Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина

Мнениеот Vlad777 » Чет 24 окт 2013 20:30

IRRITATING написа:Тази зелена карта с пари ли ще е или безплатна не ми стана ясно

Почти навсякъде се доплаща и винаги се е доплащало за нея, което си е нормално, защото се разширява покритието на застраховката. Въпросът, който дискутираме в темата е, че Зелена карта не е необходима за движение в 32 страни и съответно не е необходимо да се плаща за нея. Пак ще те помоля, преди да пишеш да прочетеш какво пише по-нагоре.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 25 окт 2013 10:33

А някой няма ли да задължи застрахователите да направят бланката за ГО разбираема за служителите, които евентуално биха я изискали в някоя от тези 32 държави? Или добрите намерения не стигат чак дотам... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 25 окт 2013 11:04

icoico написа:А някой няма ли да задължи застрахователите да направят бланката за ГО разбираема за служителите, които евентуално биха я изискали в някоя от тези 32 държави? Или добрите намерения не стигат чак дотам... :Mr Green Fun

И аз това се питам, но едва ли. Тези в КФН са си мафия.

От години насам тарифите на застр. комопании минават през КФН, в тях си пише, че има тарифа "Само за България", но там за толкова време никой не му направило впечатление, че това е заблуда :screwy

Всъщност в Европа дори не трябва да ти искат ГО - щом имаш регистрационна табела от страна членка се смята, че автоматично имаш ГО. То всъщност и по закон е така в България - щом не си спрян от движение и имаш номера си задължен да имаш и валидна ГО.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 25 окт 2013 12:14

Реален случай в развитие:
Мой колега с автомобил с БГ регистрация причинява леко ПТП в Германия. Има си редовна ГО и Зелена карта от компанията Х. След кратко посещение на ПТП от местните катаджии и попълване на съответните документи причинител и потърпевш се разотиват на собствен ход. Нашият мисли,че всичко е ОК...да,ама НЕ. След два месеца получава писмо от адвоката на потърпевшия в смисъл, че до момента застрахователят Х не е изплатил и стотинка от дължимите около 8 000 :exclaim евро и не е дал признак, че се кани да го направи, поради което срещу ваша милост ще бъде заведено дело за тези пари. Нашият панически звъни на застрахователя, откъдето любезно му обясняват, че обезщетението ще бъде изплатено, но не веднага, щото видите ли документите били подадени не където трябва(в бюрото на Зелена карта в Берлин, а не в Кьолн, доколкото помня)и освен това..., и още... и по принцип даааа, ше платим ние,има си хас,...амааааа друг път :mhihi :mhihi :mhihi След още един месец мотаене срещу колегата и застрахователната фирма Х наистина бе заведено дело, като адвокат бе осигурен от бюро Зелена карта. До момента проблемът не е разрешен. Та, питам се като изхвърлим зелената карта от обръщение как ще се процедира при такива случаи? Може би всеки застраховател ще си открие съответните бюра в 32-те страни на ЕИП или как?
С други думи кой ще задължи компаниите на Трактора, Телето и т.н. да изплащат обезщетения по ГО при положение, че в общите условия по договора е посочено пострадалият автомобил да се докара на оглед?

П.С. Оффтопик, все още срещам адски много хора, които мислят, че застраховката Гражданска отговорност е един лист хартия, който трябва да покажеш на полицаите ако ти го поискат. :banghead :banghead :banghead :horror

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 25 окт 2013 12:35

Както вече написах, зелената карта дали я имаш или нямаш в Европа е все тая, застраховката си важи. И да, всяка компания има кореспондентско бюро във всяка една страна - ето го и списъкът по застрахователна компания и страна: http://www.nbbaz.bg/GreenCard/Partners.aspx icon_idea

В случая с твоя човек и да е имал и да е нямал зелена карта - пак така са щели да се развият събитията.

Ето една доста информативна статия за това как стоят реално нещата (или как по точно са стояли преди година и нещо, но не смятам, че са се променили коренно):
Няма безплатна катастрофа | Капитал

Компаниите посочени като "отличници" в неплащането на щети в чужбина са "Бул инс", "Български имоти", "Евроинс" и "Общинска застрахователна компания". Всеки да си прави сметката дали иска или не иска да се застрахова там и после да рискува да му заведат дело.

