Климатик Daikin или конвектор ADAX ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Re: Климатик Daikin или конвектор ADAX ?

Мнениеот dancing_niki » Вто 10 сеп 2013 9:44

Тука понеже всеки си пише за ток и регулиране. На токаджиите мога да им кажа да спрат да се пЕрат с него, че има странични ефекти. Икономията идва от относително малкия хистерезис на регулирането на температурата. Това поне колегата, който регулира физични величини му е ясно. При 1 kW радиатора си отделя 1 кW. Икономията идва в това за какъв период от време се отделя тази енергия. После слагаме качеството на тока, надписването на сметките, външната температура и пак кой както се топли е най-евтино. Недейте да говорите за КПД на климатик и как му пада КПД-то при ниски температури. Просто евтините инвертори си имат коефициент на преобразуване при определена температура на околната среда. Под тази температура става просто скъпа печка. Най-евтиното отопление е на твърдо гориво ако смятаме само парите. Ако в кооперацията не се краде топлоенергия и инсталацията е приблизително нова ТЕЦ-а се нарежда на 2-ро място. След това отиваме на климатиците. Няма нужда след мнението ми да вадите пак пишкомерите и да разтягате лукуми. Всеки е достатъчно грамотен сам да прецени за себе си какво е най-доброто. При мен все още е най-евтино на ТЕЦ ако стане скъпо минавам на климатици, ако нямам финанси минавам на конвектори и проблема е решен :)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 10 сеп 2013 10:26

dancing_niki написа:... Икономията идва от относително малкия хистерезис на регулирането на температурата. Това поне колегата, който регулира физични величини му е ясно....

Това е единствения възможен източник на икономия, и тази икономия ще е значителна ако сравняваме регулируема и нерегулируема печка. Но разликата в това отношение между електронния и меганичния регулатор ще е нищожна, това се обсъждаше по-горе. А на кого какво му е ясно, все тая, за мен във форума е важно да се дават и получват знания. Писанията от рода "тази печка топлела повече от другата с един разход на ток" са безмислени, даже и за такива дето не регулират физ величини.
Със всичко друго написано от колегата съм съгласен, по-ефтино от ТЕЦ и твърдо гориво - няма, а по-скъпо от газ - също :biggrin .

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Вто 10 сеп 2013 18:16

За това цяла Европа се е газифицирала, а някои градове са имали даже осветление на газ през 18 век ама нали в напредналите страни са тъпи за какво им е да се топлят на друго като могат да се набутат на газ....
АЗ не твърдя че печка един киловат прави отделена топлина 2,3,5 киловата,само казвам ,че има значение материалите, от които са направени топлоотдаващите елементи за да е по-ефекривно,защото според мненията на някои тук то и с котлон да си включа (както пише той)ще стопля помещението абсолютно еднакво за еднакво време ,което е АБСУРД!!! Ами то ако нямаше значение материалите тооооо и топлоодаващият елемент при климатика що не го направят за по евтино от пластмасова отливка....тоооо там не се вдига стотици градуси няма да се стопи... :mhihi

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 10 сеп 2013 19:14

В нивата на невежеството избуяват бурените н суеверието, както отбеляза Жокер.
А на невеж потребител и лятна течност за чистачки по лев за литър ще му продадеш...

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 10 сеп 2013 21:30

Що всяка година като наближи зимния сезон и се ядем за глупости.Който иска да мези ,който иска да вечеря.Има поне 20 теми и в тях едно и също ...печки,газ,климатик,котел,кюмюр/дърва/ и т.н.Колегата иска това,може да си позволи това и за него пита вие/ние/започваме теории,квантова физика и подобни.Дори и да сме/в случая е така ама.../ прави нали разбирате ,че не всеки може да извади 2000 лв за качествен климатик.

P.s За климатик съм. :biggrin

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 10 сеп 2013 22:29

viksanlg написа:За това цяла Европа се е газифицирала, а някои градове са имали даже осветление на газ през 18 век ама нали в напредналите страни са тъпи за какво им е да се топлят на друго като могат да се набутат на газ....
АЗ не твърдя че печка един киловат прави отделена топлина 2,3,5 киловата,само казвам ,че има значение материалите, от които са направени топлоотдаващите елементи за да е по-ефекривно,защото според мненията на някои тук то и с котлон да си включа (както пише той)ще стопля помещението абсолютно еднакво за еднакво време ,което е АБСУРД!!! Ами то ако нямаше значение материалите тооооо и топлоодаващият елемент при климатика що не го направят за по евтино от пластмасова отливка....тоооо там не се вдига стотици градуси няма да се стопи... :mhihi

Цените в Европа и на природния газ и на тока не са като в Бг - Май ти убягва тази подробност.
Материалите от които е направена печката нямат значение, освен ако не е направена от уран, плутоний или някакъв друг подобен материал, тогава печката ще топли повече отколкото консумира, всъщност ще топли дори без да я включваш, ще има и някои други странични ефекти, ама да не изпадаме в подробности :mhihi

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 10 сеп 2013 22:48

mely написа:Що всяка година като наближи зимния сезон и се ядем за глупости.Който иска да мези ,който иска да вечеря.Има поне 20 теми и в тях едно и също ...печки,газ,климатик,котел,кюмюр/дърва/ и т.н.Колегата иска това,може да си позволи това и за него пита вие/ние/започваме теории,квантова физика и подобни.Дори и да сме/в случая е така ама.../ прави нали разбирате ,че не всеки може да извади 2000 лв за качествен климатик.

