Пасат Б3, ABS - неравномерен ход/незапалване в цилиндър

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Пасат Б3, ABS - неравномерен ход/незапалване в цилиндър

Мнениеот momcho_bg » Чет 26 сеп 2013 17:52

Здравейте съ-форумници!
Въпросната кола е Б3, 1,8ABS, която има монтирана газова уредба. Колата, откакто я имам /6 години вече/ работи основно на газ. Спазвам препоръката на газ-майстора да паля на бензин и след това да минавам на газ. Знам, че бензина не трябва да се съхранява твърде дълго в резервоара и към края на втория месец след наливането му го пускам по системата за изгаряне. Всичко беше добре, обаче от последните 2 2-месечни цикъла двигателя започна да създава проблеми при работа на бензин. Когато паля хода е неравномерен, оборотите падат, колата се опитва да гасне. Имам чувството, че някои цилиндър въобще не работи. Днес имах подобен случай. След като я покарах в "2-тактов" режим 5-6км. на газ двигателя заработи нормално. След това смених на бензин и нямаше никакви проблеми повече. Опасявам се обаче че при следващото запалване ще има същия проблем. Скоро смених горивния филтър, тъй като предположих че стария пропуска някакви нечистотии към двигателя и проблема идва от там. Уви, това явно не помогна. Чудя се какво да правя. Свещите с които карам са на 20 хил. км. а живота им е 50 хил. Колата се кара основно извън града. На газ работи перфектно, но след като поработи на бензин започва да създава проблеми. Моля са съвет!

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Re: Пасат Б3, ABS - неравномерен ход/незапалване в цилиндър

Мнениеот Pet_rov » Чет 26 сеп 2013 19:00

Колега, пробвал ли си да покараш 30-40 км само на бензин? И после да провериш дали се държи по същия начин? Може дюзата на моноинжекциона да е замърсена.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 26 сеп 2013 19:53

Разкачи и акумулатора за една вечер и ще се оправи всичко...временно ама все пак. Ако няма ефект, ориентирай се към дюзата, вероятно понякога не работи коректно. Каквото и друго да ми дойде на ум, все е свързано и с проблеми на газ, пък ти нямаш такива.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Чет 26 сеп 2013 20:12

Дюзата как може да се почисти? Има ли възможност да бъде почистена със специални добавки към горивото или трябва да се разглобява и почиства механично. Търсих в търсачката на форума, но нищо конкретно не открих за почистване на въпросната дюза.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пет 27 сеп 2013 9:52

Дюзата може да се почисти с ултразвук, а може и да минеш само с добавка - зависи колко е замърсена. Механично едва ли - не трябва да се ръчка дюзата с некви телове или клечки :beer

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Съб 28 сеп 2013 17:43

Благодаря за съветите. Днес намерих добър сервиз в региона, в който предлагат почистване на дюза с ултразвукова ваничка. Бъдете здрави!

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Сря 02 окт 2013 13:19

Колеги, помагайте!
Вчера направих почистване на дюзата на моноинжекцията. Проблемите обаче днес продължават. Колата пали бавно и работи като трактор а след като загрее проблемът престава. Странното е че един път прави проблем а при следващото палене всичко си е наред. Основните симптоми са - трудно, бавно запалване на двигателя, силни вибрации/според мен несработване на цилиндър/ и падане на обороти до изгасване. Въобще двигателя ми звучи доста страшно. В петък ще я водя при друг майстор/тук при нас майсторите са кът/. Чудя се какво да я правя - дали да почвам постепенно да сменям всичко по запалителната система - свещи, кабели...вие какво бихте ме посъветвали?

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Сря 02 окт 2013 19:56

Като чистиха дюзата не я ли закачиха на комп? Някои познат да ти услужи със свещи за проба,огледаи може да смуче и въздух или да изпуска газовия клапан(да работи на бензин и газ и да се дави).

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Сря 02 окт 2013 20:27

......Чудя се какво да я правя - дали да почвам постепенно да сменям всичко по запалителната система - свещи, кабели...вие какво бихте ме посъветвали?.........

