Трилема за AGP видео карта

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Трилема за AGP видео карта

Мнениеот radotom » Вто 03 сеп 2013 14:51

Адаш, не изгледа така, но както Гал вече беше писала - възможно е да е сменяна кутията. Или поне предния панел.
Изглежда по-скоро като D300 модификацията, но не е.

Кака, не съм сигурен. По-скоро да, като гледам спецификациите, амааа...
Относно СКЪЗИ-то - то и контролера, и харда са в нас.
И не знам кое от двете не работи, а може да се окаже, че и двете работят - когато спряха малкия се беше пробвал да хаква системата! :mhihi
Мъчил се да вади батерийката, без да види, че си има бутонче за ресет на БОИС-а, защото имаше старт-ъп парола. Не успял да я извади (не се сетил да иде в килера да вземе тънка отверка), но за сметка на това вече нямаше ОС и аз успях да го 'убедя', че като се е пробвал - прецакал е диска и ще трябва да чака 2-3 дена да съм свободен да му инсталирам Вин на обикновен (IDE) хард. :icon_lol
Повече не се пробва да хакерства :icon_lol
Та сега може да се пробвам - диска е около 18ГБ - идеален за ОС :th_up

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Вто 03 сеп 2013 18:18

radotom написа:
Относно СКЪЗИ-то - то и контролера, и харда са в нас.
И не знам кое от двете не работи, а може да се окаже, че и двете работят - когато спряха малкия се беше пробвал да хаква системата! :mhihi
Та сега може да се пробвам - диска е около 18ГБ - идеален за ОС :th_up

Има настройки в БИОСА, както и за самия SCSI контролер след това, може след ресетването да не сте направили правилните. Съмнява ме само панела да е сменян, потърси стикери.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 03 сеп 2013 19:44

Ииииии.... най-сетне точния модел! :icon_lol :icon_lol :icon_lol
Compaq Workstation XW4100 :bowdown :bowdown
http://www.dhgate.com/product/for-hp-xw4100-workstation-motherboard-duray/142776287.html

Галче, стикерите всички са изпокъсани в опит да изглежда добре кутията.
Но веднага след като изпрая това съобщение поне на 3 места ще се появят ЕЙИииииии такива табели с точния модел! :mhihi

Иначе - така изглежда в момента:
DSCF5654.jpg

Дъното:
DSCF5652.jpg

Сменените кодензатори:
DSCF5642.jpg

dentdaemon
Автомобил: Polo 6N1
Двигател: 1.6L 55kW AEE
Контакти:

Мнениеот dentdaemon » Вто 03 сеп 2013 19:52

Брех, то като ново изглежда :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 03 сеп 2013 22:08

И тъй - последна (вероятно) докладна по темата:
Благодарение на положените геройски усилия, преди половин час пациента почина! :mhihi

При включване на захранващия кабел вентилатора на захранването завърта и спира.
Светодиода за наличие дежурно захранване на дъното свети
При натискане на PWR бутона завърта за 1 сек вентилатора на захранването и на шасито, врътва за кратко и СД-то. И нищо друго.
Възможно е да съм опукал нещо при смяната на кондензаторите, но май при монтажа на дъното в кутията просто го отмаах в чекмедженцата за хардове, СД и флопи и като че ли съм прекъснал някоя писта :( Във всеки случай има чертичка по платката...
Утре, ако не ме домързи, ще разглобя пак да погледна отблизо.
Принципно не е невъзможно и захранването да е проблем, защото е 280W, но до преди 2 месеца компа си работеше с него. :dontknow
Може и него да пробвам - имам едно резервно в килера :c020

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Сря 04 сеп 2013 11:30

radotom написа:При включване на захранващия кабел вентилатора на захранването завърта и спира.
:c020

Виж дали си сложил добре радиатора на процесора, дали случайно не си пропуснал да вържеш 4-пиновата букса от захранването към дъното, извади паметите, пусни го, спри го, после пак сложи паметите и пак го пусни, за начало изключи всички кабели от оптични устройства, дискове...и т.н. Пробвай и с махане на видеото. Наблюдавай дали писка при всичките опити за пускане, и колко пъти. :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Сря 04 сеп 2013 14:16

Радиатора на процесора е с изчекнати щипки, та ще го проверя.
Даже ще отворя и затворя ключето на слота на СПУ-то, да не би да съм го размърдал нещо и да не контакува, ама не вярвам.
За откачането на оптичните устройства - откачих ги, само флопито остана, но и него ще дръпна.
Ще пробвам и без РАМ-а, и без видеото, ама не вярвам да е от тях.
Първото, което махнах, разбра се, беше SCSI контролера - не е той виновника.
С външна LAN е, не вградната. Явно вградената не е работела. Ама ако е забивала захранването още преди - то как въобще е пуснато ПЦ-то...
А иначе не издава ни дума, ни вопъл, ни стон. И уж всички кабеляци (и голямата, и малката захранващи, че и буксата на вентилатора) са включени.

