Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот $100 » Съб 12 окт 2013 13:24

ADAX за 250лв спрямо друг конвектор за 120-150-200лв. Не виждам разликата да е драстична и по-важното - става дума за 50-100лв горница. Такива суми могат да са разликите в търговските надценки от магазин до магазин. Някои хора като се закрастят да плюят нещо, защото е по-скъпо и да обясняват че няма абсолютно никаква разлика. Може и дори това дали се произвежда в западна европа или в източен китай е все едно. Всичко е въпрос на платежоспособност. Ако 250лв са съизмерими с месечния ти доход, може да мреш за 50лв по-малко. Ако са съизмерими с надницата ти, тогава няма да забелязваш разлика м/у 150 и 250лв. Аз лично бих платил 50лв отгоре дори само заради надпис Made in Germany спрямо Made in PRC (стига да е сигурно, че наистина е произведено там).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 12 окт 2013 13:39

$100 написа:ADAX за 250лв спрямо друг конвектор за 120-150-200лв. Не виждам разликата да е драстична и по-важното - става дума за 50-100лв горница. Такива суми могат да са разликите в търговските надценки от магазин до магазин. Някои хора като се закрастят да плюят нещо, защото е по-скъпо и да обясняват че няма абсолютно никаква разлика. Може и дори това дали се произвежда в западна европа или в източен китай е все едно. Всичко е въпрос на платежоспособност. Ако 250лв са съизмерими с месечния ти доход, може да мреш за 50лв по-малко. Ако са съизмерими с надницата ти, тогава няма да забелязваш разлика м/у 150 и 250лв. Аз лично бих платил 50лв отгоре дори само заради надпис Made in Germany спрямо Made in PRC (стига да е сигурно, че наистина е произведено там).
ktamen написа:В крайна сметка говорим за най-обикновени резистори (не започвай пак да ми обясняваш, че само мизерниците гледат цената, а готините пичове дават по 500лв заради за да се връзва цветът на конвектора с този на килима). Критериите за резисторите са цена и надеждност, с добрия външен вид добре се справят и най-евтините марки.

Сега пък друг реши да подхване старата песен за мизерниците и пичовете :mhihi
Като си такъв мангизлия и не ти пука, че ще пилееш еленергията, която е произведена по много мръсен и неекологичен начин си сложи електрическо подово отпление - То със сигурност осигурява много по-добър комфорт, по-безопасно е за децата и изобщо всичко му е по-добро от всякакви конвектори пък, ако ще не в Германия, а в друга галактика да са произведени.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 12 окт 2013 13:48

Адакса е надежден уред който харчи поносимо количество ток за топлината която отдава След климатика според мен се нарежда той по икономичност Интересно ми е хората които не ги одобряват дали са ги пробвали

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 12 окт 2013 13:56

IRRITATING написа:След климатика според мен се нарежда той по икономичност

Наистина ли си сигурен, че е по-икономичен от духалка за 9,99лв или така ти казаха в магазина и ти си повярвал?
Климатиците често са по-неикономични от обикновени елпечки, като това дори често се появява и в книжката в данните им (Последно се загледах, че СОР на някакъв климатик при -20гр е 0,9 - Демек обикновена духалка при същата консумация ще топли с 10% повече), ама хората четат само големите букви :mhihi

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Съб 12 окт 2013 14:10

Изпробвал съм го лично и мога смело да кажа че конвектора е по икономичен от духалка

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 12 окт 2013 14:22

Браво на теб, чудно защо в скапаните учебници по физика се твърди, че топлят еднакво.
Това твърдение, ако го докажеш с истински измервания нобеловата награда по физика ти е в кърпа вързана.

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Съб 12 окт 2013 14:28

Аз съм открил как ми е най изгодно да се топля а в учебниците по физика ич не ми дреме какво пише Сметките ми за ток са доста точно мерило кое е по икономично

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 12 окт 2013 15:07

IRRITATING написа:... а в учебниците по физика ич не ми дреме какво пише ....

:c010

Това пък че се произвеждал ADAX-a в Европа, че и в западната и част :smile (то според атласа не е въобще така), го приемам на шега. Вече всичко се произвежда в Китай, най-много европеец да залепва етикетчета и да е дизайнер на рекламки нещо за стоката, но производител - не вЕрвам :mhihi .

Последна промяна от milmar на Съб 12 окт 2013 15:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 12 окт 2013 15:11

Човекът го е пробвал лично, защо се опитвате да му говорите за Физика :mhihi Иначе действително и на при климатиците на отрицателни температури КПД или КОП спада чувствително, поради обясними причини (който му се чете - има много инфо в нета защо е така).

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 12 окт 2013 16:37

milmar написа:
IRRITATING написа:... а в учебниците по физика ич не ми дреме какво пише ....

:c010

Това пък че се произвеждал ADAX-a в Европа, че и в западната и част :smile (то според атласа не е въобще така), го приемам на шега. Вече всичко се произвежда в Китай, най-много европеец да залепва етикетчета и да е дизайнер на рекламки нещо за стоката, но производител - не вЕрвам :mhihi .

Според теб в Европа не работи нито един завод? Всичко е само складове за лепене на лепенки? Не бъркай България с Европа - отделен въпрос, че дори в разбита България все още се произвеждат доста неща, малко по-сложни от картон за опаковане и найлонови торбички. Точно ADAX-а дали се произвежда в Западна Европа не е важно - въпросът беше принципен.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 12 окт 2013 19:46

Аз също ползвам Адакс и то в два апартамента.
Ако трябва пак да избирам уреди за отопление пак би се спрял на норвежката фирма.
Тук се прокрадват някакви теории от физиката, приличащи ми на това как дяволът чете евангелието.
Даже останах с впечатление, че четири 100W крушки с нажежаеми жички ще топлят по-добре от 400W Адакс (примерно моделът им за баня).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 12 окт 2013 20:30

Няма да топлят по-добре, а точно толкова добре, поне докато не изгорят. Всъщност може да включиш каквото ти е кеф в банята (пералня, прахосмукачка, компютър или квото там ти се намира) с консумация 400Вт и можеш да си сигурен, че въпросния електроуред ще топли точно колкото и адакса.
Все пак отопление с уреди, които не са предназначени специално за отопление (особено пък в банята)не е особено практично :mhihi
Едит:
Ако банята има прозорец част от енергията ще излезе през него във вид на светлина, така, че вероятно адакса ще топли с няколко процента повече от крушките.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 12 окт 2013 20:49

Най-лошото е че си вярваш.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 12 окт 2013 21:17

Още по-лошо е, че на теб и през ум не ти минава, че може да съм прав. Предпочиташ да вярваш на реклами.
Ако допусках, че знаеш как се измерва количество топлинна енергия бих ти предложил бас.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 12 окт 2013 22:16

Само не разбрах на кои реклами съм повярвал? Евентуално на - Купете си нашата пералня Бош, защото тя ще отоплява и вашата стая! Само при нашата пералня ще имате този огромен топлообмен, защото площта ѝ е огромна (някой си Фурие твърди нещо такова за конвективния топлообмен) :mhihi

Още малко по темата за самите Адакс. Не твърдя, че са върха. Твърдя, че за целта, с която бяха закупени бе достигната. Изборът ми се базира на 3 неща:
1. Тихи.
2. От моя гледна точка много по-безопасни от печка тип "духалка".
3. Доста прецизен терморегулатор.

П.П. Да добавя и още едно нещо - 5 те години гаранция.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”