Здравейте на всички от един нов член на клуба... Не разбирам много от автомобили и ще се опитам да бъда кратък, но и изчерпателен, за да улесня колегите, които могат да ми помогнат със съвет... От 12 години карам Сеат Толедо и може да се каже, че аз си го гледкам и то си ме слушка... И най-важното – още съм си влюбен в него... Ако има такова 7-8 годишно бих си купил, но няма... Сеатчето е GT, двигател 2Е /2.0 115 к.с./... Лошото е, че ще става на 20 години и ръждичката отдолу ме плаши... Демек – ще го сменяме по некое време и си мисля да е с автомобил от „фамилията”... И понеже съм му свикнал, ще си търся нещо подобно... Какво ми харесва в Сеатчето – 1. Максимално прост, здрав и надежден атмосферен двигател... Напълно ме удовлетворява като ускорение още при 2300-2500 об. , а преди 3000 излита /по моите скромни критерии/, като допускам че лекото купе /1100кг/ допринася за ефекта... С две думи много е пъргав и в града и по баири... 2. Съчетание между спортно излъчване и елегантност /поне в моите очи/ и направо ОГРОМЕН багажник съчетан с факта, че купето е „хечбек” /превозва матрак 1м/2м без проблем/... 3. Евтина и лесна поддръжка... След малко ровичкане по форума и по разни сайтове не успях да си намеря нищо аналогично произвеждано 2000-2007г. Все пак :
Като двигател : Спрял съм се на наследниците на 2Е – 2.0 115к.с. /кодове AQY, APK и прочие/ Мотив – прост атмосферен 4 цилиндров 8-клапанов с макс. въртящ момент при ниски обороти /в случая - 2400/...
Като автомобил:
1. Сеат Толедо2 – отпада / нито е „хечбек”, нито се предлага с тоя двигател
2. Сеат Леон – много красив, но отпада /малък багажник и няма с тоя двигател/
3. VW Passat – отпада заради окачването...
Остават:
4. VW Golf4 – красив, но... малък багажник...
5. VW Bora – най-красивия /само дето не е хечбек/
6. VW Bora Variant – перфектен /но не е красив като седана/
7. Октавия1 /най-близо до оригинала, но с 20см. по-дълга.../
8. Фабиа комби /произвежда се с тоя двигател до 2007г. – максимално нова, но и по-нисък клас автомобил/
Въпросите са ми следните :
1. Има ли и друг БЕНЗИНОВ, АТМОСФЕРЕН, БЕЗ ТУРБО двигател на VW, с подобни характеристики /макс. Въртящ момент при ниски обороти/, който да се монтира на купета на автомобили на VW-групата след 2000г ???
2. Какви подобни двигатели на други фирми има ??? /за автомобили след 2000г/
3. Какво ви е мнението за Шкодите /т.7 и т.8/ и струват ли си заради евентуално малко по-новото купе ???
4. Всякакви други съвети са добре дошли...
Иначе съм си се насочил към Бора комби /или седан/, но то си е Божа работа... Навремето тръгнах за Венто, а се прибрах с Толедо и не съм съжалявал де...
Предварително мерси на всички...
молба за съвет при избор на автомобил... може би VW BORA...
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: молба за съвет при избор на автомобил... може би VW BORA
Разлика между комбитата на Голф 4 и Бора има само визуална.
2Е моторът има макс. въртящ момент от 166 Nm при 3,200 оборота
Друг атмосферен двигател е 2.3 V5 със 150 или 170 к.с.:
2.3 V5 10V AGZ 2324 cc 150 PS @ 6000 rpm 205 Nm @ 3200 rpm
- монтира се в Бора/Голф до 2001 г.
2.3 V5 20V AQN 2324 cc 170 PS @ 6200 rpm 220 Nm @ 3300 rpm
- монтира се в Бора/Голф след 2000 г.
През 2000-2001 вероятно могат да се намерят автомобили и с двата двигателя
2Е моторът има макс. въртящ момент от 166 Nm при 3,200 оборота
Друг атмосферен двигател е 2.3 V5 със 150 или 170 к.с.:
2.3 V5 10V AGZ 2324 cc 150 PS @ 6000 rpm 205 Nm @ 3200 rpm
- монтира се в Бора/Голф до 2001 г.
2.3 V5 20V AQN 2324 cc 170 PS @ 6200 rpm 220 Nm @ 3300 rpm
- монтира се в Бора/Голф след 2000 г.
През 2000-2001 вероятно могат да се намерят автомобили и с двата двигателя
- hristo1973
- Автомобил: vw passat b3- skoda octavia 2 1.9
- Двигател:
Здравей,колега. До колкото аз знам Октавия 1 е на същата платформа като Голф 4 и Бора,ако греша по-запознатите да ме поправят. В Шкода форума не съм чел да са по-проблемни от Голф 4.Колкото до габаритите бързо се свиква.Аз имам Октавия 2tdi 08г. и мога да кажа,че е един страхотен автомобил.За 214К имам само еди по-сериозен проблем с клапана на горижният филтър.
Дано съм бил полезен.
Успех в търсенето и да се похвалиш
Дано съм бил полезен.
Успех в търсенето и да се похвалиш