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Пет 25 окт 2013 13:44

Какво става ако сръбския катаджия ми поиска зелена карта,аз кажа ами нямам?Ще има ли някакви санкции.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 25 окт 2013 13:48

Комшията написа:Какво става ако сръбския катаджия ми поиска зелена карта?

Същото каквото става ако сръбския катаджия ти поиска технически преглед от сръбски пункт за ГТП или сръбско СУМПС.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 25 окт 2013 19:40

Vlad777 написа:... И да, всяка компания има кореспондентско бюро във всяка една страна - ето го и списъкът по застрахователна компания и страна: http://www.nbbaz.bg/GreenCard/Partners.aspx icon_idea
...

Дамм, само, че ако направя произшествие за да съм изряден пред моята ЗК ще трябва да изчакам посещение на ПТП- то от служител на кореспондентското бюро... което се намира на 490 километра разстояние :mhihi :mhihi :mhihi Такъв служител естествено няма да дойде. ЗК с чиста съвест няма да плати. Няколкостотин такива случая и местните изобщо ще спрат да пишат кървави писма, а ще си решат проблема кардинално по завета на чичко Йосиф Джугашвили :mhihi :mhihi :mhihi

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Вто 29 окт 2013 23:32

От любопитство отидох до офиса на ЕсДиАй с полицата на пасата в коята на графата: къде ще се управлява автомобила е отбелязано ЦЯЛАТА СТРАНА , съответно има определен град или ЧУЖБИНА.

Застрахователката ми обясни,че дори и в този случай ГО си важи в целия ЕС , а на въпроса ' Защо тогава,хората все пак купуват ЗЕЛЕНИ КАРТИ ЗА пътуване до ГЕРМАНИЯ (например), а застраховалите от своя страна ги ПРЕДЛАГАТ, отговора беше
'- просто си се ПРЕзастраховат с думите - да не им правили проблеми по границита'
-Е добре,но какъв е смисъла на ВАЛИДНА ЗАСТРАХОВКА ГО в ЕС,да си се ПРЕзастраховаме със зелена карта?

Според нея скоро таксите ще се вдигнат с около 20тина лева на година,като ще попроменят информацията в полицата като я направят по разбираема,че в момента искрено си пише - при пътуване в ЧУЖБИНА сме длъжни да си закупим ЗК,а не е уточнено че сме длъжни,НО ако сме в държава извън ЕС.
Даже дамата се оказа много мила и ме снабди с информационна книжчица относно зелената карта(не знам къде да кача снимката дайте някой хост) написана,че при пътуване из ЕС включително СЪРБИЯ , ЗК не ние е нужна и това всичко на - български,руски,английски,румънски,гръцки.

Бе нали сме европейци,кво ще им плащаме на тия мафиоти ебати :mhihi

Ombre1
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 2E 1994

Мнениеот Ombre1 » Сря 06 ное 2013 20:41

Скоро имаше и репортаж по Нова за измамите на застрахователите :smile . Отдааавна си важът застраховките, но нямаше кой да излезе и да каже! Не е за учудване все пак ни управляват мафиоти и олигарси :)

Неможах да намеря целия репортаж, но ето част от него
http://novanews.bg/news/view/2013/10/23/60529/%D1%89%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%B8-%D0%B1%D0%25

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 07 ное 2013 0:04

супер, тази тема е събрала оснвоното инфо по въпроса, очакваме само обнародването в държавен вестник. Аз от кога споря с моя брокер по този въпрос не е истина :)

Обаче имам една чуденка ... как така хем имаш застраховка, хем ако застрахователя не плати ще съдят теб ?! Защо не съдят него, нали той в този случай е задълженото лице, иначе какъв е смисъла да си правиш застраховка изобщо ? Значи за тези без застраховки има гаранционен фонд, а за тези със, но с некоректни застрахователи, има едно дърво ... този гаранционен фонд не покрива ли и проблемите на застрахователите ?