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Сря 04 сеп 2013 14:47

Допълнителната Lan-карта е с цел да не изгори дъното през интегрираната (по времето на великите лан-доставчици това беше масова практика :) ), не защото е изгоряла. Може да е забранена от БИОС-а. Спикъра може да е изключен. Като пуснеш компютъра, светва ли клавиатурата? Измъкни кабела на флопито, ако е вързан наопаки, няма да тръгне - червеното на интерфейсния кабел трябва да е към захранването (или всяка ивица в различен цвят на лентовите кабели). Има ли разширителна платка с допълнителни слотове? Ако да-виж дали е наместена добре на слота. Сложи ли батерийката на CMOS-a? :)
Прати ми, моля, снимка на дъното, на която да се виждат елементите след зуум, и на баркода до радиатора на чипсета, и погледни жълтия кондензатор до AGP-то. Ти знаеш, но виж и за вдлъбнати кондензатори, не само изпъкнали :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Сря 04 сеп 2013 17:48

Ако някога колата ви спре изведнъж, без да е имало никакви симптоми предварително - не се чудете какво сте пропуснали да забележите, а какво сте пропуснали да направите!
За което колата ви се е... разсърдила! :e030
Виждате снимката на дъното горе - всичко е изблизано!
Всичко е разглобено, вентилаторите са почистени, нова термопастичка... всичко!
... С изключение на захранващия блок!... :icon_sad
Него не го баранах, само през отворите го смукнах с прахосмукачката...
Емиииии... боцнах другото захранване и всичко тръгна! :dontknow
И се разпищя яко, защото няма хард, няма видео, естествено и монитор... даже плъха и клавиатурата не бях боцнал :icon_lol
Както и да е... Отново сме в джаза! :beer
Държа да отбележа, че компа го включих във вид AS IS, в който беше изключен преди 2 месеца, когато малкия си купи нов - с това си захранване, с това си видео, памети... всичко!
Тааааа.... само ми се е обидило захранването, ама какво да правя - и да му се извинявам вече - късно е!
Все пак ще пробвам, де и утре ще го разглобя да видя какво му е на душицата :mhihi

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Сря 04 сеп 2013 17:55

Тва със спирането на колите...поне трилогия мога да напиша :icon_lol
Виж и на захранването кондензаторите :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Сря 04 сеп 2013 18:10

Ще търся друго захранване, че това, дето го имам не може да се захване в кутията - ще виси само на 1 болт, колкото да подкарам машината.
Старото си му захранване ми се струва слабичко - 280W е и ще го пазя (ако тръгне) за бак-ъп вариант ;)
Имам и още едно захранване (всъщност - цяла машина) DELL Workstation 620, но това е с Р3 процесор и я няма малката допълнителна буксичка на захранването, необходима за Р4.

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Сря 04 сеп 2013 18:13

radotom написа:Ще търся друго захранване, че това, дето го имам не може да се захване в кутията - ще виси само на 1 болт, колкото да подкарам машината.
Старото си му захранване ми се струва слабичко - 280W е и ще го пазя (ако тръгне) за бак-ъп вариант ;)
Имам и още едно захранване (всъщност - цяла машина) DELL Workstation 620, но това е с Р3 процесор и я няма малката допълнителна буксичка на захранването, необходима за Р4.

Не е слабичко, истинско е, китайско 400W не е по-добър вариант :) Дай да го оправим, ако не се справиш, и ако не е непоправимо. Мога също да ти потърся марково...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Сря 04 сеп 2013 18:26

Gal написа:Не е слабичко, истинско е,...

Не е, кака. Китайче е до мозъка на резисторите си :icon_lol
Даже и пише с йероглифи на него и си личи, че си го сменяла - 2 болтчетата не пасваха на отворите.
А относно no name китайче и малко по-марковите - май бих заложил на китайчетата. :icon_lol
Поне до такъв извод стигам от бедния ми опит - след 5 години (само при мен и поне още 4-5 преди това) ми изгърмя на времето захранването на служебния комп.
Отивам в склада и подпуках бракуваните компютри - 8 компа с Fortron, един Acer (не видях како е захранването) и един зверски китаец.
Почнах с Ейсърското, минах през всичко Фортрони, докато накрая не боцнах китаеца и вече близо 2 години съм си с него! :icon_lol Просто само той работеше
Фортрона в къщи също изпляска за 2-3годинки и сегашния комп на жена ми е с китаец от 4-5 години.

dentdaemon
Автомобил: Polo 6N1
Двигател: 1.6L 55kW AEE
Контакти:

Мнениеот dentdaemon » Сря 04 сеп 2013 20:30

Е то Фортрона колко марково да е...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 05 сеп 2013 8:17

Е, колко? Николко!
Ама по едно време дочувах много хора да се кълнат в тях :icon_lol
Впрочем, че това захранване е китайско - китайско е! То си го и пише. :icon_lol
Ама вътре не е баш най-китайско. HIPRO е, вътре си личи културна изработка.
За съжаление няма нито един издут кондензатор, че да си личи веднага - ще трябва да се мери.
И по този повод - кои пинове на захранващата букса се окъсяваха, че да тръгне? Не ми се занимава постоянно да го качвам и свалям от компа.

Другото, което е - изглежда SCSI-диска наистина е заминал :(
Качвам си му драйвера, БИОС-а си го намира и разпознава, но СЕТЪП-а на Вин не ще да работи с него
В началото не щя да му затрие партишъна - вика 'Заключен е!'
След това уж тръгна да форматира съществуващата партиция, изкара си до 100% и ми изцепи, че не можел да форматира диска - вероятно бил скапан! :gruebel
И съм бил можел да инсталирам, ама на някое друго устройство
А аз благоразумно не бях включил друг хард, защото исках да проверя точно този :icon_lol
Иначе си изписва, че контролера е на слот 4 (на него е), изписва си, че е Seagate и точния му модел (вярно!), казва си, че е 18GB (на диска пише, че е 18.2ГБ) и че бил с Bus 16 (като какви са тези БЪСове не зная), амааа....

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”