the statement says. For an end user this solves a problem and that's what the end user cares about.

For one PAE helps solve another legacy problem on 32bit machines. It allows the kernel to map the full 4 GB of memory and work around the BIOS memory hole that exists on many machines and causes a pure 32bit kernel without PAE to "see" only 3.1 or 3.2 GB of memory, despite the physical 4 GB.

Anyway, for the 64bit kernel it's a symmetrical relation between the page physical and the virtual pages (leaving swap space and other details aside). However, the PAE kernel maps between a 32bit pointer within the process' address space and a 36bit address in physical memory. More book-keeping is needed here. Keyword: "Extended Page-Table"*. But this is somewhat more of a programming question. This is the main difference. More book-keeping compared to a full linear address space. For PAE it's chunks of 4 GB as you mentioned.

Aside from that both PAE and 64bit allow for large pages (instead of the standard 4 KB pages in 32bit).

Chapter 3 of Volume 1 of the Intel Processor Manual has some overview and Chapter 3 of Volume 3A ("Protected Mode Memory Management") has more details, if you want to read up on it.

To me it seems like this is a big distinction that seems to be ignored by many people.

You're right. However, the majority of people are users, not implementers. That's why they won't care. And as long as you don't require huge amounts of memory for your application, many people don't care (especially since there are compatibility layers).

*ако искаш да се образоваш още по темата, за да решиш 64/32 потърси с Гугъл болднатото от цитата и.... си вземи пуканки :c010
Може да пробваш с: Paged and Non Paged pool :c020

Има предвид, че има версии на тази машина, които имат втори вентилатор точно под бутоните за ТракПад-а . По принцип единственият проблем на този лаптоп(Х61) , е че загрява точно под дясната китка и това решава проблема...
Ето го: http://www.ebay.com/itm/IBM-Lenovo-ThinkPad-X61-X61s-CPU-Small-Second-Fan-FRU-42W3410-42X3806-/261164599743?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cce9f89bf

За таблет весиите си ограничен на LV процесор, като максимума е 1.6 Гхц с 4 кеш на 800 Мхц честота ... това им е лимита, и не е приятно ..., всъщност има и на 1.8 но са много редки и скъпи ...

По въпроса за компонентите - всеки един компонент с по-слаба производителност ще ти направи Bottleneck ефект на машината, затова винаги се търси максимума при всички компоненти.

Имаш вариант да си направиш и Т60 Франкенпад на 14.1 инча, също много добра опция...

За повече инфо посети тинкпад.форум-а , че не ми се пише и за него :beer

Ако имаш други въпроси, питай :c010

P.S. Като цяло ще ти споделя, че дигностика на машината с XPerf на Марк Русинович ,независимо, че машината е от 2006 година -показа, че машината избива рибата с батерия от четири волта и половина. Процесор и РАМ са на не повече от 50% , единственият проблем беше Хард Диска, затова и ъпгрейднах на SSD ...
Тогава пуснах Xperf на Х61 и на едно Сони Зайо с кор i3 и при буут трейсинга Зайото беше с доста по-натоварени компоненти. :c020

lian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lian » Пон 25 ное 2013 0:12

Тъй като стана въпрос за IPS екран, то според мен другия вариант е Т60 15" IPS 1400x1050 :) ако имаш интерес аз продавам такъв, за други въпроси на ЛС!

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Да се сещаш кой беше бургазлията, сменял матрица на Thinkpad X61?

Мнениеот simo » Вто 20 сеп 2016 19:59

Matematiks написа:Има един пич в бургас, който си е моднал сам IPS Матрицата дори LED :eek :screwy .... Матрицата струва към 300 долара ...
http://ithinkpad.wordpress.com/2011/10/14/x6xipsguide/ - линк със всичко, което трябва да знаеш за ъпгрейда на матрицата. :c020

Колега, пак аз - die hard фена на старата школа...
В момента тормозя един Х61 таблет - и т.к. преди седмица CompuTrace ми уби Уиндоуса (пиша от Убунтуто сега...), че лаптопчето било крадено (интересно как се сетИ баш сега, след като е у мен почти 2 години), май ще го разпарчетосвам и искам да намеря тоя пич от Бургас да ми прехвърли матрицата (1400х1050) на друг Х61, а така или иначе от година живея в Сливен, Бургас ми е на един хей място, дет са вика, грехота е... :Mr Green Fun
Да имаш спомен кой е тоя пич във forum.thinkpads.com, че се изтрепах да го търся и все греда?
(един намерих, де, ама местожителство Бруклин май пишеше, нз дали е същия...)

Благодаря предварително!
:beer

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”