Външен HDD

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Външен HDD

Мнениеот Matematiks » Нед 20 окт 2013 13:16

Miki написа:Лично мнение - избягвайте Тошиба и Сигейт (2.5 инчовите), скапват се бързо.

ДА !!!

Тошибата като се върнах един ден от обедна почивка просто не фигурираше вече в комп-а :scare3

6-7 диска така за няма и година .... :death

Тошиба :beat_butt2

Потребителски аватар
deepd
Автомобил: Golf VII
Двигател: CLHB - 2015

Мнениеот deepd » Вто 22 окт 2013 15:57

$100 написа:
ping23 написа:
$100 написа:Тошиба правят ли дискове? Струва ми се, че правят кутийка за външен диск и вътре слагат нещо готово - я самсунг, я WD.

Това не го казвай никъде че ще ти се смеят.

Не се притеснявам, че ще ми се смеят. А ти нали не очакваш, че абсолютно всяка известна фирма прави и твърди дискове между другото - например Панасоник, AEG, Сони и т.н. Съдейки от долната схема, преди 2009 не са правили такова нещо:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_defunct_hard_disk_manufacturers

По тази твоя схема прочете ли изобщо какво пише отдолу? За превод - translate.google.com. Значи точно обратното на това което казваш - всички тези марки които си изброил не са издържали пред конкуренцията и са останали само 3 те най-големи Seagate, Toshiba and Western Digital които са "глътнали" другите. Но няма кой да чете май. Като погледнеш добре на схемата ще видиш че корена на тошиба дисковете идва от Fujitsu и Hitachi
което пък произлиза от своя страна от IBM,а IBM както сигурно знаеш е закупен от Леново. Не знам как износвате тия дискове за няма и година,явно сте попаднали на лоша серия. За сигейта и WD - имал съм опит с 3.5 инча които изобщо не са удряни тоест нямат физически тормоз(но имаше чести прекъсвания на ток), но пак не са издържали много колкото лаптопа. При положение че бяха ползвани не много често от настолен. Говоря за преди 10-15 години сега не знам как е. Просто казвам от 2006 не е мръднал(значи преди 2009 е произведен пак си се подлъгал нещо). Стига да не е принципа - "вероятността по разпостраненото по често да се вижда в сервиса,просто защотото са по разпостранени" - иначе процента на развалени като е еднакъв за всички марки просто то да набива на очи. Така че всичко е относително и зависи от много условия.Между другото ако си купиш LG външен хард(с кутия 2.5),вътре ще видиш Тошиба марка диск(само за инфо).

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 22 окт 2013 16:45

"Корена" на Тошиба изглежда да е от 2009 г. Т.е. Тошиба не е от най-древните производители на дискове - по-скоро новак. Заводите и специалистите може да са с 20+ г. стаж, но това не значи, че Тошиба има традиции в тая област. Аз поне не мисля, че компания занимаваща се с нещо от 2009 е с дългогодишен опит.

"а IBM както сигурно знаеш е закупен от Леново" - или не използваш правилните изрази или не си много наясно с историята. IBM не е закупен от Леново, защото IBM съществува и сега. IBM е продал на Леново подразделението си за лаптопи, а това за твърди дискове - на Хитачи. Ако случайно си мислиш, че Леново е новото име на IBM си в заблуда.

При HDD има дефектни серии - при някои производители май се случва да не е само една. Тъй че не е само набиване на очи поради пазарния дял на марката, а си е точно проблемен модел -> оттам и марката си разваля имиджа. Имаше например едни Maxtor, на които толкова масово дефектираха 30/40GB дискове, че май заради това фалираха (на схемата се вижда къде са се влели). Доколкото знам поради подобна причина (дефектна серия) IBM са продали подразделението си на Хитачи.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Вто 22 окт 2013 17:48

Transcend не са лоши, имам 2 от доста време и съм много доволен. Имам и Toshiba :death . Още работи, но е капризен и не бих му се доверил за важна информация

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 22 окт 2013 20:37

А при хитачито преди години имаше една серия DeathStar ,60GB или 80GB, и викаха вместо DeskStar.

