Колата е Ауди А3 97 година 1,9TDI 90к.с. с двигател AGR и скорости DQY. Появи се виене в скоростите, в последствие мутира в хрупане + виене и взех решение да ги отворя. Всички лагери вътре се оказаха кой много зле, кой не чак толкова иначе от към зъбни колела, синхронизатори и диф всичко е наред. Проблема ми е че не мога да стигна до средния лагер на първичния вал, тъй като трябва да извадя преди това всички предавки, обаче на всяка има по един иглен лагер с втулка. И тези втулки нямат вадене освен с флекса. Предполагам, че после няма да имат и намиране, а май не вървят с иглените лагери. И така ако до 1-2 дни не намеря въпросните втулки минавам на вариант друга кутия. Намерих информация за предавателните числа на моята, обаче нищо не пише за тези на 1-ва и 5-та предавка. Някой може ли да каже кои кутии от по-долу описаните ще станат за моя двигател и какви ще са разликите спрямо моята кутия? Както и ако някой се е сблъсквал с въпросните втулки да каже как ги е преборил. Благодаря предварително за всякаква информация.
DQY 1- ? ; 2-2,118; 3-1,360; 4-0,971; 5- ? диф-3,389 (сегашната на колата)
EBJ 1-3,778; 2-2,118; 3-1,360; 4-0,971; 5-0,756 диф-3,389
EBP 1- ? ; 2-2,118; 3-1,360; 4-0,971; 5-0,837 диф- ?
EHN 1- ? ; 2-2,118; 3-1,360; 4-0,837; 5- ? диф- ?

Ауди А3/Голф 4 проблем със скорости - Развитие
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ауди А3/Голф 4 проблем със скорости - Развитие
Последна промяна от svetlin на Нед 22 сеп 2013 14:40, променено общо 1 път.
- tedwv
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHF 1998 + Brezel
Re: Ауди А3/Голф 4 проблем със скорости
Ето ти малко инфо. http://www.diesel-club.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=7239
Чстите за скорости са скъпи за това направо си вземи други скорости.

- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Малко развитие по темата. Вала се разглабя сравнително лесно стига да има различни големини скоби за лагери тип два полумесеца които се стягат един към друг с болтове и преса. При мен се оказа, че явно заради разбития ми демферен маховик всички опорни лагери на двата вала бяха леш. Лагерите ги намерих всички без един който се наложи да взема от Порше, тъй като се води резервна част и го няма в магазините за лагери. И така една груба равносметка на ремонта: Лагери опорни + тези на дифа -212лв. (без иглените на предавките при мен си бяха добре иначе са по около 40лв. на лагер), масло от Порше - 21лв./л. (2литра) =42лв. , 3 семеринга + 8 о-пръстена към 20лв. , Обезмаслители + автомивка за корпуса на кутията - около 20лв. , Силикон сив на Рейнц - 10лв. Всичко ми излезе 304лв. като труда си беше от мен, а частите със сериозни отстъпки. В понеделник остава да я кача и да видя дали всичко ще е наред. За който се интересува колко излиза смяната на демферния маховик с плътен на мен ми излезе: 40лв. маховик (1Z) от морга с закрепващите болтове за вала, болтове за съединителя 6лв. от Ауто плюс, Съединител Закс за 1Z - 244лв.. Всичко 290лв. В понеделник ако всичко мине добре ще имам отзиви и от плътния маховик как ще се отрази спрямо вибрации.
- tedwv
Re: Ауди А3/Голф 4 проблем със скорости - Развитие
Браво колега много подробно инфо.
След като си сменил тези лагери предполагам, че няма да имаш никакви звуци и вибрации въпреки плътния маховик.

- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И аз така се надявам, но само времето ще покаже...
- cancro
- Автомобил: VW Golf IV 1.9 TDI
- Двигател: AJM 1999
- Контакти:
svetlin написа:В понеделник ако всичко мине добре ще имам отзиви и от плътния маховик как ще се отрази спрямо вибрации.
Чакаме отзива с плътния маховик!
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Колега, баланс на маховика 2-ра ръка дето си го взел?
- Vag_activator
- Автомобил:
- Двигател:
StrEagle написа:Колега, баланс на маховика 2-ра ръка дето си го взел?
С каква цел?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Явно е чул нещо колегата,ама е недоразбрал за какво става въпрос и иска да напишше нещо.Ако сподели с каква цел се прави това ще съм му много благодарен
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Слагаш в колата втора ръка маховик, който тежи няколко килограма и се върти изключително бързо.
От къде знаеш в какво състояние е? Не трябва ли да се балансира? Даже някой ми беше обяснявал, че маховика се балансира с вала.
От къде знаеш в какво състояние е? Не трябва ли да се балансира? Даже някой ми беше обяснявал, че маховика се балансира с вала.
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Така значи подкарах колата. Първите впечатления са, че със скоростите всичко е наред. Изчезнаха шумовете. Самите предавки влизат доста по-мазно. За момента изчезна проблема с невинаги влизащата първа при положение, че само изчистих до блясък всеки детайл от кутията (освен сменените лагери де). Маховика не съм го балансирал по простата причина, че не ми се сваляше и коляновия вал, защото наистина се балансират заедно. Но да чукна на дърво за момента и там няма драми. Напротив изчезна досадното тресене от разбития демфер. Не намирам никаква разлика спрямо преди: нито ми подскача колата при потегляне или при смяна на предавки, абе изобщо само положителни впечатления от целия ремонт. За съединителя ще споделя по нататък отзиви дали ще устиска. От два дни го изтезавам и за сега държи и не буксува, но само времето ще покаже дали направих грешка, че не сложих от VR6.
- tedwv
А бе това с баланса нещо не го разбирам защо го споменавате, като не си го олекотявал той си е балансиран не е необходимо. Когато си купиш нов заменка(плътен) нали направо качваш без да правиш нищо.Ще накарате някой човечец да направи маса излишни движения.
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не мога да го твърдя на 100%, но логиката е, че маховика е балансиран на един колянов вал, а в последствие се слага на друг. Пак казвам може и да няма нужда да се пребалансира, нека някой по запознат да изкаже мнение. В крайна сметка нямам проблеми с тресене след смяната.
-
- Автомобил:
- Двигател:
По тази логика като ми сменяват гумите трябва да ги балансират заедно с главината ли?
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Питай някъде където балансират маховици. На мен до сега винаги са ми искали и коляновия вал...
Върни се в “Дизелови агрегати”