Ами моя съвет е да се върнеш в този сервиз с една бухалка,щанга т.н., и приятели, а може и с данъчни!
П.П. И аз имам сервиз ,ама бухалки не чакам.Върша си работата и взимам пари когато всичко е ОК!А от тук съветите може да те вкарат в още по парични проблеми! :a045

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Сря 02 окт 2013 21:54

Да, напълно съм съгласен с теб колега. Подобни сервизи заслужават бухалката, но като е трудно да се намерят други в малките населени места, какво да се прави. Скоро с мой приятел с неговото Ауди 80 след няколко опита проба-грешка, може би на 5-та манипулация проблема му беше решен.
А пасата ми напоследък или е много добре или много зле. В допълнение на вече-споменатите проблеми днес при движение на заден ход дочух странно скърцане от задното окачване. Тръгвам да сменям гуми - предна дясна гума стои като "ГУМЕНА" при монтажа - луфтове и огъване нагоре-надолу и напред-назад. Както се казва едно зло никога не идва само. В такива моменти отново почвам да се замислям дали да инвестирам или да мина на нещо по-ново...а това май е философския въпрос на доста от колегите във форума. Предстои ми дълго кибичене по сервизи - стискайте палци!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 03 окт 2013 9:48

momcho_bg написа: След като я покарах в "2-тактов" режим 5-6км. на газ двигателя заработи нормално.

Което показва,че не е дюзата.
Пробва ли съвета на колегата с акумулатора?
momcho_bg написа: Основните симптоми са - трудно, бавно запалване на двигателя, силни вибрации/според мен несработване на цилиндър/ и падане на обороти до изгасване.

Значи щом проблема е свързан с температурата-почни от темп.датчик.Можеш да го замериш но най-сигурно е с друг от приятел.
Много ми е важно какво точно се случва при запалване.Отвори капака,запали и наблюдавай степ мотора дали сработва.Като даваш газ с ръка го наблюдавай също дали се движи напред.
Ако т.датчик е наред,следващ заподозрян за мен е именно ст.мотор.Има теми как се замерва и той или пък го изключи и докладвай какво се случва.

Последна промяна от Iezekil на Пет 04 окт 2013 6:44, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Чет 03 окт 2013 20:20

Колеги, благодаря за съветите, но за съжаление не съм чак толкова технически грамотен. Все пак утре когато закарам колата на сервиз ще предам съветите ви на майстора там.
Учудващо за мен е че проблема с паленето и работата на двигателя не винаги се проявява. Веднъж го има, после 2-3 пъти колата си работи нормално, после пак се проявява и т.н. Първоначално се появяваше само на бензин, но от скоро го прави и на двете горива.
А относно акумулатора - преди време ходих да ми направят при всяко палене системата да се рестартира, така че не мисля с това да се реши проблема. Ще обърнем основно внимание на температурен датчик, стъпков мотор и газов клапан.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 03 окт 2013 20:30

momcho_bg,днес правих точно като твоя проблем от подържана от мен кола с монтирано от мен ресет реле.Проблемът се оказа в блокирало и неработещо стъпково моторче.Как и защо е блокирало ще уточнявам.Показател за проблема бе ,че лошия ефект бе на бензин и газ.Общ!Нека твоите майстори се насочат там!Не го прави сам !Може и да н успееш! :a045

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Чет 03 окт 2013 20:38

Ето ти инструкция за почистване на стъпковия мотор: ЦЪК.

Не се чуди на линка, който ти давам ... този стъпков мотор се слага на още доста автомобилни марки - Пецо, Ситроен, Рено, Волво ... Навсякъде всички плачат от него :banghead

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 03 окт 2013 21:34

Аз дюзите на моя пасат докато ги имаше колкото и да е странно ги изчистих с щилово масло в бензина. Половин литър масло на 10 литра бензин, промива горивната система за страх. Не знам точно от къде му идва ефекта, но и не ме интересува особено.

П.С това само като любопитен факт го споменавам, щото на колегата явно проблема е общ, а не само на бензин!

Върни се в “Passat”