Точно когато IBM се отказа от тях. И не беше случайно. Всеки първи диск ми дефектираше механично, както във видеото. Демек 100% брак от тая серия, когато Hitachi им закупиха дисковете и започнаха да ги продават под тяхното име, за да си изчистят IBM името ... Аз пък спрях да ги купувам. И вече нямам никакви проблеми с изгорели дискове от тогава. :mhihi И повече не смея и да ги гледам даже като вариянт. Толкова бяха "добри" преди време. Сега не знам как е. :rolleyes

Последна промяна от black` на Вто 22 окт 2013 21:57, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 22 окт 2013 21:44

Това щракане се казва рекалибриране. Прави го всяко у-во с диск - когато не може да прочете нещо се предполага, че главата не е добре позиционирана. Изкарва се до крайна позиция и обратно в мястото за четене. Обаче като е повредено нещо друго това циклене става безкрайно. И аз имах един 5.25" диск (май IBM), който се разщрака така един ден. Имах много неприятни загуби и ме беше яд не на диска, а на това, че от много отлагане не бях архивирал към половин година. (Беше време, когато още нямах CD записвачка и за да архивирам диска трябваше да го нося на работа, което беше малко досадна операция.)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 22 окт 2013 21:50

Много добре знам как се казва. Но нормално го прави само при стартиране. А не като пуснеш компютъра да го калибрира 1 час всеки път и тогава чак да тръгва диска нормално нали? Защото не може да позиционира. И при всяко пускане диска да звучи по различен начин, всеки ден?! :rolleyes Е това е моя опит с така хвалените тука Hitachi. Които са си изцяло IBM DeathStar, но с ново име и явно и някаква нова китайска слава сега. :h020 И добре, че тогава си ползвахме дисковете само за игри. Не ми сe мисли ако има някой сайт примерно на тях или друга важна информация, колко неприятно се получава. :scare3 Даже гледам тия серии под названието DeathStar са влезли и в енциклопедията на WiKi като история. Hitachi ли? Не мерси! :scare3 :h020

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 22 окт 2013 22:08

За мен това е проява на човешка/инженерна грешка, показваща че и най-крупните компании зависят от отделни хора. Един човек проектира нещо не добре измислено и резултатът е хиляди дефектирали изделия и срам за компанията. Като се добави и постоянното бързане за пускане на нов модел става невъзможно да се пробва по-дълго всичко ново. Аз затова се интересувам към момента как е рейтинга на производителите, защото днес може да е № 1, а утре да си продават заводите на друга фирма за да измият срама. Доскоро сигейт бяха на ниво - купувах си все такива и до момента не се е издънвал някой. Не ги знам сега как са спрямо WD.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 22 окт 2013 22:12

Вече предпочитам всеки китайски no name пред тях. След описаните случки които имах преди години. И съм си много доволен. Не робувам на марки, но тия преживявания тогава с DeathStar ме изваждаха извън нерви. Честно. А нямаше и много избор по магазините. Просто ми се е набило и като видя IBM или Hitachi, защото са една компания, бягам далече... да им го натаковам... :censored2
http://en.wikipedia.org/wiki/HGST_Deskstar
Мислите ли, че сега след толкова години, WD ще им оправят бъркотиите!? :rolleyes Това е въпрос с еднозначен отговор. НЕ! :thumb_down

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 23 окт 2013 9:57

Кадрите решават всичко - както са казали.

Първия ми диск (40МБ) беше IBM и нямаше никакви забележки. Още го пазя като трофей. Не знам за какви китайски no name твърди дискове говориш. Не мисля, че куцо и сакато може да произвежда твърди дискове. Още по-малко бих рискувал да се доверя на такива.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Сря 23 окт 2013 11:41

WD

HDD 1TB USB 3.0 Elements Black New Design
Part No. ZG0010BBK
Категория External 2.5"
Капацитет 1000 GB
Интерфейс USB 2.0 + USB 3.0
Гаранция 2 години
96.77$ EUP

HDD 1TB USB 3.0 MyPassport Black
Part No. EP0010BBK
Категория External 2.5"
Капацитет 1000 GB
Гаранция 2 години
100.80$ EUP

HDD 1TB USB 3.0 MyPassport Ultra
Part No. FP0010BBK
Категория External 2.5"
Капацитет 1000 GB
Гаранция 3 години
103,49 $ EUP

HDD 2TB USB 3.0 My Book Essential
Категория External 3.5"
Капацитет 2000 GB
Кеш памет 64MB
Гаранция 2 години
141.12$ EUP

.....

