Правите ли път на бързащите коли?
- silven-VW FOREVER
- Автомобил: Audi A6 Audi A1
- Двигател: FSI TFSI
Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?
Колегата който кара със 100км/ч. по магистралата е също толкова опасен колкото и този с 200км.ч. Давам пример от преди няколко дни. Движа се по АМ "Хемус" в лявото платно със скорост около 140км/ч. застигам "чичка" на видима възраст около 60г., който се движи в лявата лента с 80км/ч. Пуснах газта и в продължение на няколко метра карах с пуснат мигач и присветвах с дългите многократно. В дясното платно нямаше никой, но не ми се рискуваше да го изпреварвам отдясно. В един прекрасен момент дядката сви рязко в дясно без мигач, без нищо като в същото това време някакъв идиот руснак летеше в дясно. Е кой е по опасен: този който кара с 80 или 95км/ч по магистралата или този който се движи в съответната лента според скоростта си? Адски комплексарско е да се движиш в лявата лента и да се влачиш. Има хора които бързат и е наистина важно да се придвижват бързо.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Тя тази работа май пише в закона че е задължителна 

- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
пускам, тогава когато на мен ми е удобно.
в града редовно си карам в ляво заради терена съответно редовно някой бързащ си отвисява на бронята ми. все ми е едно, карам малко над ограничението, има свободни ленти - да се оправят.
магистрала, около Пазарджик карам в ляво и като видя някой бърз се прибирам.
но ако аз изпреварвам със скорост около ограничението пак си отвисяват на задната броня.
наскоро имах интересен казус. магистралата, часта с ремонтите, ограничение 40, двупосочно движение, като маркировката е доста странна и не е ясно точно колко ленти за движение има.
та, аз карам с около 60 и на бронята ми се залепва червено служебно клио и плешива чичка вътре, която много бърза.
да го пусна ли?
в града редовно си карам в ляво заради терена съответно редовно някой бързащ си отвисява на бронята ми. все ми е едно, карам малко над ограничението, има свободни ленти - да се оправят.
магистрала, около Пазарджик карам в ляво и като видя някой бърз се прибирам.
но ако аз изпреварвам със скорост около ограничението пак си отвисяват на задната броня.
наскоро имах интересен казус. магистралата, часта с ремонтите, ограничение 40, двупосочно движение, като маркировката е доста странна и не е ясно точно колко ленти за движение има.
та, аз карам с около 60 и на бронята ми се залепва червено служебно клио и плешива чичка вътре, която много бърза.
да го пусна ли?
-
- Автомобил: Nissan Navara
- Двигател: yd25ddti
Винаги на магистрала правя път и гледам да карам в средната лента за да не преча а на извънградско с 2 ленти ако видимо човека бърза му чуквам десен мигач, смятам че трябва да си помагаме един на друг защото ситуацията по пътищата ни и без това не е цвете!
-
- Автомобил:
- Двигател:
То проблема не е дали ги пускаме , а че тия дето бързат карат с превишена(незаконна) скорост. Да не се правим ,че не виждаме "слона" в стаята. Аз съм тръгнал някъде да си правя кефа,спокойно си карам, а не да се оглеждам като крадец ,дали някой идиот няма да ме натарани отзад. Проблема е на човека отзад, не е на човека отпред. Като карат бързо ,трябва и бързо да намалят и да се съобразяват с пътната обстановка. Все пак и на нас ни се налага понякога да изпреварваме на магистралата. А лявата лента е за всички. Ако си карат с 130-140 ,никой няма да ти се качи отзад в багажника. Проблема е, че няма контрол. Аз не съм против да пускам по-бързи коли от мен, ама мразя да ми образуват нерви "бързащите" идиоти. Те ще се съобразяват с мен , а не аз с тях ,защото те са хората които нарушават закона.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Аз пък си мисля, че не е толкова проблема в мутрите с черен джиБ с 200. Вече има доста обикновени коли които могат да карат 90/140 дори по вертикален баир, има и такива които и да искаш не могат. Като карам от втория тип винаги се съобразявам - даже ако трябва минавам леко в дясно и пускам мигач.
За сметка на това като си карам на магистралата точно със 140 особено на баир винаги попадам на некоректни шофьори - вижда че ще ме засече и пак тръгва да изпреварва с +5км/ч, даже понякога са бързи коли (последния път беше TDI с 2 червени, явно пестеше нафта).
За сметка на това като си карам на магистралата точно със 140 особено на баир винаги попадам на некоректни шофьори - вижда че ще ме засече и пак тръгва да изпреварва с +5км/ч, даже понякога са бързи коли (последния път беше TDI с 2 червени, явно пестеше нафта).
рядко ми се случва да ме настига някой, но когато се случи - давам път
оплютите византийци може би ви е направило впечатление как се прибират вдясно, когато ги задминават
това е колегиалност на пътя, която води до по-малко рискове и съответно по-малко ПТП-та
оплютите византийци може би ви е направило впечатление как се прибират вдясно, когато ги задминават
това е колегиалност на пътя, която води до по-малко рискове и съответно по-малко ПТП-та
Когато става дума за извънградски условия или автомагистрала е напълно в реда на нещата да има колегиалност. Но в градски условия колегиалността е еднопосочна.
