Dobromirski написа:Е как пък спада върху диодите
Аз що си мисля, че той винаги е 0.6V за силициеви, 0.4V за германиеви и около 0.2V за шотки.
Кривата се влияе доста повече от температурата, отколкото от тока
Поне така си мисля аз де

Не, не е така. Точно обратното е, влиянието на температурата е минимално 2mV/°C. Спада при силовите диоди е по-различен от посочения от теб, говоря при номинален ток: силиций- 1-1.2V, шотки- 0.7-0.9V и се влияе доста от тока, не може вътрешното съпротивление на диода да е нула.
Разликата между силовия изход на генератора и този изход за към регулатора каква е? - една група натоварени диоди с по-голям спад (тези за напрежението към акумулатора) и същата група диоди (маломощни) но натоварени с 1-2A ток - за към регулатора.
ПП Запалих се по теоретизирането:Ето едни диоди, които съм ползвал
http://ixdev.ixys.com/DataSheet/DSSK80-006B.pdf, това действително са сериозни Шотки диоди. Най-отгоре в PDF-a пише Vf=0.51V, обаче като задълбаеш надолу излиза, че в номинален режим, т.е. 80А/125°C спадът е 0.74V.
Влянието на температурата не е чак толкова малко ако сметнем за диапазон 100 градуса, но в случая нас ни интересува разликата на температурата на едните, и на другите диоди. В крайна сметка ние търсим разлика на изправено напрежение, получено от едни и същи намотки, но през натоварени и ненатоварени (грубо казано) диоди. Ако температурата на преходите им е близка, то този фактор се изключва, или поне е равен на някаква константа.
ПП2
Dobromirski написа:....
ПП: за натоварването на генератора може да се съди по напрежението върху възбудителната намотка, тоест изхода на регулатора
...
Сега разбрах какво имаш предвид. До сега си мислех, че и двамата разсъждаваме за допълнителното напрежение, което се получава от намотките на генератора, но през допълнителните диоди и захранва регулатора. Ти говориш за самия изход на регулатора.
Там да се мери не става по няколко причини:
1. Еднакво натоварен (електрически) генератор се управлява с различен подмагнитващ (възбудителен) ток/напрежение, в зависимост от оборотите
2. Това е импулсно напрежение, а не линейно, ШИМ. Не е невъзможно да се ползва, обаче т.1 си остава.