Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот milmar » Чет 10 окт 2013 9:59

MMX написа:....Духалката се опитва през 10 пъти по-малка нагрята площ да прекара целия въздух.

Така е. Ненавиждам отоплителни уреди, имащи нужда от вентилатор (изключение за климатика - икономия :biggrin )по ред причини , но основните са две: създават течение и някои са лесно запалими :biggrin , в случай на дефект с вентилатора. Никога и за нищо на света не бих оставил духалка без надзор.
А топлия въздух, нагрят повече, или по-малко се издига винаги нагоре, ако няма изкуствена причина да си промени посоката- вентилатор. Дори самият той да не ще :mhihi , понеже бил малко загрят, студен въздух "заема неговото място" и той "отлита" нагоре :smile . Получава се един кръговрат на въздуха покрай печката. При това въздуха преминава покрай студени места и "отдава" вода във вид на конденз, а след това си набавя влага от друго място. За да не "изсъхва" въздуха в стаята, пък и отоплението да е по ефективно и конфортно, е важно и къде е монтирана печката, трябва да е близо до "охладителя" на стаята, т.е. под прозорците, близо до студените стени и т.н.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 11 окт 2013 7:27

ktamen, очевидно (писах "предполагам"), че не съм чак толкова наясно, колкото явно си ти. Аз като виждам, че някой не знае/разбира нещо, гледам да му обяснявам, а не да се подигравам.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 11 окт 2013 8:32

Извинявам се, ако си приел постовете ми като подигравка, не съм го искал. Просто на тези прословути Адакси им се приписват всевъзможни измишльотини за да се обясни абсурдно високата им цена.
При различни температури максималното количество водни пари, които могат да се съдържат във въздуха е различно. Колкото е по-висока температурата толкова повече водни пари може да има във въздуха.
Като кажат по радиото, че влажността била 70% това не значи, че в килограм въздух има 0,7кг вода, а че влажността може да се увеличи още преди да се достигне 100% относителна влажност.
Ако въздух с температура 10гр има относителна влажност 100%, като се загрее този въздух до 20% относителната влажност ще е 53%, въпреки, че количеството вода във въздуха си остава същото. Ако същия въздух се доближи до студеното стъкло и се охлади до 0гр половината вода ще се втечни и ще кондензира по стъклото. Няма никакво значение с каква ел печка се греем за изсушаването на въздуха, има значение как е разположена в стаята и горещия въздух, който излиза от нея дали ще се охлади от някаква студена повърхност и водата в него ще кондензира.
Ако се топлим с газ при горенето се отделя вода и влажността може да се увеличи въпреки по-високата температура. На дърва или нафта заради комина имаме добра вентилация и затова го няма този изсушаващ ефект.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 11 окт 2013 8:39

Благодаря за разяснението. :beer
Аз пък някъде прочетох, че чувството за сух въздух може да се причини и от други фактори като замърсяване или миризми, както и от прекалено висока температура... Та явно всеки сам трябва да си прецени как да действа в конкретния случай, а най-добре с уред за влажност и температура.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 11 окт 2013 8:51

Това, което си прочел си е съвсем вярно. В крайна сметка не е важно колко е влажността, а как я усещаме ние.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 11 окт 2013 9:53

Абсолютна влажност е количеството (в грама) вода във вид на пара, което се намира в единица обем въздух. Ако вземеш 1 м3 въздух и го "изцедиш" до капка :smile , събраната вода ще е въпросното количество, което определя абсолютна влажност. Тази мярка (абсолютна влажност) не е така еднозначна по отношение на въздействието върху човека и околната среда, затова е въведена относителна влажност.

Относителна влажност е количеството вода във въздуха, отнесено към максималното възможно да се "поеме" от единица обем въздух при определени физически условия. Въздухът при дадени условия (атм. налягане, температура) има едно максимално количество което може да "погълне", след което започва конденз и отделяне на водата. Това е равновесно състояние, което в зависимост от физ. условия (грубо- температурата) може да се получи при различно абсолютно количество вода във въздуха.

Въздуха е като една гъба за чинии: хигроскопичен е, поема вода, но в един момент се насища и капе от него. Когато температурата на въздуха се повиши, той става по-хигроскопичен. Абсолютната му влажност остава същата, но относителната намалява и се опитва да отнеме влага от където може, така човек усеща изсъхване на гърлото. Към механизма на "изсъхване" на въздуха може да се добави и ефекта на конденз по прозорците: прегрятия от печката въздух се завърта при циркулацията, преминава през цялата стая, отнема влага защото е силно хигроскопичен (ниска относит. влажност) и ако след това по пътя си срещне студен детайл или студено място в стаята той се охлажда. При това относителната му влажност се качва до 100% и кондензира. Пренася се влагата от стаята до прозореца. Освен това при проветряване на стаята също се получава подобен временен ефект, защото студеният въздух има по-ниска абсолютна влажност и като се загрее относителната му влажност пада рязко.