Няма смисъл да си колегиален към човек който първоначално постъпва некоректно
Varbona написа:рядко ми се случва да ме настига някой, но когато се случи - давам път
Няма смисъл да си колегиален към човек който първоначално постъпва некоректно
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
Наскоро се нервирах точно по тази тема. Налагаше ми се доста често да пътувам по родните автомагистрали и понеже не искам да си прекарам живота в колата си карам с максимално разрешената от закона скорост. Направо ми писваше на моменти от изпълнители. Не е нормално камион с ремарке да се движи с 90-95км/ч, а ти виждайки в огледалото, че зад теб идва кола в лява лента да тръгваш да изпреварваш със 100км/ч... ами не става така. Не казвам, че трябва да се тормози колата когато няма възможност, но при такива ситуации трябва да се преценява дали е възможно изпреварването без да се създаде опасност.
Или кара в ляво с под разрешената скорост и когато му мигаш и даваш мигач виждаш как започва да нервничи и ръкомаха вместо да се дръпне.
За градски условия преди беше писано в закона, скоро не съм видял как е, но по спомен - в градски условия при наличие на две или повече ленти за движение в едната посока водача избира удобната за него лента.
Или кара в ляво с под разрешената скорост и когато му мигаш и даваш мигач виждаш как започва да нервничи и ръкомаха вместо да се дръпне.
За градски условия преди беше писано в закона, скоро не съм видял как е, но по спомен - в градски условия при наличие на две или повече ленти за движение в едната посока водача избира удобната за него лента.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Аз също пропускам по бързо движещите се, веднъж защото ми е неприятно когато мен ме задържат без причина и втори път ако някой е решил да си чупи главата предпочитам да го прави далеч от мен.
На магистрала карам с около 130 в лявата лента и си следя огледалата, като забележа нещо бързо идващо веднага се озъртам за подходящо място и при първа възможност се прибирам за да дам път. Много ме дразни обаче, когато ме застигнат на място където не мога да се прибера или съм намалил заради по-бавни коли пред мен(или в комбинация от двете) и почнат да ми светкат. Ако пред мен е свободно, но няма къде да се прибера дигам скоростта (140-150), ама не винаги мога да вдигна толкова, че да го откъсна, пък и не съм длъжен да нарушавам закона заради него, като се отвори пространство в дясно ще се подместя, няма да изблъскам другите коли я.
При вторият случай, когато съм намалил заради бавни коли пред мен, дори да има място в дясно не се мърдам, защото е безсмислено, дори да се дръпна къде ще иде - тя тапата си е там, най много да не мога после сумати време да се върна в ляво, като се отпуши ако този от зад е действително по-бърз веднага се дърпам и го пускам. По междуградските пътища (двулентови и двупосочни), като видя, че някой иска да ме изпреварва се дръпвам леко в дясно и отнемам леко газта, там изпреварването е трудно и се старая да не преча, знам какво е някой да те бави и за това не го причинявам на другите.
На магистрала карам с около 130 в лявата лента и си следя огледалата, като забележа нещо бързо идващо веднага се озъртам за подходящо място и при първа възможност се прибирам за да дам път. Много ме дразни обаче, когато ме застигнат на място където не мога да се прибера или съм намалил заради по-бавни коли пред мен(или в комбинация от двете) и почнат да ми светкат. Ако пред мен е свободно, но няма къде да се прибера дигам скоростта (140-150), ама не винаги мога да вдигна толкова, че да го откъсна, пък и не съм длъжен да нарушавам закона заради него, като се отвори пространство в дясно ще се подместя, няма да изблъскам другите коли я.
При вторият случай, когато съм намалил заради бавни коли пред мен, дори да има място в дясно не се мърдам, защото е безсмислено, дори да се дръпна къде ще иде - тя тапата си е там, най много да не мога после сумати време да се върна в ляво, като се отпуши ако този от зад е действително по-бърз веднага се дърпам и го пускам. По междуградските пътища (двулентови и двупосочни), като видя, че някой иска да ме изпреварва се дръпвам леко в дясно и отнемам леко газта, там изпреварването е трудно и се старая да не преча, знам какво е някой да те бави и за това не го причинявам на другите.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Tipsy написа:Не е нормално камион с ремарке да се движи с 90-95км/ч, а ти виждайки в огледалото, че зад теб идва кола в лява лента да тръгваш да изпреварваш със 100км/ч...
Не само, че не е нормално, но и в закона изрично пише, че не е и позволено.
Когато карам по-бавно и се случи някой да ми се залепи отзад, докато изпреварвам колона автомобили например - стъпвам на газта, за да освободя по възможно най-бързия начин лявата лента - така, както ми е предписал закона. Това е колегиалност на пътя.
