Кой е с предимство?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Кой е с предимство?!

Мнениеот fox_vt » Вто 29 окт 2013 17:40

Vlad777 написа:...

Т.е. зелено ли е - преминаваш, а не се оглеждаш дали няма някой друг, на който му е зелено и ти пресича пътя. Нали точно това е и целта на светофарите - за едни е зелено, за други червено. По твоята логика на всеки зелен светофар, на който има и знак STOP трябва да се спре, преди да се премине :screwy :screwy :screwy

А в случая имаме завой на дясно не наляво :mhihi Защо според теб на булеварда има сложен знак за път с предимство? След като има само една възможна пресечка.А защо на локалното има знак осигури предимство?Тези знаци за красота ли са.Сега ще кажете като се развали светофара-ми като се развали дясностоящия и готово.Вярно е че е можело да не ги светват и двата светофара зелено едновременно,но то и булеварда не трябва да е така но това е друга тема.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Вто 29 окт 2013 17:53

batmit написа:В Пловдив също има подобна ситуация на Сточна гара. Това са недомислици, явно в "Организация на движението" трябва да назначат някой наистина умен да им реши казусите.
Що се отнася до преминаването през кръстовище:
1. Регулировчик.
2. Светофари.
3. Пътни знаци относно предимство.
4. Дясностоящ.
Регулировчика и светофара отменят само пътните знаци отнасно предимство.
Това за главен и второстепенен път, който го мисли да започва да чете закона, че да не претрепе някой невинен.
Този, който е на булеварда на дясно, влиза в кръстовището на локалното и ако то е свободно от автомобили преминава ако не е чака.

Колега, обяснил си всичко много подробно :) Очевидно доста хора трябва да минат на един проверочен, който вероятно няма да изкарат.
Относно последното ти изречение обаче не мога да се съглася :) Може и да не съм разбрал какво искаш да кажеш, ако е така се извинявам предварително:)
Според теб, въпреки че светофара ми дава предимство да завия надясно, аз трябва да изчакам тези от локалното? Това разбрах аз :)

Последна промяна от Normaluser на Вто 29 окт 2013 18:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 29 окт 2013 18:14

Ако светофарът не работи и се водим по знаците си абсолютно прав

Не не е прав този в локалното си спазва знака осигури предимство и пропуска дяснозавиващите идващи от булеварда където има знак път с предимство.Това ако светофара не работи.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Вто 29 окт 2013 18:29

Колега, според мен по-добре ги изчакай да не стане беля, но неминуемо ще има някой отзад да свири и да се нерви. Ако се разгледат като две отделни кръстовища, след като завиеш надясно пресичаш локалното, което има разрешаващ сигнал за движещите се по него, а ти имаш зелено, но от предното кръстовище.
Като има лоши последствия при такива ситуации, печели този с по-добър адвокат за жалост, а не този, който е прав.
При неработещи двата светофара - изпълнаваме знаците /т.е. тези от локалното чакат, защото имат "пропусни движещите се по пътя с предимство"/, ако не работи този на локалното - тези от локалното чакат, ако не работи този на булеварда, какво правим - завиваме надясно, защото имаме знак за предмсво, но само за завоя, след това чакаме тези от локалното, защото имат зелено и като им светне червено тръгваме.

Последна промяна от batmit на Вто 29 окт 2013 18:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 29 окт 2013 18:30

fox_vt написа:

Не не е прав този в локалното си спазва знака осигури предимство и пропуска дяснозавиващите идващи от булеварда където има знак път с предимство.Това ако светофара не работи.

Ти след като 20 пъти ти се обясни пак ли не разбра, че при работещ светофар знаците за предимство нямат никакво значение? :banghead :banghead :banghead

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Вто 29 окт 2013 18:32

fox_vt написа:

Да, обърках се с другия пример, който дадох, където и локалното има знак път с предимство. Ще си редактирам поста!

Колега...пропускаш движещите се по пътя с предимство, престани с тези дясностоящи, още повече, че колите от булеварда ни най-малко не са ти ДЯСНОСТОЯЩИ ;)

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Вто 29 окт 2013 18:45

Ако има желаещи нека да решат две, три листовки /има разни сайтове/ и при по-малко от 20 наказателни точки ще ги поздравя. Само за доуточнение изпита се взема с до 10 н.т. вкл.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 29 окт 2013 19:05

Normaluser написа:
fox_vt написа:

Да, обърках се с другия пример, който дадох, където и локалното има знак път с предимство. Ще си редактирам поста!

