Правите ли път на бързащите коли?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?

Мнениеот forski » Чет 17 окт 2013 12:28

Честно да ти кажа, имам книжка от 1999г. и до момента не ми се е налагало да бързам за никаде, по-начина описан в темата!
А именно клаксона до дупка, къси-дълги и оборотите в червеното на всички предавки, нямам идея за къде бързат тези хора.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Чет 17 окт 2013 13:52

Щом иска някой да ме изпревари и щом го показва явно, какво ми пречи да го пусна? Дори и да бърза за бензиностанцията. Ако почнем да се правим на велики и да си казваме "абе за къде си се разбързал" .. това си е чиста предпоставка за ПТП. Аз предпочитам да не създавам. А и не ни интересува въпросния бързащ за къде бърза ...

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Чет 17 окт 2013 14:39

AmW написа:
stenly_m написа:Здравейте.

Прочетох я цялата тема и стигнах до едно единствено заключение - в БГ, колкото и да сме толерантни, пак сме на светлинни години от навсякъде другаде.

Имам възможност пърувал съм из европа - бърз - бавен, видял - невидял, този зад мен като ме види, че правя изпреварване чака без значение с каква кола и колко съм го накарал да намали. Нито свети, нито свирка, нито ми се навира отзаде.

Вече един месец съм в САЩ и един път не съм чул някой да свирне - не само на мен, но и на другите участници в движението. Един път не видях някой с R32(а тук доста често ги виждам) да прелети край мен. Докато в БГ всеки втори с GTI ми цъка нервно...нямаме манталитет колеги. Толерантните водачи в България са изключение, а не нещо нормално, както е навсякъде по света.

От къде по точно из Европа са ти наблюденията ?
Щото аз имам около 30к км УК-БГ и определено мнението ми е различно от горе написаното...
А относно толерантността и манталитета на каране то не само сме много далече а и определено мога да го сравня с обезумяло стадо диви прасета...

Пътувал съм до Австрия, Италия, Чехия, Монако, Сицилия съм обикалял с кола и нито един път не ми се случи някой да ме свирне/светне и т.н. Разбира се нямам толкова опит колкото тебе карал съм 15 к в Европа, което е на половина на твоето и мнението си ми е такова. Ако карам повече може и да се проомени

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 17 окт 2013 14:46

icoico написа:Я ми дефинирайте "Бързам":
....

5. Карам си за кеф с 80-90 по завоите от Асеновград към Смолян (ограничение 90) и настигам автомобили, които карат с 40-50.

Е тогава примерно почти няма как да изпреваря, ако не ме пуснат. Не настоявам да отбиват - просто като има права вместо да дават всичката газ и да карат по осевата линия да си карат в дясната част и нормално, без да се напъват, както са го правили до преди да ги настигна.

Например когато не съм сам в колата на хората им става лошо при такова каране и карам супер бавно и лежерно. Виждам някой отзад, излизам от завоя, пускам десен мигач, прибирам се максимално близо до банкета и пускам газта. Човекът си минава, благодари ми и кой откъде е. Без напрежение, без ситуации, без нерви. Защо не може всички да сме колегиални?

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 17 окт 2013 15:00

Колега Благовест,
като ти се налага ще заобикаляш, никой не ти е длъжен, ако прецениш че някой ти пречи звъниш на 112 и обясняваш както се прави в "белите" държави. Ако някой е нарушил нещо ще си го занимават компетентните органи. Ти ни се никаква компетенция за никой. Аз си карам където си искам и на теб ако не ти харесва може би е по-добре да използваш такси. Не може всеки нервак да хвърчи с тон и половина желязо както си иска. Това е сериозна работа. Аз карайки си в ляво не нарушавам нищо и изобщо не ме интересува ти или някой като теб дали му е кеф да заобикаля от дясно, на мен не ми е кеф да сменям ленти да ти правя път. Какво правим тогава? И двамата сме еднакво в правото си за собствения си кеф!
И какво значи да не те пусна, аз си карам с някаква скорост и не давам газ като някой тръгне да ме минава да му преча, има си място минаваш това е...какво толкова. Ти имаш зор за нещо не аз, аз си карам колата и това е.
А за Цариградско замислял ли си се че ако ставаше само с една лента тя щеше да бъде само една,а не две. За какво ни пращаш всички в дясната за да кацат самолети в лявата ли? Кой закон ми забранява да си карам цялото Цариградско в лявата и какво ти пречи да ме заобиколиш през дясната?

