Каква е разлиакта меджу AFT и AEK двигател (1600см3) на Г3?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Каква е разлиакта меджу AFT и AEK двигател (1600см3) на Г3?

Мнениеот Hertz » Нед 17 дек 2006 19:31

Здравейте, интересувам се от малко информация за разликите и приликите (не толкова професионално, колкото просто да разбера каква е разлиакта) между AFT и AEK Двигателите на Голф 3 1600 кубика. Определено на пръв поглед има разлика във външния им вид - забелязва се лесно даже и от любител като мен :). Интересува ме кой от двата двигателя е по-добър (разбирасе предполагам че не може да се каже точно кой е по-добър, първо защото има почитатели и на двата типа и второ зависи за какво се ползва, но все пак питам). Като кубатора и коне са еднакви, но другите им параметри различават ли се?
Благодаря.

П.П. Интересувам се защото забелязах че двитателя на един познат е АЕК :wink:

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Нед 17 дек 2006 19:37

Преди време бях пускал тема със подобен въпрос, значи различават се само в инжекцията и софтуера - АФТ е със по-новата инжекция Simos на Сименс, а АЕК е със Бош. Ами уж АФТ си достига въртящия момент при по-ниски обороти и е по-икономичен, ама на практика кой знае каква разлика май няма. Има едно момче от форума, той даже беше със ъпгрейднат мотор - от АЕК му го бяха направили АФТ. Това е което се сещам...

Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Мнениеот Hertz » Пон 18 дек 2006 0:50

Plamen_VR6 написа:Преди време бях пускал тема със подобен въпрос, значи различават се само в инжекцията и софтуера - АФТ е със по-новата инжекция Simos на Сименс, а АЕК е със Бош. Ами уж АФТ си достига въртящия момент при по-ниски обороти и е по-икономичен, ама на практика кой знае каква разлика май няма. Има едно момче от форума, той даже беше със ъпгрейднат мотор - от АЕК му го бяха направили АФТ. Това е което се сещам...

аха горе долу ми стана ясно - значи може да се каже че тип AFT e по-нов и от тук следва (можеби) че е по-добър (макар и само на хартия)? :roll:

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Пон 18 дек 2006 13:00

По принцип да, ама нали се сещаш че при десет-дванайсет годишни двигатели, по-голямо значение има как са експлоатирани, отколкото какъв модел са точно...

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 18 дек 2006 18:41

основната разлика е във максималният въртящ момент, при AEK той е 135 Hm при 4400 оборота, а при AFT е 140 Nm при 3500 оборота.другата разлика колегите са я казали(инжекциона).

Потребителски аватар
martincho
Автомобил: VW Golf MK3 1.6GT
Двигател: AEK 1996

Re:

Мнениеот martincho » Пон 02 юли 2012 14:53

Hertz написа:
Plamen_VR6 написа:Преди време бях пускал тема със подобен въпрос, значи различават се само в инжекцията и софтуера - АФТ е със по-новата инжекция Simos на Сименс, а АЕК е със Бош. Ами уж АФТ си достига въртящия момент при по-ниски обороти и е по-икономичен, ама на практика кой знае каква разлика май няма. Има едно момче от форума, той даже беше със ъпгрейднат мотор - от АЕК му го бяха направили АФТ. Това е което се сещам...

аха горе долу ми стана ясно - значи може да се каже че тип AFT e по-нов и от тук следва (можеби) че е по-добър (макар и само на хартия)? :roll:

Колкото по-прост е двигателя толкова по не се разваля и е по-добър

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Каква е разлиакта меджу AFT и AEK двигател (1600см3) на Г3?

Мнениеот hooligan_sk » Пон 02 юли 2012 14:56

Евала Мартине :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re:

Мнениеот joker » Пон 02 юли 2012 21:24

IvanMan написа:основната разлика е във максималният въртящ момент, при AEK той е 135 Hm при 4400 оборота, а при AFT е 140 Nm при 3500 оборота.другата разлика колегите са я казали(инжекциона).

А не беше ли и променливата геометрия на всмукателните колектори на AFT?И диаметърът на буталата...на AFT май бяха като на 1.8 ABS...И въобще двата ДВГ май нямат нищо общо...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”