Golf 2 PB - двигателя прекъсва и тресе
- trifon022
- Автомобил: Skoda Superb 2022
- Двигател: 2000 TSI 190 hp DSG
Golf 2 PB - двигателя прекъсва и тресе
Привет колеги имам следния проблем с колата. Когато тръгвам и от 850-900 оборота, както е idle състояние, до към 1200-1250 двигателя работи ужасТно, тресе прекъсва не работи добре все едно не се подава ток на свещите както трябва. това тресене и прекъсване се усеща и когато карам на дълъг път, ако карам примерно с 90 и почна лепо да отнемам "газта" и примерно стигна до 85 почва пак страшно лашкане. Да дам малко информация, колата е с нов дебитомер, значи не би трябвало да е от него; свещите са на 2-3 месеца; кабелите на 5-6 да кажем. Колата е с газов инжекцион, но проблема го има и на двете горива. Всяко предложение е добре дощло! :)
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: Golf 2 PB - двигателя прекъсва и тресе
Бобина? Палиш вечер на тъмно, и следиш за искрене по запалителните компоненти. Също така провери и темп. датчик, ламБата (по-малко вероятно щом е и на двете горива проблема).
- trifon022
snupeca написа:Бобина? Палиш вечер на тъмно, и следиш за искрене по запалителните компоненти. Също така провери и темп. датчик, ламБата (по-малко вероятно щом е и на двете горива проблема).
Ако е бобина няма ли да думне и край, без да се гевези от време на време? Температурния датчик го сменях преди 3-4 месеца поради друга причина, но се оказа че и стария си е бил ОК, така че и от него предполагам, че не е проблема. Ламбдата не знам как мога да я проверя, ако подскажеш ще е ок (предполагам ще кажеш вземи нова и пробвай с нея :) ). И кабелите ще им метна едно око, но си мисля че толкова бързо няма да се прецакат.
- kr86
- Автомобил: Golf mk2
- Двигател: 1.6 automatic 1984 year
Един колега от форума ме научи как да тествам сондата.
Откачаш акумулатора и сондата, след което закачаш само акумулатора.
- trifon022
kr86 написа:Един колега от форума ме научи как да тествам сондата.
И след като съм закачил само акумулатора без ламбда сондата да пробвам дали ще има разлика и ако няма да си търся ламбада, така ли?
- kr86
- Автомобил: Golf mk2
- Двигател: 1.6 automatic 1984 year
Палиш да пробваш да.
Ето ти моята тема.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=388447
Ти обаче казваш и на газ го прави , така че в запалителната система може да е проблема.
Хлабави връзки, маси, палец, дистрибутор.
Твойто делко вакуумно ли е?
Вакуума там играе с аванса.
Ето ти моята тема.
Ти обаче казваш и на газ го прави , така че в запалителната система може да е проблема.
- trifon022
kr86 написа:Палиш да пробваш да.
Ето ти моята тема.
Значи, ПБ-то няма ламбда сонда, така че този вариант отпада :) за дистрибутора не знам дали е с вакуум. Как мога да разбера?
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Бобината може да има пукнатина да речем, и когато иска да си работи, когато иска - не, заради влага, да бяга искрата итн.
- trifon022
snupeca написа:Бобината може да има пукнатина да речем, и когато иска да си работи, когато иска - не, заради влага, да бяга искрата итн.
Ем то хубаво, когато иска да работи когато не иска да не работи, ама си прави едни и същи проблеми в едни и същи обороти. Не примерно от време на време - ту добре ту не, в ниските си придрусва, а като си я понастъпя няма проблеми. Прави ми впечатление че напоследък е доооооста мудна, няма го предишния ряз.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
trifon022 написа: за дистрибутора не знам дали е с вакуум. Как мога да разбера?
Ами гледаш дали има вакуумно маркучле към делкото!

Недей гледа - не е вакуумно!

Изпреварването на запалването ти се управлява от контролера ;)
Обаче!...
То по РВ-то почти няма датчици!

Има само един гаден дебитомер и един температурен датчик.
Е, и един Хол-датчик, който ако не работеше - щеше да се оплакваш, че не пали и 2 датчика на дросела за крайни позиции - празен ход и пълно натоварване.
Така, че ако е по управлението - може да са 2 неща:
Или 'новия' дебитомер е прекалено италиански, или си ръчкал нещо по дросела и си разместил датчика за празен ход. И сега ти натискаш педала, дросел-клапата отваря, а датчика е все още задействан...
... и контролера се чуди к'во стаа!