Потребителски аватар
VencokO
Автомобил: VW Golf 4 1.8T
Двигател: 1999 AGU
Контакти:

Мнениеот VencokO » Чет 17 окт 2013 15:09

Vlad777 написа:Защо не може всички да сме колегиални?

Такъв ни е материала. Няма на кого да се сърдим.
Както беше казал един - Българския народ е малък, но за сметка на това много прост народ. :a045

Последна промяна от VencokO на Чет 17 окт 2013 15:13, променено общо 2 пъти.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Чет 17 окт 2013 15:10

Vlad777 написа:
icoico написа:Я ми дефинирайте "Бързам":
....

5. Карам си за кеф с 80-90 по завоите от Асеновград към Смолян (ограничение 90) и настигам автомобили, които карат с 40-50.

Е тогава примерно почти няма как да изпреваря, ако не ме пуснат. Не настоявам да отбиват - просто като има права вместо да дават всичката газ и да карат по осевата линия да си карат в дясната част и нормално, без да се напъват, както са го правили до преди да ги настигна.

Например когато не съм сам в колата на хората им става лошо при такова каране и карам супер бавно и лежерно. Виждам някой отзад, излизам от завоя, пускам десен мигач, прибирам се максимално близо до банкета и пускам газта. Човекът си минава, благодари ми и кой откъде е. Без напрежение, без ситуации, без нерви. Защо не може всички да сме колегиални?

Това ок но ми писна на за ляв завои да бързат от дясната лента най-отпред или да се муши в колоната просто ..... маиката на трафика на зад.Да си карам с 140 по магистралата и някои да ми светка като идва с 200, а аз трябва да се навра в средна лента дето карат с 100 да намаля и да ускорявам после че тои иска да си кара с 200 ми маината му има има страни в които е разрешено да караш с колкото може да ти вдигне колата да ходи там правилата за всички ни са еднакви говоря вход софия или изход по тракия.Случка в неделя вход в София по тракия и после цариградско караме колона 10 коли в лява лента с 70 и нещо при ограничение 50 на стопанство врана и някакъв ми засвяткал от зад, е 10 коли ли да му мръднем за да е пръв на светофара след 400 метра?Има бързам и бързам.
На мен ми се е налагало да бързам и за това си има начин да те раберат хората че бързаш наистина авариики и клаксон .

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 17 окт 2013 15:17

Vlad777 написа:
Защо не може всички да сме колегиални?

Колегиалност е да пуснеш някой в колона в задръстването да се престрои или да се включи от бензиностнация или нещо такова, не е колегианост аз да шаря по лентите дупките,шахтите и паркиралите коли и да правя евала на хора които си мислят че са на писта. На всеки му се налага да се включи в задръстване, но как все бързат най-много водачите на определени марки автомобили примерно?
А по въпроса защо и на кой какво му пречи, еми просто някои хора сигурно мислят за факта че 500 метра по-надолу има спирка на която някои близък чака автобуса и не е кеф да минават бързащи коли покрай спирката. Просто се чувстват гадно от това най-малкото. И после гледаме нали отнесах 10 човека,ама не исках простете ми...еми сещай се по-рано. И пак съвсем случайно на тези които много бързат и много им е криво всичко все те не се сещат. Едно е инцидент,друго е идиотия. Скорощния случай с таксито на цариградско не беше инцидент,а идиотия превишена скорост с незнам колко изпити менти и книжка на трупчета.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 17 окт 2013 16:05

renault_19 написа:Колега Благовест,
ако прецениш че някой ти пречи звъниш на 112 и обясняваш както се прави в "белите" държави

Скоро на връщане от Рилския манастир видях А класа от белите държави (не помня коя точно, но бяха българи, румънци или гърци) и караха с 40-50. Можех спокойно да ги изпреваря каквото и да правят, нито съм светкал, даже не се залепих много, хората директно десен мигач и ми направиха път. Ние понеже сме по-развити "Кво ми пука за другите, я че си карам как си сакам, да ме заобикалят". По твоята логика едно време като карах трабант (без вкарване в червеното 80 на равно, 40-50 на баир или планинско) си бях напълно в рамките на закона за постоянно каране в лявата лента.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 17 окт 2013 16:24

Добре и какво от това? Има хора не са уверени по завои карат с 50, аз мога до рилския и със 100 да карам и какво от това, дай да се претрепе някой неуверен. Ще се научи.
Аз да съм казал че някой ми пречи,заобикалям и минавам.Защо да не ме заобикалят? Какво излиза аз да карам по кофите,шахтите,пешеходците и паркиралите таксита в дясно ,а другите комфортно в ляво, то това им е проблема че ги мързи да пазят паркирали коли и шахти.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 17 окт 2013 16:32

По каква логика точно "бързащите" сте стигнали до заключението, че трябва да ви се освобождава точно лявата лента, защо не средната, защо не дясната? Това за градско питам, където важи правилото за удобната лента, пък и не само!

