Навлизане и движение в кръгово - кой крив, кой прав?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Навлизане и движение в кръгово - кой крив, кой прав?

Мнениеот xploda » Сря 04 сеп 2013 14:27

Става дума за кръговото на 4-ти км.:

Capture.JPG

Спускайки се от Цариградско се престроявам в дясна лента(с червено на снимката) тъй като ще излизам от втория изход(все едно пак ще се качвам на Цариградско). Чакам с ляв мигач и в момента в който се включа веднага пускам десния. Обаче... вече на няколко пъти се случва следното. Спират разни коли в лявата лента(с жълто на снимката) с намерение да излязат от първия изход(бул. Асен Йорданов на снимката). Става така, че тръгвам аз, тръгват и тези в лява лента за първи изход и естествено клаксоните по мой адрес не закъсняват.
Мислим си, че аз съм правият в случая. Но ситуацията се повтаря често и започнах да си мисля дали не съм забравил правилника. Намерих и потърсих в правилника, но нещо не можах да открия търсената информация.

Та кой крив, кой прав в тази ситуация? Ако може цитат нещо от правилника.

dentdaemon
Автомобил: Polo 6N1
Двигател: 1.6L 55kW AEE
Контакти:

Re: Навлизане и движение в кръгово - кой крив, кой прав?

Мнениеот dentdaemon » Сря 04 сеп 2013 14:37

Щом си в червената лента, трябва да излезеш на първия изход (навлизаш в кръговото директно с десен мигач). Жълтата лента е за въртене и втори изход. Принципно най-дясната (най-външна) лента е за първия изход с десен мигач, средната лента - за втори и т.н. изходи, най-лявата (най-вътрешна) - за въртене по кръга, примерно по-отдалечен изход или обратен завой. Поне мен така са ме учили и така карам.

А като стана въпрос за това кръгово, много ме кефат пичагите, дето завиват вляво, за да навлязат в кръговото по-рано :banghead

man.1977
Автомобил: Passat 1.8T YAMAHA FZ1
Двигател: AWT 2004

Мнениеот man.1977 » Сря 04 сеп 2013 15:11

Здравейте колеги.

В дясна лента се стои когато ще изизаш през първия изход или ще продължаваш в кръговото.
От лява лента можеш да караш навсякъде но не и към первия изхоД. Ако от лява лента тръгнеш по първи изход все едно правиш десен завой от лява лента и пресичаш пътя на тези които са в дясна лента и продължават направо( ОБИКНОВЕНО КРЪСТОВИЩЕ).Преди години точно на това кръстовище имаше стрелки, които указваха разрешената посока за движение: върху лявата лента имаше стрелка само за направо. Авърху дясната за направо и на дясно.
поздрави!

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 04 сеп 2013 15:29

man.1977 написа:Преди години точно на това кръстовище имаше стрелки, които указваха разрешената посока за движение

To и миналата година имаше, като го ремонтираха, но сега няма и помен от тях :banghead

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 04 сеп 2013 17:31

Да, принципно е най-дясната за първи изход, но това кръгово специално си е много шибинг - често минавам от там и излизам на ІІІ-ти изход към залата, е да, ама като вляза от лявата лента се озовавам в най-вътрешната дъга на кръговото, а за излизане вече трябва да съм във външната с мигач. И какво става - някой който е влязал от дясната (или обикаля и вече е там) и е продължил, ми свири, че го сека, същевременно други вече отпред са така навлезли, че ми е по удобно да мина зад тях, отколкото пред тях и така се озовавам в сандвич (и не само аз)... От една страна е предимство кръговото да е с няколко ленти, но от друга става мазало.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 06 сеп 2013 9:34

