Външен HDD
Re: Външен HDD
Съмнява ме My Passport да дават повече дефекти от Elements след като изглежда да са по-скъп вариант. Може би е случайно (лошо) попадение при някого. Не знам какви типове WD дискове слагат вътре в кутиите. Защото някъде пише "black", което трябва да е black серия на диска, но да не се окаже, че е цвета на пластмасата отгоре, а вътре да е green/blue.
- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
И от Green и Blue не съм имала счупен диск. За външните Black e цвета на кутията :)
- Комшията
- Автомобил: Passat B5.5
- Двигател:
Преди година и половина купихме на братовчеда Тошиба,искахме по памет най малкия вариант 500гб нямаше и взехме 750.Човека е студент и го ползва всекидневно не е мръднал,мисля и аз да си взема новия модел New Canvio.
- relaxxx
- Автомобил: 4x4
- Двигател:
- Контакти:
Ех големи разбирачи имаме тук... ;) Колега, сигейт са достатъчно добри,те са едни ог най-големите днес. Всъщност аз бих препоръчал А-Дата, доста са надеждни. Въпроса е да случиш на бройка. Всичко е до късмет, като се счупи ще ти го сменят. Не го мисли толкова...
а преди време как са били нещата...

а преди време как са били нещата...

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
relaxxx написа:..... като се счупи ще ти го сменят. Не го мисли толкова...
.....
Абе и така не е. Аз на харда пазя проекти за поне 100 пъти по-голяма цена от самия него, кой ще ми ги възстанови

relaxxx написа:Всъщност аз бих препоръчал А-Дата, доста са надеждни.
На външен диск A-Data, направеното от A-Data е кутия и преходник от usb към sata. Вътре дискът е на друг производител. Така че "доста надеждни" е относително понятие.
- relaxxx
- Двигател:
- Контакти:
milmar написа: Абе и така не е. Аз на харда пазя проекти за поне 100 пъти по-голяма цена от самия него, кой ще ми ги възстанови? Затова архив на архива ... в период!
Значи щом пазиш нещо толкова ценно тези външни дискове стават.. но..

Имаш няколко вариянта в зависимост колко ти е ценна информацията.. избираш си онлайн услуга.. амазано.. дропбокс.. гугл дриже и сваляш всичко там.. за голям обем ще трябва да плащаш, но ти сам спомена че ти е ценна. При сваляне на онлайн провайдър ще трябва да криптираш информацията, за това има доста решения.
също така трябва винаги да пазиш няколко копия на информацията, - 2-3 диска от различен производител и т.н.т.
Така горе долу ще си успешен..
$100 A-data e китайски производител на памети .. и на сторидж продукти... дискове не правят, прав си, но като цяло имат много добро качество и не правят кофти неща, за това аз бих си купил от тях. Използват дискове на различни производители.. самсунг, тошиба, бла бла... И още веднъж в света производителите на твърди дискове са ограничен брой и големи издънки няма.. по скоро митове.. всеки диск рано или късно свършва...

- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
relaxxx написа:Имаш няколко вариАнта в зависимост колко ти е ценна информацията.. избираш си онлайн услуга.. амазано.. дропбокс.. гугл дриже и сваляш всичко там.. за голям обем ще трябва да плащаш, но ти сам спомена че ти е ценна. При сваляне на онлайн провайдър ще трябва да криптираш информацията, за това има доста решения.
Кой нормален човек с малко мозък в главата си държи конфиденциалната информация изнесена някъде?
Има си специални устройства за архивиране, като някой не го кефи да си прави архив на дискове.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Gal написа:....
Кой нормален човек с малко мозък в главата си държи конфиденциалната информация изнесена някъде?
Има си специални устройства за архивиране, като някой не го кефи да си прави архив на дискове.
Аз не бих

relaxxx написа:И още веднъж в света производителите на твърди дискове са ограничен брой и големи издънки няма.. по скоро митове..
Тук сериозно се издъни ти. По служебна линия са ми заминавали 4-5 диска за около 2г. Отделно един личен издъхна и загубих ценни неща. Да твърдиш, че няма издънки и това са митове може да означава, че си извадил късмет и не си имал вземане даване с голям брой HDD. Всеки диск е в риск да умре спонтанно, но все пак си мисля, че тия от 100лв са по-уязвими от други със същия обем, които струват 600-700лв. (разни SAS и SCSI, ако някой попита има ли такива цени.)
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
$100 написа:тия от 100лв са по-уязвими от други със същия обем, които струват 600-700лв. (разни SAS и SCSI, ако някой попита има ли такива цени.)