Иначе аз път по скоро не правя, ама се стремя да не преча, изключение правя по пътища в проход, или с много завой, прибирам се в дясно да, ама изобщо не си и помислям да влизам в банкета примерно, да направя аз някоя беля заради някой бързак. Десен мигач съм давал не веднъж, за да му е ясно на човека че ще го пусна, независимо, че той просто си кара спокойно зад мен.

По магистралите не карам бързо, карам си в дясно, като изпреварвам гледам да е бързо, не съм от "икономистите" за 20 ст.

Градско си карам където ми е удобно, път не правя, който бърза да минава от където си иска! То такива които наистина бързат по спешност си личат, те не биха святкали зад мен в лявата лента, при положение, че дясната е свободна, нали?

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 17 окт 2013 17:11

Добре не мога да разбера ако има 3 ленти за движение примера важи и с две ленти и крайна лева и крайна десна са заети и зад тоя в левата приближава друга кола ,а средната е свободна ... тоя от левата как така нема да мине в десно ... къде в закона пише,че може да се изпреварва от десно ..... и нали ако тоя пич зад мен ако аз съм в крайна лева реши да ме изпревари от десно и в това време аз пък реша да се прибера в десно ко праим ? Като дойде КАТ и му кажете ми той тръгна да ме изпреварва от десно ,а аз се прибирах в моята лента кой ще е виновен....човека зад вас на който не сте дали път нали ? Аз за това такива дето карат в крайна лява и ти не правят път ги оправам мн яко ! Като видя,че ме не пускат да ги изпревара си минавам и си карам в десно наравно с тех и рано или късно им се налага да минат в десната лента и тогава им става хубаво като требва да се престроят ,а зад мен има поне още 10 коли от които никои нема да го пусне както и аз ! Никой неможе да ми каже после ,че се заяждам щото "Исках ли да те изпревара" ... "Исках" ... "Пусна ли ме"..."Не" !

Отговорете само на тоя въпрос : Ако карате в лево и некой идва зад вас и като види,че не го пускате тръгне в десно да ви минава и вие се приберете в десно примерно и се ударите кой ще е виновен и заради кой ?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 17 окт 2013 17:27

bmwww написа:Отговорете само на тоя въпрос : Ако карате в лево и некой идва зад вас и като види,че не го пускате тръгне в десно да ви минава и вие се приберете в десно примерно и се ударите кой ще е виновен и заради кой ?

Май и ти четеш закона като дявола Евангелието :mhihi
Чел ли си частта от закона, в която се казва, че преди да се предприеме маневра водачът трябва да включи пътепоказател и да се увери (посредством огледалата например), че няма опасност да стане ПТП. Ако допуснем, че задният автомобил вече е извършил маневрата, то това означава, че предният, който иска да се пререди от лявата в дясната лента би следвало да се е уверил, че отзад няма никой и лентата е свободна. Оттам насетне логиката сочи, че е виновен този отпред, понеже реално навлиза във вече заета лента и предизвиква ПТП с тази си маневра. Само че е малко трудно доказуемо, понеже презумпцията е, че задният е виновен винаги (или почти).

Последна промяна от stefan4o на Чет 17 окт 2013 17:33, променено общо 1 път.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 17 окт 2013 17:29

Не ... аз съм писал по-напред ,че не се вълнувам от закона ,а от ситуациите ... ама понеже всеки казва,че си кара в лево и му не пука та затова реших да питам :biggrin :biggrin Аз в града си карам в десно винаги ... в София винаги в лево ама като идва некой зад мен винаги минавам в десно !

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 17 окт 2013 17:38

bmwww написа: къде в закона пише,че може да се изпреварва от десно .....

В Евангелието, опс в ЗДвП, личи си че си го чел, както ти казваш никъде не пише, или по точно пише, ясно дефинирано какво е изпреварване, то се извършва от ляво, колко пъти трябва да се изпише, изпреварване от дясно не е изпреварване, демек, настигаш някой в лявата лента, ПРЕСТРОЯВАШ се в дясно минаваш му от дясно със скорост по висока от неговата, никой и копче не може да ти каже, стига да не караш ти с превишена, пък после ако искаш пак се престроявай в ляво пред него!

На въпроса ти, има си правила за престрояване, виновен ще е този който навлезе в лентата на другия и го удари, в случая ще е този от лЕво!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”