Последна промяна от Gal на Сря 23 окт 2013 14:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
deepd
Автомобил: Golf VII
Двигател: CLHB - 2015

Мнениеот deepd » Сря 23 окт 2013 13:16

[quote="MMX"]"Корена" на Тошиба изглежда да е от 2009 г. Т.е. Тошиба не е от най-древните производители на дискове - по-скоро новак. Заводите и специалистите може да са с 20+ г. стаж, но това не значи, че Тошиба има традиции в тая област. Аз поне не мисля, че компания занимаваща се с нещо от 2009 е с дългогодишен опит.

Аз пък мисля че нещо нередно има в тая схема. Като теб бях скептичен към тая марка защото и аз не бях чувал, докато... скоро един ден рещих да отворя и да видя що за диск има вътре и повтарям за 3 път че лаптопа е от 2006 година тоест тогава излиза че или съм с менте и "някой" е лепнал марката на Тошиба (което е малко верятно) или наистина през тая година е имало производство (ако мислиш че си измислям мога го снимам и да ти пратя). Така че 2009 може да не е точно вярната година. Но важното е че още държи фронта което е изумително и за мен(досега никой диск не е издържал толкова). Сам казваш че специалистите може да са с над 20+ год. опит, а това понякога е достатъчно пред традициите. Все едно да казваш Нокиа ще се издъни след като е купен от Микрософт. А къде е новата фирма с поголемите възможности и стратегия? Къде ги скриваш?

"а IBM както сигурно знаеш е закупен от Леново" - или не използваш правилните изрази или не си много наясно с историята. IBM не е закупен от Леново, защото IBM съществува и сега. IBM е продал на Леново подразделението си за лаптопи, а това за твърди дискове - на Хитачи. Ако случайно си мислиш, че Леново е новото име на IBM си в заблуда.

Мерси за поправката просто не исках да се задълбоча и да отегчавам та нали ставаше въпрос за дисковете е темата и мислех че ще се подразбере а и едва ли е толкова са важни другите подразделения на IBM в момента.

До автора на темата: Купи си нещо което ти допада на външен вид и джоба всичко останало е късмет и много пазене. При USB дисковете там е недостатъка - трябва да се внимава с изваждането на кабела и да го пазиш от удари. Няма нужда според мен от локуми. Иначе става дъра бъра и е за друга тема. Никой за никакъв диск не може да ти гарантира тук. Има марки различни дори и серии от една марка не са еднакви,както във всичко останало. Ако си толкова загрижен за данните купуваш и втори диск,различна марка за копие на първото и така винаги имаш един здрав от трите възможни източници. :beer

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 25 окт 2013 15:30

http://plesio.bg/vanshni-tvardi-diskove-c-69978194/western-digital-external-hdd-1tb-pas-ultra-black-p-298560.html

Тоя дали е по-добър от My Passport след като е малко по-скъп.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пон 28 окт 2013 10:29

Този е Ultra, но пак е MyPassport. С 3 години гаранция е, по-малка кутия, за по-добър...не е ясно.
HDD 1TB USB 3.0 MyPassport Ultra
Part No. FP0010BBK
Категория External 2.5"
Капацитет 1000 GB
Гаранция 3 години
103,49 $ EUP
Това е крайноклиентска цена, което в лева ще е около 145.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 28 окт 2013 10:36

Да кажа моя скромен опит. Имам WD Elements 750GB USB 2.0 и го ползвам за архив. По същото време и на почти същата цена двама колеги си купиха My Passport 500GB USB 3.0. До момента и 3-те харда работят безпроблемно а са на 3+ години и какво ли не са видяли.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”