Като имаш тоооооооолкова важна информация, която искаш да запазиш един друг вариант, за който се сещам е да вържеш два диска в RAID 1 или три диска в RAID 5. Но на хардуерен контролер, не софтуерен. Инвестицията за контролера е около 200-250лв., но е един път само, не плащаш всеки месец за cloud storage например.
- relaxxx
- Двигател:
- Контакти:
100$ .. не споря че са ти заминали... на мен например диск никога не ми е заминавал... а съм сменил поне 30 броя до сега (но пък сам ми заминавали 2 лаптопа... без дисковете де). Но да, дефектират по някога. За това ше си я запишеш на 2 диска, ако ти е ценна на 3 и т.н.т И ако пак клекне ше ходиш на сервиз да ти я извадят от диска. Както каза хплод, разликата съвсем не е в качеството а в начина, по който се разполага информацията на дисковете, скоростта на достъп и други екстри, които не са нужни на енд юзъра. Пък кво толкова му е на клауда? Замислете се - ако имате толкова безценна информация, няма да пишете тук! Ако някой я иска тази информация толкова силно все ще намери начин да си я вземе. От тази гледна точка, ако вземете мерки за защита - добра парола, криптиране, и бла бла, няма да станете случайна жертва. И накрая всеки си взема решението сам.
xploda написа:$100 написа:тия от 100лв са по-уязвими от други със същия обем, които струват 600-700лв. (разни SAS и SCSI, ако някой попита има ли такива цени.)
Tи изобщо наясно ли си кое какво е и за какво се използва? Да сравняваш продукти за крайни клиенти със сървърни такива е все едно да сравняваш чисто нова дачия с чисто нова М-ка
100 левовия диск може да умре не по-малко гадно, колкото и сървърен такъв. Цената не е фактор. Тва, че диска струва 250-300 евра не означава, че е вечен. Като му дойде времето умира, като стой та гледай.
Като имаш тоооооооолкова важна информация, която искаш да запазиш един друг вариант, за който се сещам е да вържеш два диска в RAID 1 или три диска в RAID 5. Но на хардуерен контролер, не софтуерен. Инвестицията за контролера е около 200-250лв., но е един път само, не плащаш всеки месец за cloud storage например.
Не ти разбрах началната мисъл. Уж има колосална разлика м/у "сървърни" дискове и "за крайни клиенти", а пък после единия можел да умре като другия. Исках да кажа, че щом диск с един и същи обем има 5-6+ пъти разлика в цената е нормално да се предположи, че имат поне малко разлика в надеждността. При челен удар може да се убиеш с Мерцедес и с Москвич, но при доста фатални случаи с Москвича ще минеш само със стрес в Мерцедеса. При дисковете има механика, материали, цени на това онова. Така че диск за 800лв не струва толкова, само за да оправдае претенциозно голям бюджет за някой сървър. Хардуерния RAID контролер няма кой знае какво отношение при надеждност на данните и няма какво да ти помогне при излизане от строя на един от дисковете - ще имаш същата надеждност и със софтуерен RAID. Единствено производителността може да е различна, но обсъждаме надеждност.
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
Па трепи се, както си знаеш, ти дойде акъла в главата. Изобщо нямам намерение да обяснявам на "разбирачи" кво е RAID масив, контролер, кои нива как работят и защо сървърните дискове всъщност са неколкократно по-скъпи от десктоп събратята си. То се обяснява на човек, не на...да не казвам кво
. Достатъчно глупости си изписал, дано само някой не се подлъже да повярва на свободните ти съчинения 

xploda написа:...Достатъчно глупости си изписал...
Доста любезно го раздаваш. Обясни на публиката само какъв авторитет си - проектираш твърди дискове ли или работиш в дата център и поддържаш 200-300 сървъра. Всички гадаят каква е разликата между сини,черни,червени и зелени серии. Вадят се предположения, че всичко е маркетинг и застраховка с надуване на цените и изведнъж ти се оказваш най-невероятния капацитет, който знае защо сървърните дискове са по-скъпи (което според теб 100% не е поради по-висока надеждност постигната по какъвто и да е начин).
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”