Passat B5 1.8 ADR - Играят оборотите само при смукач (РЕШЕН)

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Passat B5 1.8 ADR - Играят оборотите само при смукач (РЕШЕН)

Мнениеот Lonely-Wolf » Нед 25 авг 2013 9:26

Здравейте колеги това е първата ми тема във форума надявам се всичко да съм подредил по учебник :smile . Форума ми е бил доста полезен и ми е спестил, доста пари от "майстори". Ще ви бъда много благодарен ако намерим решение и за този ми проблем. Преди да реша да напиша темата,не е като да не се ровил в нашия и други форуми,но не намерих решение,ако ли пък съм пропуснал да го видя не ме хранете много :mhihi .

Проблема е следния-влизам сутрин или след голям престой паля колата и ако се включи смукача(стъпков мотор ли е кво е не знам точно,дето държи високите обороти) започва танца на двигателя от 1000-1200. В редки случай падат до 700-800 и пак се вдигат,вчера се случи да ми угасне но тъкмо падаха оборотите на 700 и се включи климатика и угасна,иначе не гасне. Също и при тръгване когато е на смукач ако не подам примерно до 2к(обороти) газ се чува нещо като изпукване детонация ли е не знам какво е точно. Сутрините в които смукача не се включи оборотите са заковани не мърдат и няма детонации. Също и в случаите когато играят 1000до1200 се включи климатика падат си до 900 и се заковават.
Малко подробности да дам по колата-дросела е чистен и адаптиран(не е дал грешка вече около 2к км),малкия маркуч за картерните газове дето е от тройника към сервото и към дросела(или е някав вакумен дано се досетите) е сменен.Беше с доста голяма дупка и оборотите преди ми играеха и на празен ход,също след смяната изчезна и грешката low mixture (мислех ,че е от газта). Имам и газов инджекцион. Свещите са ми на около 18к NGK по каталог са,свалих ги преди някоя седмица да ги погледна-перфекни като на снимките за перфекна смес из нета. Иначе колата си върви,няма предърпвания и други такива и разхода си е както трябва.
Вие сте :love.vwclub

Последна промяна от Lonely-Wolf на Нед 06 окт 2013 8:21, променено общо 1 път.

W1978
Автомобил: passat
Двигател: AFN

Re: Играят оборотите само при смукач vw passat 1.8 ADR

Мнениеот W1978 » Нед 25 авг 2013 17:27

пробваи с стъпковото моторче или датчик на колянов вал ламбда сонда

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Нед 25 авг 2013 21:58

Не знам кво да гледам вече.Дали дросела си заминава и това са му симптомите? Мернах някъде из нета някви бензинови пари,за някав канистер ли кво било,че той имал някви маркучи и ако са нацепени влияело на оборотите. Някой ако е наясно,моля за сподели.
Този дебелия маркуч за картерните газове го гледах уж не е спукан,но ако е спукан не трябвали да ми играят и на празен ход?

Потребителски аватар
siko2
Автомобил: VW Passat B5 1997
Двигател: ADR

Мнениеот siko2 » Пон 26 авг 2013 16:37

Здравей! Аз имах някакви подобни на твоите проблеми.При мен се образуваше налягане в резервоара и от там се насочих към въпросният канистър който ми е правил проблеми с паленето сутрин. Може да пробваш да извадиш маркуча който идва от подкалника и влиза във въпросният канистър(или EVAP клапа ли се казва не знам..) и да го оставиш да си виси. А маркуча след канистъра (който отива към дросела някъде) го запуши с нещо(аз мушнах един болт в него и го хванах с една скоба). След тази интервенция вече сутрин като запаля нямам проблеми с подскачане на оборотите и гаснене! Може да опиташ и ти! Работата е за 5 мин.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Пон 26 авг 2013 17:42

Колега как разбра,че ти се получава налягане в резервоара? А причината е този "Евап" клапан ли,отказва да работи? Иначе това дето ми го каза ще го пробвам :th_up

Потребителски аватар
siko2

Мнениеот siko2 » Пон 26 авг 2013 18:00

Ами при мен като застанех до капачката за резервоара се чуваше едно постоянно свистене като не е завъртяна докрай (не от помпата). Като я завъртя и после я освободя се чуваше едно доста продължително изсъскване.. сякаш има въздух който няма от къде да излезе. Като идех при въпросният клапан и го чукнех 2 - 3 пъти - всичко се оправяше до следващото палене. Явно е клеясало може би нещо и стои постоянно затворено.. Не съм се занимавал да го чистя просто оставих маркуча който идва от резервоара да виси кат ... и всичко работи.

Последна промяна от siko2 на Пон 26 авг 2013 23:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пон 26 авг 2013 20:44

siko2 написа:Ами при мен като застанех до капачката за резервоара се чуваше едно постоянно свистене като не е завъртяна докрай (не от помпата). Като я завъртя и после я освободя се чуваше едно доста продължително изсъскване.. сякаш има въздух който няма от къде да излезе. Като идех при въпросният клапан и го чукнех 2 - 3 пъти - всичко се оправяше до следващото палене. Явно е клеясало може би нещо и стои постоянно затворено.. Не съм се занимавал да го чиста просто го оставих маркуча който идва от резервоара да виси кат ... и всичко работи.

