Пешеходци

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Пешеходци

Мнениеот MMX » Пон 28 окт 2013 11:33

Не знам какво ще кажете, но мен определено ме дразни когато оставя пешеходец да мине на пешеходна пътека да ми вдига ръка. Все едно "благодаря че ме пусна да мина". Аз не го пускам за да се правя на интересен, а защото предимството е негово. Откъде излезе тая заблудена мода не знам. Ако съм сигурен, че някой ще ми маха с ръка определено ще му отнема предимството и няма да го оставя да мине. Малко криворазбрана цивилизация. Има подобни изпълнения и с автомобили. Там предимството е на другия, оставя те да минеш първи (великодушно), НО работата е там, че оня е единствена кола - зад него няма никой и няма опасност да вися 5 мин. Докато се разбере, че отстъпва предимството си минава повече време отколкото просто да си кара.

Потребителски аватар
darknessevil
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp

Re: Пешеходци

Мнениеот darknessevil » Пон 28 окт 2013 11:38

И къв е проблема човек да ти благодари, че си го допуснал да мине - независимо с или без пешеходна пътека? :screwy
Аз правя евала на такива хора, защото независимо, че предимството е тяхно, те осъзнават, че тоя с автомобила - "по-големият" от тях, ги е уважил като участници в движението. Всеки може да им отнеме предимството - да скочат върху капака, понеже са на пешеходна и се предполага, че трябва да минат? :)

GLI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GLI » Пон 28 окт 2013 11:52

Към автора - ти друсаш ли нещо???

Нямало да пуска хората, щото му благодаряли? :eek :eek :eek

Извинявай, ама ти добре ли си?

Евала им правя на хората, които благодарят, без значение пешеходец или шофьор и дано са стават все повече, така е правилно.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 28 окт 2013 12:04

Ами защото сме аборигени бе колега, и никой не спира на пешеходна пътека.Като спреш на някой и му уважиш предимството той човека е толкова трогнат че може и кафе да те черпи... :mhihi

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 28 окт 2013 12:04

това е съвсем нормална практика и в цивилизования свят

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 28 окт 2013 12:08

Изобщо не е правилно пешеходец да благодари, че е бил пуснат на пешеходна пътека.
Аз даже понякога като ми благодарят и съм примерно с отворен прозорец, му казвам на пешеходеца, че той си е абсолютно в правото и че няма за какво да ми маха.
Това е изкривеното мислене в България. До преди няколко години, ситуацията по пътищата беше много анархична и ролите бяха обърнати, т.е. никой не спира на пешеходна и ти си принуден да седиш от крак на крак до тротоара докато те пуснат и едва ли не като минеш си благодарен, че не са те сгазили.
Сега лека полека шофьорите стават по-културни заради глобите, камерите и съвсем леката промяна в мисленето на обществото, поне според моите наблюдения в София. Така у пешеходеца е останало онова мислене, че видиш ли баси услугата ми направи този шофьор, че си изпълни задължението да спре на пешеходан пътека.
А това "независимо, че предимството е тяхно, те осъзнават, че тоя с автомобила - "по-големият" от тях, ги е уважил като участници в движението" изобщо няма нужда да се коментира. Някакво балканско мислене е.

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Пон 28 окт 2013 12:15

Varbona написа:това е съвсем нормална практика и в цивилизования свят

Съвсем нормална практика е всеки да спира на пешеходците, които пък също смятат, че е съвсем нормално да им се спира, и никой не маха. Е, аз си им благодаря все още и тук. :mhihi

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 28 окт 2013 12:19

darknessevil написа:И къв е проблема човек да ти благодари, че си го допуснал да мине - независимо с или без пешеходна пътека? :screwy
Аз правя евала на такива хора, защото независимо, че предимството е тяхно, те осъзнават, че тоя с автомобила - "по-големият" от тях, ги е уважил като участници в движението. Всеки може да им отнеме предимството - да скочат върху капака, понеже са на пешеходна и се предполага, че трябва да минат? :)

Ако няма пешеходна пътека разбирам - проявил си някакво отношение. Но на пешеходната пътека няма никакъв смисъл. Ти благодариш ли на всички автомобили, които те изчакват когато си с предимство? Същата е работата. Ако се чувстваш "по-голям" защото си с автомобил не мога да ти помогна. Може би никога не вървиш пеша или постоянно си размахваш талона на колата да не помислят че нямаш.

Споменатото поведение го нямаше допреди няколко години, така че за мен е тъпа мода. И преди 5 г се спираше на пешеходни пътеки и не е било по-рядко от сега.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пон 28 окт 2013 12:28

Какво толкова ти кипна, та и тема пускаш, че ти благодарят. Дай боже повече такива участници в движението.
Най-важното е, че ти си го видял, той те е видял, станала е комуникацията и всеки по живо и здраво.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 28 окт 2013 12:39

Пускам темата за да видя какво мислят останалите. Защото от доста време забелязвам тоя "ефект" и се чудя що за мислене имат пешеходците. Ако е чакал 10мин в натоварена улица и никой не го е оставил да мине, разбирам да реагира някак. Но за най-банално пресичане да се прави на впечатлен е неуместно (меко казано).

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 28 окт 2013 12:49

forski написа:Ами защото сме аборигени бе колега, и никой не спира на пешеходна пътека.Като спреш на някой и му уважиш предимството той човека е толкова трогнат че може и кафе да те черпи... :mhihi

Е това е мисленето на пешеходците и самата истина !

Потребителски аватар
darknessevil
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp

Мнениеот darknessevil » Пон 28 окт 2013 12:53

Ходя и пеш, не се притеснявайте. ;)

Но това не ми пречи да благодаря на участниците в движението. Независимо дали съм с предимство или без, независимо дали пешеходец пресича пред мен в правото си или ми е дал знак да мина, понеже просто си стои на тротоара до пешеходната пътека и няма намерение да пресече.

Също така като пешеходец благодаря и ще продължавам да благодаря на колите, които се съобразяват с мен, а не се опитват да ми счупят глезен, защото са спрели в последния момент, когато съм стъпил на пешеходната пътека. Защо да не благодаря? За мен това е жест на човещина от наша страна и повод да се усмихна на забързаното и понякога изнервящо ежедневие. :beer

Потребителски аватар
DrugiaBliznak
Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
Двигател: 450bhp

Мнениеот DrugiaBliznak » Пон 28 окт 2013 12:54

Аз пък обикновено получавам поздрави от шофьорите ,въпреки че съм застанал на ръба на пешеходната пътека ,но не съм стъпил на нея.Как ? Ами на СУ например преди да ползвам онази всекиму позната пешеходна пътека ,първо погледждам светофара.Ако тъкмо им е светнало зелено ,оставам отстрани и като видя ,че ми намалят да ми спират,въпреки е че не съм стъпил на пътеката, им махам да се възползват от светофара ,че даже ми и благодарят :mhihi
И не само на СУ.Преди да пресека,винаги поглеждам и двете страни на платното или ако има светофар ,така че да се изпразни и от двете страни ,да си пресека на спокойствие,вместо да карам някой да бие спирачки.Или изчаквам отстрани да се събере по-голяма група от хора,а не един по един.
:beer

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 28 окт 2013 13:10

Споко колеги, ще минат още няколко десетилетия и ние ще станем като нормалните хора... :mhihi

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 28 окт 2013 14:04

Няма гаранции. В Индия, Бангладеш и подобните здраво се набляга на свирене, жестикулации и т.н. Така че не се знае дали ние ще станем като нормалните хора или споменатите ще се разрастнат и ще станем като тях. Засега малко натам клонят нещата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”