Действително, там липсват стрелки, които да означават коя лента за къде е, НО ако се загледате в надлъжната маркировка - прекъснатата линия която разделя лентите, ще забележите, че дясната лента на входа към кръговото, води директно в дясната на първият изход, а лявата на входа, се разклонява към лявата на изхода и най-външната (дясна) на кръговото. Предвид това, че линията м/у лентите е прекъсната, то имаш право от дясната на входа да продължиш на вътре към кръговото, но по този начин ти извършваш престрояване в съседна, лява за теб лента и си длъжен да осигуриш предимство на движещите се по нея превозни средства. Предвид голямата натовареност на това кръгово, подобно действие е доста НЕ практично - бавиш автомобилите зад теб и създаваш излишна конфликтна точка. От чисто практична гледна точка те съветвам, в бъдеще да си минаваш през лявата входна лента, освен, че избягваш конфликтната точка със завиващите към първият изход има и друго предимство - от лявата лента е много по-лесно да се вмъкнеш в средната на кръговото и избягваш вероятността да се окажеш затапен зад автобус/тролей на адски транспорт, който е спрял на спирката.
П.П. Горещо препоръчвам, ако решите да се загледате в маркировката, предварително да използвате "Стрийт вю" на гугъл, а не на място докато минавате с колата, че там и най малкото разсейване си е опасно.

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Пет 06 сеп 2013 16:38

Не съм сигурен че липсва маркировка, или имаше знак, но съм сигурен че е указано - лявата лента е за направо (без първия изход), дясната е за направо и надясно (всеки изход)!!

Ще погледна след час и ще кажа точно, къде е упоменато. Така че, ти си прав колега!

edit: да на google street view се вижда точно знака:

http://goo.gl/maps/PJnTk

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пет 06 сеп 2013 17:25

Asko VW написа: ...НО ако се загледате в надлъжната маркировка - прекъснатата линия която разделя лентите...

Маркировката! Като знаеш, че ще излизаш на втори изход, защо изобщо се престрояваш в дясна лента преди кръговото? Защото се минава по-бързо? Като не си сигурен кой е с предимство, по-добре давай предимство, а не се възмущавай, че си освиркан "несправдливо". :icon_lol

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 06 сеп 2013 18:02

Gal написа:
Asko VW написа: ...НО ако се загледате в надлъжната маркировка - прекъснатата линия която разделя лентите...

Маркировката! Като знаеш, че ще излизаш на втори изход, защо изобщо се престрояваш в дясна лента преди кръговото? Защото се минава по-бързо? Като не си сигурен кой е с предимство, по-добре давай предимство, а не се възмущавай, че си освиркан "несправдливо". :icon_lol

A, eдна тема имаше, къде не я осра с ултра гига мега хипер компетентното си мнение и нея осра :mhihi Ама понеже съм те запомнил каква непризната(thank god :mhihi ), обичаща много да чете професорка си, айде намери и ми кажи по кой член, точка и т.н. нарушавам правилата. Щото, ако се беше зачела в темата, което за пореден път виждам, че не си направила, щеше да видиш, че:

1 - дотук мненията са 50:50 и никой не може да каже със 100% сигурност кой е крив, кой е прав, камо ли да цитира точния текст от закона ;)

2 - ми свирят клаксони грешните хора. Даже и ако вземем за вярно твоето изказване, щом ще излизаш на първи изход трябва да се престроиш вдясно, а ти се престрояваш вляво. На мен ми е разрешено да се престроя в коя да е лента, като е препоръчително да е в лява. Но ако ще излизаш от първи изход ти задължително трябва да се престроиш в дясна.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 06 сеп 2013 18:14

Според мен ти си прав и няма защо да ти свирят

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Пет 06 сеп 2013 18:17

Ако съм те разбрал правилно, имаш знак, че трябва да дадеш предимство на тия от ляво...
Изображение

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Пет 06 сеп 2013 18:19

Още един дето не знам как е взел книжка

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Пет 06 сеп 2013 18:24

Какъв пък ти е проблема на тебе пич? Погледни още в началото как съм започнал изречението, после говори. А и кой си ти, че ще ми говориш така? Аман от пишман философи.

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Пет 06 сеп 2013 18:48

Проблема ми е че има доста хора които не познават знаците и правилника за движение по пътищата

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 06 сеп 2013 18:59

IRRITATING, айде да предположим, че съм от прованса и за пръв път попадам на това кръгово. При положение, че имаш знак номер1 и от ляво летят коли какво трябва да се направи? Всички от ляво са на главен път в случая, дават си десен мигач за слизане и ше чакаш

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”