P.s За климатик съм. :biggrin

Адаш, сигурен съм че си убеден, че когато човек не влиза в подробности му е леко на душата,съгласен съм напълно с това. Обаче, знаеш, че ако иска да е компетентен, да знае, да може да избере (каквото и да е :mhihi ), няма как да не влезе в подробности и да не опита да разшири кръгозора си. Иначе :banghead .

А и ако човек не му пука колко пари ще харчи зимата, знаеш че няма да пише в такива теми, освен за да си чеше езика, но уви, повечето от нас нямат това удоволствие- да не им е никакъв проблем отоплението :neutral .
А задочно повечето не се познаваме, всеки може да се базика и да си прави майтап с когото си ще, къде целенасочено, къде от неграмотност, но може и някой да се замисли. Това е целта ми, иначе пука ми че някой бил неинформиран.... да не кажа повече.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Дилема...конвектор или климатик за спалня

Мнениеот drago_tr » Вто 24 май 2016 8:21

Здравейте колеги.
Изправен съм пред дилемата какво да сложа във спалнята....конвектор или климатик.
Стаята е около 25 квадрата....като кубатура около 80, с вътрешна изолация, на стени, тавани, под. Мисля си за някой по безшумен климатик 12-ка, но на идея ми дойде че може да сложа конвектор. Проблема е ,че нямам никакво наблюдение за това как се държат тези конвектори и дали ще е подходящ за помещението което имам. Ако е подходящ кажете някакви марки, каква големина трябва да бъде и т.н. защото аз не се ориентирам.
Ще съм благодарен за някакво мнение.
:bowdown

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: Дилема...конвектор или климатик за спалня

Мнениеот buller » Вто 24 май 2016 8:31

От всичките магазини, които съм обиколил ме посъветваха за спалня да НЕ монтирам климатик - колкото и да е добър и безшумен, рано или късно и вътрешното, и външното тяло започвали да издават доста неприятен шум, който не се връзва с думата сън...
В спалнята съм с конвектор АДАКС и съм повече от доволен - не изсушава въздуха и няма никакви шумове. Е, няма я икономията, която може да се постигне с климатика, но :rolleyes

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 24 май 2016 8:40

Има ли значение, дали конвектора ще стои на стената или на пода

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 24 май 2016 11:40

Колко ти е висок тавана?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 24 май 2016 12:09

Аз бих сложил климатик. Истината е, че освен студеното зимата, лятото пък е горещо. Искаш да спиш на хладинка и да дишаш нормално, нали? Или лятото ще се топлиш с конвектора?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 24 май 2016 16:57

При 25 квадрата и 2.60 таван кубатурата ти е 65 куб. метра. Слагай една девятка, ако намериш и си готов.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 24 май 2016 19:45

Абсолютно никакви грижи нямат климатиците ,тия глупости че шумят,бръмчат и прочие приказки ги оставям без коментар.
Трябва да е абсолютна китайска разработка за 200 лева,че да показва такива симптоми.
Разбира се на 20 години в някой магазин ,необслужван никога и Митсу да е ,може и да погромва.

За това помещение минимум 12-ка.
Конвектора има смисъл само,ако крадеш ток(демек не го плащаш ти)Климатика е евтин и надежден.У нас имаме 2-ва.Единият на 4 ,другият на 6 години...еми бачкат си перфектно и нито един не шуми,бръмчи и прочие.
Успех

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 24 май 2016 19:51

Да....накланят се везните към климатика. На последен етаж съм и лятото е достатъчно топло, така че нещо ще трябва и да охлажда. Ще се опитам да избера най безшумната машина, въпреки че мен шума не ме трогва толкова много, но все пак...... :rolleyes
Намират ли се на пазара 12-ки които не са инверторни? Искам нова машина а не втора употреба, защото тука един специалист ми обяснява че вече не се внасяли конвеционалките :rolleyes :rolleyesПо принцип аз не ги харесвам тия инвернорните......някак си не топлят. Вярно, конвенционалките може повечко да дърпат ток, ама си и топлят. Имам две Neo-та, една 12-ка и една 24-ка, които вече осма година късат мрака. :th_up
Ето например този:
http://www.technopolis.bg/bg//%D0%9A%D0 ... /P11120201

Последна промяна от drago_tr на Вто 24 май 2016 20:02, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”