А случайно да се сещаш, че бензиновите пари от резервоара си отиват свободно в двигателния отсек? Остави екологичния замисъл на това нещо, помисли за безопасността и възможността, колкото и малка да бъде, да се запалиш в движение, когато лятото стане 40 градуса и изпарението от резервоара стане високо?

Потребителски аватар
siko2

Мнениеот siko2 » Пон 26 авг 2013 23:06

А какво ще стане според теб като въпросното налягане стане високо и няма от къде да излезе? Понеже тъпият клапан е блокирал? Преди да го направя това нещо съм се посъветвал с достатъчно хора които карат по този начин от години.. Бих си купил нов но никъде неуспях да намеря. В порше след последната цифра която ми беше обявена няма да стъпя повече.15 годишен мисля, че няма смисал да купувам.
:beer

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 04 сеп 2013 14:48

Сега ми остана малко време,огледах маркучите всички които мога да видя са здрави.Откачих само буксата на евап клапана да пробвам дали ще има няква разлика никаква,колега сико2 с откачане само става ли или трябва да запуша и маркуча към дросела? Колата беше на слънце отворих капачката на резервоара нищо не изсъска :)
Не беше палена 2 дена слизам пали веднага,държи 1200 оборота,бяха стабилни за около 3 секунди и пак се почна от 900 до 1200,все едно смукача иска да изключи и пак се включва,поне аз така си го обяснявам :mhihi .След 30 секунди смукача се изключи оборотите пак заковани,форсирам колата и падат като заковани на 900(ли колко са не знам)като я форсирах няма нито прекъсване,нито замисляне като "балканче" е :mhihi .
Да не би да има някакъв темп датчик за тия обороти,че да бърка работата? Бъдете така добри и ако знаете от какво е моля споделете :)

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Чет 12 сеп 2013 18:58

След последната диагностика грешките са 17972 - P1564 - Throttle Actuator: Under-Voltage during Basic Setting и 17967 - throttle body (j338) fault in basic settings.
Четох теми където пише,че като си отива дросела не може да се адаптира,а моя постоянно си му пише адаптация ок,правя я отново, и пак си е ок.Четох във вортекса,че възможен проблем може да е отиващ си акумулатор.Ходих тестваха го с едни реотани и волтметър :mhihi ,казаха,че е перфектен. Четох и мнения на vaskoto1,че проблема на тия дросели е в тпс-а,че магистралите се износвали,но тогава не може да мине адаптация-а моя си минава.Как да съм сигурен,че се е споминал напълно и да се изръся не малко пари за нов?
И другото нещо в което не съм сигурен е дали дебелия маркуч от картера дето влиза в дросела не е нацепен,може ли той да предизвика тези грешки?

Споделете знам,че знаете мушмуроци :smile

div4o74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот div4o74 » Чет 12 сеп 2013 20:01

имах същия проблем оказа се 1во сцепен маркуч на стъпковия мотор и в последствие 2 малки тънки за някакъв вакум един бог знае какво прави сменихме и всичко се оправи

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Re: Играят оборотите само при смукач vw passat 1.8 ADR(РЕШЕН

Мнениеот Lonely-Wolf » Нед 06 окт 2013 8:41

Вчера бяхме при чичо доктор и днес сутринта резултата беше на лице. При минус 1 градус колата запали и работеше като швейцарски часовник,както никога досега.
Да обобщя какво трябва за стабилни обороти при тия кошове :) ,проверка на всички маркучета около дросела и дебелия който идва от картера. Почистване на дросела до блясък след ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО му сваляне иначе не става.При мен беше "почистен" по мързеливия начин,без сваляне и пръскане вътре с спрей и бъркане с парцалче-не върши никаква работа! След като вчера новият човек който ще ми поддържа и занапред колата :) свали дросела се виждаше нагара и как самата клапа имаше легълце издълбано в нагара до което имаше 1см разстояние,смисал 1 см до пълното и прилепване. Господина в сервиза се чудеше изобщо как е работела тази кола :icon_lol .Освен почистването беше отворено и сърцето му,пистите бяха като нови,провери ги с мултицета за прекъсване и старателно бяха почистени въпреки,че нямаше нужда.
Пожелавам на всеки да си намери един такъв старателен майстор,а не "майстор" който знае как да ви вземе парите от джоба и усмивката ви да не слиза от лицето :mhihi

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 06 окт 2013 21:36

Lonely-Wolf написа: ..самата клапа имаше легълце издълбано в нагара до което имаше 1см разстояние,смисал 1 см до пълното и прилепване.

Колега оправи порядъка на мерната единица.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Нед 06 окт 2013 22:06

kris11 написа:
Lonely-Wolf написа: ..самата клапа имаше легълце издълбано в нагара до което имаше 1см разстояние,смисал 1 см до пълното и прилепване.

Колега оправи порядъка на мерната единица.

Така пояснявам за неразбралите :mhihi въпросното легло най-вероятно е точното место на клапата,поради нагара клапата се притвараше до точка Х. От точка Х до легълцето имаше 1см разстояние,по-правилно не мога да обясня.

Върни се в “Passat”