Ситуация, в която виждам, че някой идва отзад бързо, а аз карам бавно и въпреки това предприемам изпреварване на камион с минимално по-висока скорост и седя в ляво 10-15 сек., без дори да си дам зор да ускоря малко, за мен е абсурдна и излишно избиване на комплекси - един вид да му покажа на този отзад, че това дали ще бърза или не зависи от мен. Един вид аз съм "шефа" в тази ситуация, защото няма от къде да ме заобиколи...

Аз никога се не водя от законите за скороста като карам кола ами винаги от ситуацията ! Например то в закона може и да пише,че междуградско требва да се кара с 90 ама това не значи че аз за да не наруша закона ще изпреварвам с 90 ... това е абсурдно както и това ,че на магистрала требва да се кара със 140 ... това не значи ,че нема да я опъна до 180 ако ситуацията го наложи ... абе изобщо съм спрел да се съобразявам със скоростите за движение по пътищата още от момента в който взех книжка . Например магистралата до Перник по миналата зима като удари един снег и всичко беше в поледица съм карал със 40 целата отсечка . На връщане я беха затворили и минах през незнам как се казва май Владая .... е там беше опашка от коли 5 километра посока София .... посока Перник немаше 1 кола ... ами много ясно,че ще карам в настрещното движение .... нема да карам с 5 километра в час,че некой си не е купил зимни гуми ! Та искам да кажа ,че темата е много относителна .... защото въпросът дали правим път на бързодвижещите се е некоректно зададен . Нема как да не направиш път на некой освен тогава когато изпреварваш камион...тогава и да искаш неможеш да му направиш път ! Аз съм на мнение ,че си има хора които обичат да си карат бързо и като карат бавно това ги изнервя .... по опасно е изнервен човек зад волана от колкото бързодвижещ се спокоен и чувстващ се уютно карайки с висока скорост ! Има и хора които си ги е страх да карат и повече от 100 не вдигат ... аз познавам 3-ма такива ! За тех колата е просто начин да отидат на работа или училище и се качват в нея с голям страх !
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
bmwww написа:Аз никога се не водя от законите за скороста като карам кола ами винаги от ситуацията ! Например то в закона може и да пише,че междуградско требва да се кара с 90 ама това не значи че аз за да не наруша закона ще изпреварвам с 90 ... това е абсурдно както и това ,че на магистрала требва да се кара със 140 ... това не значи ,че нема да я опъна до 180 ако ситуацията го наложи ... абе изобщо съм спрел да се съобразявам със скоростите за движение по пътищата още от момента в който взех книжка . Например магистралата до Перник по миналата зима като удари един снег и всичко беше в поледица съм карал със 40 целата отсечка . На връщане я беха затворили и минах през незнам как се казва май Владая .... е там беше опашка от коли 5 километра посока София .... посока Перник немаше 1 кола ... ами много ясно,че ще карам в настрещното движение .... нема да карам с 5 километра в час,че некой си не е купил зимни гуми ! Та искам да кажа ,че темата е много относителна .... защото въпросът дали правим път на бързодвижещите се е некоректно зададен . Нема как да не направиш път на некой освен тогава когато изпреварваш камион...тогава и да искаш неможеш да му направиш път ! Аз съм на мнение ,че си има хора които обичат да си карат бързо и като карат бавно това ги изнервя .... по опасно е изнервен човек зад волана от колкото бързодвижещ се спокоен и чувстващ се уютно карайки с висока скорост ! Има и хора които си ги е страх да карат и повече от 100 не вдигат ... аз познавам 3-ма такива ! За тех колата е просто начин да отидат на работа или училище и се качват в нея с голям страх !
дебил, без извинения.
Последна промяна от yoan4o на Чет 10 окт 2013 13:44, променено общо 1 път.
Причина: Нарушаване на т.7 Наложено предупреждение.
Причина: Нарушаване на т.7 Наложено предупреждение.
Е човек ... не,че се хваля ама досега за 6 години един човек ми не е бипнал или присветкал с фарове ,че му преча ... не оставайте с грешно впечатление ,че се не съобразявам със всички участници в движението ..... напротив - гледам за тяхната безопастност така както за моята . Когато ме изпреварва некой рисковано винаги ама винаги набивам спирачки за да е спокоен човека ,че ще може да се върне в платното .... това не съм видял никой да го прави , напротив като некой тръгне рисковано да изпревари всеки потдържа скороста си и едва ли не си вика "е сега да го питам тоя къде е тръгнал " . Казвам,че не съм видел никой да го прави щото имам навика да гледам когато некой пред мен изпреварва дали на изпреварвания му светкат стоповете ... ами досега не съм видел нито един да го прави ! Може ли да отречете ,че има поставени табели със ограничение 60 на дълги прави отсечки и хубав път ... е може ли да караш със 60 по такъв път ? В Благоевградско като им махнаха табелите и знаците как отчетоха веднага спад на катастрофите със непомня колко мисля,че беха 30%
-
- Автомобил:
- Двигател:
Коя ситуация изисква да я опънеш до 180км/ч? Щото аз за такива не се сещам, а не ми са се и случвали.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”