Въпрос за изнесен термометър на бойлер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
tupalka
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMR

Въпрос за изнесен термометър на бойлер

Мнениеот tupalka » Чет 28 фев 2013 15:41

Бойлера ми се намира в мазето точно под банята. Искам да добавя втори термометър който да показва температурата на бойлера за да не се налага да слизам в мазето. Може ли да взема втори електронен термометър и сондата му да сложа до балона като наставя кабела му.Разтоянието ще е около 4 метра. дали ще се получи грешка в измерването?

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Re: Въпрос за изнесен термометър на бойлер

Мнениеот palikari » Чет 28 фев 2013 16:45

tupalka написа:Бойлера ми се намира в мазето точно под банята. Искам да добавя втори термометър който да показва температурата на бойлера за да не се налага да слизам в мазето. Може ли да взема втори електронен термометър и сондата му да сложа до балона като наставя кабела му.Разтоянието ще е около 4 метра. дали ще се получи грешка в измерването?

само дето това не е кабел,а тръбичка.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 28 фев 2013 20:04

Тръбичка друг път той пита за електронен не за оригиналния на бойлера.Разбира се че може да си сложиш термометър Този

или тозиИ на двата кабела се удължава без проблем.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 03 окт 2013 11:46

Чудесна тема,тъкмо каквато ми трябваше.Тъй като ще правя парно вкъщи с котел на пелети и ще го качвам на тавана (имам 2 стаи над мен) и тръбите ще минават през таваните,реших да кача и бойлера там,ще му сваля индикатора и копчето,но остава въпроса с термометъра.

Сега искам да попитам,този термометър http://www.electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=46 къде му се слага термо сензора за да отчита коректно ?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 03 окт 2013 11:57

Точно на този не може да му се удължава връзката "безкрайно" защото е с един &иклив сензор (интегрална схема) на Microchip с I2C шина, не се знае точно до какво разтояние ще работи.
А къде се слага сензора- ами естествено, колкото се може по-близо до обекта (водата в бойлера). Можеш да го долепиш външно на водосъдържателя, ако имаш достъп (дупка в изолацията).

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Чет 03 окт 2013 14:05

Долу,където е термостата и кабелацията дали е удачно ? Бойлера е Теси 80 литров със серпентина (което ме навежда на мисълта,че може и на коляното на серпентината)

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 03 окт 2013 14:40

Топлата вода се качва гори.Ако набиеш сондата на мястото на фабричния ,тъкмо ще разбираш кога свършва водата.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 03 окт 2013 14:41

Можеш да го сложиш и около "кабеляцията", не е проблем, няма да се смущава, ако това имаш предвид. Бойлера по принцип не е източник на ел. магн. смущения. Обаче трябва да е сигурно, че няма да опре нещо на "фаза" и да се офази термометъра ти. Датчика и жиците по него не трябва да имат никаква електрическа (галванична) връзка с никой детайл по бойлера, дори и със занулен (корпуса).

ПП Както каза адаша, ако е долу няма да показва адекватно, защото при пускане на вода, дори и малко да източиш, дъното на бойлера веднага се охлажда от постъпващата студена вода, независимо че реално нагоре е пълен с гореща вода.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 03 окт 2013 17:26

Аз съм със същия и съм го удължил до 2 метра без проблем,то реално щом е цифров не би трябвало да е проблем удължаването спрямо аналоговите такива.Лично аз съм изкормил оригиналния термометър на бойлера със стрелката и в дупката съм сложил датчика да опре в балона.Вече година и половина няма проблем освен един единствен път когато нещо му стана и показа посред лято -20 градуса в бойлера :mhihi след рестарт се оправи.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 03 окт 2013 18:41

Що си давате парите за глупости ей го на за лев два http://www.ebay.com/itm/Digital-LCD-Thermometer-for-Refrigerator-Freezer-Temperature-50-110-C-M9-/221251702223?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3383a10dcf от 3 години съм с него.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Чет 03 окт 2013 18:50

Ама аз за същия питам :Mr Green Fun http://prodavalnik.com/dva-cherni-digitalni-termometra-ss-sonda-za-vgrazhdane-novi-i32253365 ето го,другия ще го сложа на котела,за да виждам и неговата температура :) Мен ме интересува дали ще дава коректна информация за температурата,след като му е удължен кабела защото става по-голямо съпротивление,но няма да е удължен с 20 метра,а най-много с 1.

И имам съществен въпрос,този тип гилза на термометъра,къде аджеба да я забия сега ? Мисля да пробия малка дупка в ламарината и изолацията на бойлера и да залепя гилзата на балона,като това да го правя в най-горната част.Става ли като вариант ?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 03 окт 2013 19:02

feikot написа:Чудесна тема,тъкмо каквато ми трябваше.Тъй като ще правя парно вкъщи с котел на пелети и ще го качвам на тавана (имам 2 стаи над мен) и тръбите ще минават през таваните,реших да кача и бойлера там,ще му сваля индикатора и копчето,но остава въпроса с термометъра.

Сега искам да попитам,този термометър http://www.electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=46 къде му се слага термо сензора за да отчита коректно ?

Ако ти трябват 2 литра топла вода да си измиеш ръцете ще трябва да източиш още 20 литра студена от тръбите докато тръгне топлата. Поне аз нямам нерви да чакам и докато дойде топлата вече съм се измил със студена. Ако бойлера няма да се ползва само за къпане консумацията му на ток ще скочи поне двойно.
От две години имам такъв термометър като на линковете (само, че моя е бял) и си бачка чудесно. Няма копче за изключване и мислех, че тези мънички батерийки ще изкарат 20 дни, но вече 2 години не са мръднали. Малко съм се прецакал, взех го за 8лв :mhihi

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 03 окт 2013 20:46

ktamen написа: Малко съм се прецакал, взех го за 8лв :mhihi
Ама малко :Mr Green Fun

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 03 окт 2013 20:47

И от тоя имам подобен със същия датчик-оригинално кабела е към метър аз съм го удължил да стане общо към 10 метра силиконов кабел 0,5 или 0,75 квадрата.Мери като змей сверено със 3 други термометъра разлика йок.Препоръчително е да не е по тънък кабела от 0,5 кв нищо че оригиналния е много по тънък.И съединяването да е със запояване.

пп моя пък беше за 15 лв ама е по голям и по готин от ваще :icon_razz

ппп feikot казах ти къде да я забиеш тая гилза,там където слънце не огрява-демек на мястото на термометъра на самия бойлер.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 03 окт 2013 20:56

Термометър се проверява най-лесно и най-точно с вряща вода - точно 100гр и с вода с лед - точно 0гр.
На моя пишеше, че е до 70 гр, но аз все пак го бутнах в тенджерата на котлона да видя какво ще стане, показа 99,5гр (в София). На тези от линковете пише, че са до 110гр и може би наистина има още някаква разлика с моя освен цвета. Но ми е интересно къде ще ги изпишат тези 110гр, като и техния дисплей има само 3 цифри.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”