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Единственият проблем при октавия 1 е, че много по-бързо се износва салона отвътре. Материалите са с по-ниско качество при базовите нива на изпълнение. Разбира се при Laurin & Klement салона това не е проблем.
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Сеат леон/голф 4/ауди а3/октавия 1 са на една платформа.. демек щом нещеш леон значи и голф 4 не искаш, а октавия 1 въпреки, че е на тяхната платформа е по-просторна и с по-голям багажник от другите 3.
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Колегата е писал, че не иска Леон заради багажнига, но гледа Бора комби. Леонът няма комби. А Голф комби и Октавия комби са като Бора комби. От тези трите комбита Бора според мен има най-качествено изпълнение. После Голф и после Октавия.
-
- Автомобил: Mercedes 200E W124
- Двигател: 2.0 16V M111.940
Октавия комби не е ли с доста по-голям багажник от Бора/Голф комби?
Иначе като идеологичен заместик на Толедото е Октавията - хечбек с голяма врата на багажника, който също е доста обемист. Само не знам дале се струва този 2.0л 115к.с., може би 1.8 125к.с. би бил по-добър. Vlad777 може да сподели впечатления от този двигател.
Иначе като идеологичен заместик на Толедото е Октавията - хечбек с голяма врата на багажника, който също е доста обемист. Само не знам дале се струва този 2.0л 115к.с., може би 1.8 125к.с. би бил по-добър. Vlad777 може да сподели впечатления от този двигател.
-
- Автомобил: Seat Toledo GT
- Двигател: 2.0 2E 1994
Мерси... Ще се радвам ако някой може да ми даде съвет и за бензиновите двигатели на VW...
-
Въпросът ми вече е по-конкретен :
Плюсове и минуси на бензиновите двигатели от 1.8 нагоре :
1.8 125 коня
1.8 Т
2.0 115
2.3
2.8
Мерси предварително...
1.8 125 коня
1.8 Т
2.0 115
2.3
2.8
Мерси предварително...
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
bobbby11 написа:Въпросът ми вече е по-конкретен :
1.8 125 коня
1.8 Т
2.0 115
2.3
2.8
Мерси предварително...
С търсачката на сайта ще намериш инфо за всеки един двигател, от 1.8 до 2.8 не знам кой ще седне да ти ги описва един по-един какви са им плюсовете и какви минусите!
- goro21
- Автомобил: Oktavia 1_9 TDi ALH
- Двигател: Polo 9n
и аз като колегата съм се спрял на такъв мотор 2.0 115кс-Да поитам и тук дали е с демпфер този мотор?
По какво се различават APK,AQY.AZJ,ATU,AGW само софтуерно и по захвата за различните купета?
Другия вариант е 1.8 125кс - но е по скъп от към поддръжка и достига макс въртящ момент при 4200об докато 2.0 APK и AQH при 2400об а AZJ при 3200об
По какво се различават APK,AQY.AZJ,ATU,AGW само софтуерно и по захвата за различните купета?
Другия вариант е 1.8 125кс - но е по скъп от към поддръжка и достига макс въртящ момент при 4200об докато 2.0 APK и AQH при 2400об а AZJ при 3200об
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
bobbby11 написа:Въпросът ми вече е по-конкретен :
1.8 125 коня
1.8 Т
2.0 115
2.3
2.8
Мерси предварително...
Оглеждай обявите за всичките автомобили, който изреди, след като ги покараш ще разбереш коя е за теб! Каквато и да избереш най-важното е кой и как я е гледал преди теб. И 5те мотора са супер, стига да попаднеш на читав екземпляр и на купе което ти допада (т.е. просторно и с голям багашник). Според мен лично най-евтиният и най-просторен и с голям багажник вариант е Шкода. Също така частите са най-евтини (или поне така мисля), а е и от семейството на VW (което е гаранция за качество

Ако мен питаш щом си се решил да се мяташ на нещо по ново, започвай да ходиш по обяви, да гледащ, да пробваш и накрая сам ще разбереш коя е за теб.
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Частите наистина са по-евтини ако ги купуваш от Еуратек (Шкода), отколкото от Фолксваген (Порше БГ), но са едни и същи.
Задното окачване на Октавия може и да е различно - тук не съм сигурен. Освен него обаче дали поддържаш VW Golf или Skoda Octavia или Audi A3 - разлика няма, защото частите са едни и същи.
Задното окачване на Октавия може и да е различно - тук не съм сигурен. Освен него обаче дали поддържаш VW Golf или Skoda Octavia или Audi A3 - разлика няма, защото частите са едни и същи.
-
Здравейте пак... Карам си Сеатчето и се оглеждам... Май от автомобилите на ВАГ само Октавията се доближава до оригинала... Другият ми вариант е Бора/Голф/-комби. Лошото е и че чувам само лоши неща за бензиновите двигатели от тия години, а не искам дизел... Така че засега се ослушвам и се образовам по японските колички... Само че там май цените на частите са
... Иначе има в какво да се загледа човек - Мазда-3 и 6, Хондички, Импресата... Абе ще го мислиме...

- plamen-roni
- Автомобил: SEAT EXEO TDI
- Двигател: CAGC-2010
Не знам какво те плаши от бензиновите мотори ? Според мен и доста хора от форума 1.8 125к.с е доста добър и сполучлив мотор който се газифицира лесно. Няма да сбъркаш ако се спреш и на някоя японка , не са и чак толкова скъпи частите колкото си чувал от опит ти казвам.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”