Огледай датчиците по дросела.
Потърси някой да ти даде един дебитомер за пробата (то за самата проба и от PF и от 2Е май ще стане, нищо, че не са 'баш-баш' )
Освен това огледай да нямаш измъкнато вакуумно маркучле и провери дали прави вакуум (извади едно от маркучлетата и го затапи с пръст - трябва да се усети)
А всъщност играл ли си си нещо с въртене на делкото? Кога за последно е правена центровка на запалването?
- trifon022
radotom написа:...
Ехее бате Радо ти ме засипа, чакай да почна едно по едно:
1. "новия" дебитомер е чисто нова плочка заменена със старата ня която както можеш да се досетиш графитения слой беше изтъркан. Трябва да хвана да си замеря показателите дали са както са по каталог да не би да има разминавания от там, но това придръпване ми го правеше и преди, само че се усещаше само при движение да кажем като си поддържам 60 км или 80 км, а сега се усеща и при ниските. Не знам дали да се заемам пак с дебитомера, вече ми идва да го запаля.
2. По дросела не съм пипвал нищичко освен че докато оглеждах за някакви проблеми, единия от двата кабела на буксата която е за пълно отворено положение, след леко пипнах буксата и въпросния кабел се измъкна, след оправянето му поне почна да ми държи обороти на празен ход, щото и такъв пробле имаше

3. За вакуума ще проверя дали прави някакъв

4. Колкото до делкото, от както имам колата 3 години не съм я пипвал, така че не знам кога е правена последната центровка на запалването.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
За вакуумчетата споменах, защото е възможно и да дави.
Хубаво е при възможност да премериш налягането на горивото.
Лошото е, че PB нямат 5-а дюза като 2Е-то и трябва да се изработи (купи) тройник, че да се закачи манометър.
За центовката - не е ли променяно нищо, когато е слаган ГИ-то?
Много 'майстори' не знаят, че този двигател трябва да се вкара в сервизен режим чрез откачане на температурния датчик на загрял мотор и тогава да светкат със стробоскопа
Обикновено на около 2750 оборота.
Ако е прекалено голям аванса пак може да придърпва, ама при ускорение (на бензин най-вече) ще чуваш и детонации - характерното 'чукане на аванса'
Хубаво е при възможност да премериш налягането на горивото.
Лошото е, че PB нямат 5-а дюза като 2Е-то и трябва да се изработи (купи) тройник, че да се закачи манометър.
За центовката - не е ли променяно нищо, когато е слаган ГИ-то?
Много 'майстори' не знаят, че този двигател трябва да се вкара в сервизен режим чрез откачане на температурния датчик на загрял мотор и тогава да светкат със стробоскопа

Ако е прекалено голям аванса пак може да придърпва, ама при ускорение (на бензин най-вече) ще чуваш и детонации - характерното 'чукане на аванса'
- trifon022
radotom написа:За центовката - не е ли променяно нищо, когато е слаган ГИ-то?
Нямам представа дали е пипано, не съм присъствал и нямам идея какво е правено, така че не мога да ти отговоря на тоя въпрос.
Колкото до аванса на бензин, не съм забелязал, а по принцип ми правят тия неща впечатление, така че да приемем, че не чука

- bbboiko2004
- Автомобил: VW Polo 2f
- Двигател: 3f - 1993
При мен имаше подобно нещо, мислех че е дебитомера, но се оказаха свещите, бяха на 6 месеца нови, и смених дебитомера и продължи да го прави и тогава смених свещите и заспа всичко. А на вид свещите нямаха проблем, смених ги и колата се оправи.
П.П електрониката на моето поло е същата като при теб с малки изключения.
П.П електрониката на моето поло е същата като при теб с малки изключения.
- Dannygti
- Автомобил: VW Golf mk2
- Двигател: GTI 112 PB
Здравейте колеги! Аз съм със същия мотор. Колата ми не работеше добре на празен ход - обортомера ми постоянно играеше от 700 до 1500 оборота , по време на движение ми придърпваше , гаснеше постоянно като я освободя от скорост ,а за разхода да не говоря - 25/100км. Разбрах ,че не само аз съм преживял тези ядове и реших като другите колеги да сменя - свещи , кабели , дистрибуторна капачка, палеца на делкото. Смених също и дебитомера (търсех дебитомер който уж не е каран на газ) и след всичко това ,разбрах ,че всичките тези главоболия са били от пустия дебитомер. Разхода ми падна на 9-10-11 бензин в града. Обаче!!! Последните 2 седмици забелязах ,че колата ми отново започна да прави мурафети. Като я запаля (при студен двигател) ,започва пак да си мени оборотите. При рязко подаване на газ се получава едно задавяне за около секунда и тогава си вдига оборотите. Разхода отново скочи на 25. И нещо ново - като върна от по-висока на по-ниска предавка - гърнето ми започва да гърми ,дори колеги ми казаха ,че е излизал пламък от ауспуха на колата ми. Моля ви помогнете ми веднъж - завинаги да го разреша този проблем.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”