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Чет 07 ное 2013 4:46

VWGT написа: как така хем имаш застраховка, хем ако застрахователя не плати ще съдят теб ?! Защо не съдят него, нали той в този случай е задълженото лице, иначе какъв е смисъла да си правиш застраховка изобщо ? Значи за тези без застраховки има гаранционен фонд, а за тези със, но с некоректни застрахователи, има едно дърво ... този гаранционен фонд не покрива ли и проблемите на застрахователите ?

Именно и аз това се чудя, как така ? Спорих тука с един италиански полицаи (познат, не беше проверка) и той каза същото, че ако недай си Боже застрахователя откаже плащане съдят виновния за ПТП-то :screwy Като това е мнооого притеснително, защото сумите са.... :eek :banghead 8000 евро както е споменал колегата горе е направо ЛЕКО птп, ако случайно има телесна повреда при ПТП-то с нетрудоспособност на ищеца и/или болничен престой сумата може да достигне стотици хиляди евро :horror
До сега имам 3-4 съвсем леки птп-та в Италия но само в 1 бях аз причинителят, написахме си протоколите и се разделихме поживо поздраво, после не знам дали са му платили нещо, но то беше евтина кола (деу такума, триста евро кола) и щетата беше счупена задна броня и да са му отказали плащане няма как да разбера.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 07 ное 2013 17:54

VWGT написа:... как така хем имаш застраховка, хем ако застрахователя не плати ще съдят теб ?! ...

Имаш застраховка, докато няма произшествие. :mhihi Има ли произшествие вече нямаш :mhihi :mhihi :mhihi И като е в чужда държава и изключваме бюро "Зелена карта" от уравнението отношенията между потърпевшия и теб са работа на местния съд, на който му е trans penis за декларациите на КФН...

Aprilia написа:...8000 евро както е споменал колегата горе е направо ЛЕКО птп...

По- скоро ултралеко. Пукната предна броня и маска на БМВ петица.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 07 ное 2013 18:16

icoico написа:са работа на местния съд, на който му е trans penis за декларациите на КФН...

Да ама не е баш така. Валидността на застраховката е определена от европейска директива, а не от КФН.

Пак давам линка към главният орган на системата Зелена карта:
http://www.cobx.org/en/index-module-orki-page-view-id-188.html

Това няма нищо общо с България или КФН. Там пише, че документът Зелена карта не е необходим за страните членки на 32-те страни, защото самият документ се замества от регистрационните табели на автомобила.

Т.е. в ЕС им е транс пенис дали имаш сертификат зелена карта или не, щом си с регистрационни табели от ЕС. При евентуална щета застрахователят е длъжен да я покрие. Това дали имаш или нямаш сертификат Зелена карта няма никакво значение според законодателството. Европейскито и българското.

Т.е. това не може да е формална причина за отказ от плащане.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Чет 07 ное 2013 23:19

Заключтението е че, ако ви спъват 25 лева за зелена карта не ходете в Европа и без това с тия 25 евро ше пиете по едно кафе в Германия и то я ви стигнат я не, щом са ви проблем значи кафе в Германия не може да си позволите, ами тогава за ко' да 'одите :mhihi

Много пъти съм спорил за тая зелена карта ако попаднете на неинформиран полицаи ядовете са ви сигурни, като ви оставят без кола, документи и солена посред нощите някъде в Европа отидете се обяснявайте че те са в грешка, докато се обясните ще повървите пеша 2-3 дена, пък после може да съдите полицая разбира се, това си е ваше право :deal В Италия имаше случаи с 2ма естонци които така ги оставиха без кола и документи заради липса на зелена карта (в Италия ако колата няма застраховка се конфискува + глоба ДО 700 евро) докато се оправят са ходили пеша. За това спокойствието ми е по-скъпо от тия 25 лева.

Интересно ми е като имам зелена карта ударя някой и съм виновен, застрахователя откаже плащане пак ли мен съдят или се обясняват с тия от бюрото зелена карта ?

Върни се в “Пътеводител”