Vw Passat B5 AFN - Маховик демпферен или твърд?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Vw Passat B5 AFN - Маховик демпферен или твърд?

Мнениеот samo_pechka » Съб 21 сеп 2013 17:05

Знам само ,че когато се поизноси , но да речем не приплъзва , почват следните мизерии : затруднено включване на задна , понякога и на първа , педала става "твърд" (т.е. по-тежък и се прилага повече усилие при натиска му) , при нов е направо перце и скоростите си влизат с лекота ( буквално с един пръст :icon_lol )

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Съб 21 сеп 2013 17:09

Ммм не знам, не съм забелязал трудности при скоростите нито педала да е по-тежък. Единствения кусур е това високо отделяне. Преди имаше някакви колебания по баирите всякаш претрисаше, но скоро не съм забелязал такова нещо - нищо чудно да съм си внушил преди. Щеее търкалям още пък то ще се чуе :a116

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 21 сеп 2013 17:18

Ами аз правя разлика отпреди смяна и след смяна ( не са мои коли) , чувствителна е :neutral сега на едната ми кола имам "малък" проблем със задната на моменти :redface и педала ми е леко "тежък", точно симптомите за нужда от смяна , имам и едномасов маховик в гаража , сега дилемата и при мен е: този или онзи , предимство е , че маховика (оригиналния дето е на колата-двумасов) ми е все още добре :smile въртя я предимно на дълго шосе , та мисля докат не се скапе демфера да си сменя само феродовия и притискателя .. и лагера де :smile

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 21 сеп 2013 20:40

samo_pechka - благодаря за отговора! Знаех, че все ще се намери някой компетентен, а не само лаладжия.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 22 сеп 2013 0:29

Apokaliptiko написа:Аз продължавам да чета, и в други форуми и повечето мнения са двузначни. Ако е твърд, кутията заминава. Ако е демпферен дали ще е стока. Но пък като се замисля, като е демпферен все 200 хил. км ще държи, тоя сега който е може и повече да има на гърба си. Продължавам да търся, събирам мнения. Всичко зареди пари правим, като знаем как ги изкарваме.......

Ти май не си гледал клипчето до край. Човека много добре поясни каква е разликата и това, че дефакто за кутията разлика не би трябвало да има. Възлите са едни и същи просто при съединител с едномасов махових компенсаторните пружини са на феродовия диск.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 22 сеп 2013 8:23

:th_up И аз съм на това мнение че в кутиите няма никакжа разлика,както на двумасовия маховик пружините са в него при твърдия пружините са в диска и в двата вариянта има компенсатори :mhihi
п.с.-Между другото имам едно приятелче с A4 AFN и тои е с оригиналния двумасов маховик и вече втора кутия строши,така че всичко е до начина на каране..Има доста случаи на срошени кутии с двумасови маховици така че невярвам проблема да е в тях,и пак казвам разлика за мен няма всичко е в парите за обслужването които ще ти жземат :mhihi

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 22 сеп 2013 9:32

Искам да вметна нещо: относно автомобилите в "преходния" период, когато е започнала въвеждането на тази гнусотия - демпфера - мисля около 98 - 00 година няма разлика в кутиите "със и без" , но след това, когато всичко вече е свършило и е твърдо заложен във всички модели , новите кутии са "олекотени" ;) защото вече нали демпфера бил много готин и нямало нужда да е с толкова масивен преден лагер примерно... ударите по малки - по-префинени части и синхронизатори... за това иде реч...

Потребителски аватар
niki_68
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niki_68 » Вто 24 сеп 2013 15:35

вкраина сметка никои ли не е правил тази интервенция та да сподели каке с твърдя маховик

Потребителски аватар
tedwv
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1998 + Brezel

Мнениеот tedwv » Вто 24 сеп 2013 15:59

С твърдия маховик определено не е толкова голям комфорта като при демферния, друг елемент на изненада е ако скоростната кутия е износена при поставянето на твърд маховик ще се появи леко дрънчене/според зависи от кутията/иначе други разлики не намирам кой знае какви.

Потребителски аватар
produxan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот produxan » Вто 24 сеп 2013 20:54

Реално твърдият маховик и комплекта съединител за него носят на по голям товар от към въртящия момент , но при смяната на скоростите го няма онова плавно зацепване аз карам с плътен вече 60 000 км до сега няма ядове ,но знае ли човек

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Вто 24 сеп 2013 21:02

Хубаво, че се намери човек колега за да даде точен отговор. Аз моля, ако не е проблем на колегата да опише точно какви разлики намира в двата маховика, като държание на колата. Да видим какви са разликите в комфорта, в пъргавината и всяка една разлика. Моля, за това тъй като средствата за една смяна не са малко и ако може да се спести на някой от нас нека да го спестим.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 24 сеп 2013 21:43

Собственоръчно смених на бившия ми Пасат Б6 2.0 TDI двумасовия маховик с едномасов - комплект на Valeo с феродов, притискател и всичко. Разликата, от гледна точка на комфорт и боравене със скоростите е пренебрежително малка. Най-съществена разлика се усеща при леко натскане и пускане на газта при високи предавки - пета и шеста. В тези случаи, при много внимателно заслушване, може да се чуе едва доловим шум, най-вероятно от пружините. При работа на място, ускорение, по-ниски предавки - никаква разлика. Прецизно превключване на скоростите, може бе една идея по-твърдо, отколкото с двумасовия, в никакъв случай проблемно. Разликата в цената е поне два пъти. Дали съм доволен - определено.

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Вто 24 сеп 2013 21:52

Супер, още едно обективно мнение и то от достоверен източник. Благодаря за което градски. :th_up :beer

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Сря 25 сеп 2013 6:46

Скоро ще мога да споделя мнение и аз относно комплектите на Валео с твърд маховик. В момента съм със сетъпа 1Z маховик и ACE съединител но имам проблеми и ще се маха това. Валеото комплект с маховика ми излиза 734 лв. с големи отстъпки. Относно горния сетъп : превключване на скорости без проблем, полусъединител без забележки, нормалното прилашкване когато подаваш газ и я пуснеш( все пак е твърд маховика), липсва описваното румолене в скоростната кутия когато работи на място но сякаш хода на пружините на феродото не достига и имам вибрации в купето при подаване на газ от ниски обороти до около 1800 об/ мин и след това изчезват и се надявам с валеото да изчезнат. Честно казано бих предпочел комплекта с твърд маховик, макар с отстъпките разликата с демпферния на Люк да е около 120 лева. Относно кутията не мисля, че ще има каквито и да било проблеми с нея при слагане на твърд маховик и това не е само мое мнение. Доста уважавани колеги по форумите споделят същото мнение.
Поздрави.

Потребителски аватар
fermer 10
Автомобил:
Двигател: AFN ABU

Мнениеот fermer 10 » Сря 25 сеп 2013 7:51

Аз съм по тежък от вас А6 С5 , давам 1+ за твърдия маховик.

Върни се в “Дизелови агрегати”