ПП Чувал съм, че в арабските страни, т.е. в пустинните райони, където температурата скача и до 50 и повече градуса, човек по-лесно я понася отколкото тук. Обяснението е в ниската относителна (пък и абсолютна) влажност на въздуха там. Човек се поти и там, но не става мокър като В.М. когато пее на концерт :icon_lol , а всичко се изпарява и охлажда тялото на човека.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 11 окт 2013 11:08

ktamen написа: Просто на тези прословути Адакси им се приписват всевъзможни измишльотини за да се обясни абсурдно високата им цена.

Te това е цялата работа...

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 11 окт 2013 11:42

ktamen написа:Извинявам се, ако си приел постовете ми като подигравка, не съм го искал. Просто на тези прословути Адакси им се приписват всевъзможни измишльотини за да се обясни абсурдно високата им цена.

И кое е абсурдно високото в цена от 250лв? Смяташ, че цена от 50-70лв е по-реална ли. Адакс се споменава поради липса на друг нормален конвектор (различен от Tesy). Френските Airlec (или както се казваха) не се броят, защото са много по-компактни => нагряването е поне двойно => не е точно конвектор, а духалка без вентилатор. Ако кажеш друга марка конвектори може да споменаваме тях вместо адакса.
Поначало конвектор означава отоплителен уред, който ползва конвекция - естествено движение на въздуха. Една духалка не може да бъде конвектор, също няма как конвектор да има вентилатор. Все едно да имаш слънчев панел, към който има дизелов генератор работещ постоянно и да казваш, че ползваш ВЕИ.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 11 окт 2013 13:00

Не съм използвал Теси, но на тях какво им е?
Ползвах ДеЛонги за 80лв няколко години и бях доволен от работата му. Той още си бачка, но не го ползвам защото вече съм с климатик.
В крайна сметка говорим за най-обикновени резистори (не започвай пак да ми обясняваш, че само мизерниците гледат цената, а готините пичове дават по 500лв заради за да се връзва цветът на конвектора с този на килима). Критериите за резисторите са цена и надеждност, с добрия външен вид добре се справят и най-евтините марки.
Читав резистор с мощност 2кВт не би трябвало да струва повече от 50 - 100лв. Всичко над тази цена са търговски трикове за наивници. Адакс всячески се опитват да те убедят, че дърпат по-малко ток и топлят повече и само от тази тема е съвсем очевидно, че са успели да убедят много хора, че тази очевидна лъжа е самата истина.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 11 окт 2013 13:59

Абе точно по същата логика може да напсуваш Мерцедес, че заради някаква марка искат маса пари за едно тъпо МПС. И всичко над 20-30хил примерно е търговски трик.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 11 окт 2013 14:06

Заради факта, че аз имам нужда от кола, с която да се предвижа от точка А до т.Б с достатъчна доза сигурност и максимално евтино, понеже не съм си "навил на масрафа" не карам Мерц (не че няма 124-ки за 1000лв). Но за мен разлика няма да има, или ако има тя ще е в полза на моята по-евтина кола. Иначе ако имам пари за пилеене, бих си взел Камаро, някое Шелби, в краен случай италиански дарак от типа Фери или Ламбо :mhihi ,а дано обаче на дали :Mr Green Fun .

За отоплението е същата работа, всеки си знае, но повечето пишещи тук се интересуват от икономичност, цена, и много малко питат за цвят, форма и т.н.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 11 окт 2013 15:54

ОК, значи и милиардер да станеш няма да си вземеш Мерцедес, защото те е яд на тях. Виж при Ламбо няма никакво надценяване заради марката нали - там всеки лев си струва. Мерцедеса го дадох само за пример, можеше да е Ферари същото.

Като погледна тук http://konvektori.bg - не само адакса надхвърля "нормалната" цена от 50-100лв за конвектор.

Искрено се надявам, че телефона ти струва максимум 100-150лв - ако е повече хвърляш пари на вятъра и се поддаваш на търговски трикове. Или там е "друго"?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 11 окт 2013 15:59

MMX написа:Абе точно по същата логика

Абе логиката не е баш същата :screwy
Дори и със затворени очи лесно ще познаеш дали се возиш в Голф или Мерцедес, а я пробвай да познаеш с китайски конвектор ли се отоплява една стая или адакс.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 11 окт 2013 16:37

А разликата в цената м/у китайския и адакса колко е - 80-90 хиляди ли? И твоето сравнение за затворените очи не е много на място.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 11 окт 2013 20:32

Не, разликата е също като разликата между Голф и Мерцедес - Единия конвектор е няколко пъти по-скъп от другия, точно както Мерцедеса е няколко пъти по-скъп от Голфа.
Преди 30 години пак имаше такива печки, но самата думичка "конвектор" си е още новичка в българския език. Наивниците като чуят "конвектор" и си мислят, че е някакво ново и супер ефективно изобретение и ще са много Фешън, ако си го купят. Как може да има хора дето кълват на толкова тривиални червейчета не мога да си обясня :gruebel

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”