Колега...пропускаш движещите се по пътя с предимство, престани с тези дясностоящи, още повече, че колите от булеварда ни най-малко не са ти ДЯСНОСТОЯЩИ ;)

Това в червеното не е като това в зеленото нали схващаш :wink

Ти след като 20 пъти ти се обясни пак ли не разбра, че при работещ светофар знаците за предимство нямат никакво значение?

А аз какво съм написал я пак прочети.

пп и все пак вие сте от софия как работи това кръстовище?Кой кого чака в реалноста?

ппп колега Normaluser сори май последното ти изречение не беше към мен :smile

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Вто 29 окт 2013 19:34

Към теб беше, така че аз се извинявам :) Не съм прочел правилно.

Аз поне, в закона никъде не съм прочел да е уредено преминаване на подобен тип кръстовище, така че по-нахалните минават май :) Ако някой намери подобна част в закона, в която пише, че при зелен сигнал на светофара трябва да чакаме коли идващи от друг път, на които също свети зелено, моля да го пост-не :)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 30 окт 2013 21:44

Колегите в един друг автомобилен форум според мен са изяснили достатъчно казуса. Ето няколко цитата които (надявам се) ще вдигнат малко мъглата
Глава втора.
ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА
Раздел I.
Общи правила
чл.7
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.

Съгласно Параграф §6 т.3 от ЗДвП - "Платно за движение" е общата широчина на пътните ленти и Пътят може да има няколко платна за движение, видимо отделени едно от друго. Параграф §6 т.7 от ЗДвП - "Пътно платно" е общата широчина на банкетите, тротоарите, платното за движение и островите на платното за движение. По смисъла на ЗДвП термина “локални платна” не съществува, което определя лентите на движение отделени от другите в оста на пътя като част от пътното платно без то да има предимство при извършването на маневри.
В изрълнение на Чл. 25. (1) ат ЗДвП, “Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.” следва, че при извършване на маневра – десен завой, движещите се в средните ленти следва да пропуснат тези в крайно дясна независимо че е отделена от тях с разделителна ивица.
За промяна на действащата организация на движение следва да се обърнете към собственика на уличната мрежа – Столична община.
ОПП-СДВР е контролен орган и следи за спазване разписаните в ЗДвП правила за движение и въведената от администрацията управляваща пътя Организация на движение.

С оглед на тази информация при работещ светофар тези в т.нар. локално са с предимство. По цялата дължина на Цар Борис III кръстовищата са с подобна ситуация и там завиващите надясно неправилно отнемат предимството на тези в "локалното" и понякога стават кофти ситуации, защото никой не може да обясни на завиващите, че не са прави...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 30 окт 2013 23:00

Да. Точно такова беше и моето предположение, макар и четейки друг член (както писах и на 2-ра стр. от темата).

:bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
DrugiaBliznak
Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
Двигател: 450bhp

Мнениеот DrugiaBliznak » Сря 30 окт 2013 23:41

Supawiza написа:В нашия град има светофар на който срещуположно светва зелено на два леви завоя като в един момент колите се засичат и ако някой не пропусне може така да си стоят.

Нещо подобно се получава:

Значи на това кръстовище всички са умствено изостанали, ако не знаят какво се прави.
Ето правилния ред на движение на автомобилите.При светнал зелен светофар за напред и ляв завой в двете посоки,колите които ще продължат напред са с предимство,а тези които ще правят ляв завой чакат по съответния начин в червени линии,а не както ти си го направил.В Индия може и да важи това,но тук все още не.

Изображение

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Чет 31 окт 2013 22:18

dlug написа:.

Колега, този параграф 6 вече го обсъждахме, като той изобщо не се отнася за преминаване през кръстовище, още по-малко регулирано със светофар :) Той урежда пътното платно, платното за движение и разположението на ППС върху него, съответно реда и правилата за маневрите, които водачите са длъжни да спазват.
Първото цитирано от теб продължава да важи с пълна сила ;)

След консултация с други юристи изпратихме запитване до КАТ, относно казуса, въпреки че се съмнявам да получим компетентен отговор!

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 01 ное 2013 9:50

Колега, този цитат е точно отговор на КАТ след отправено запитване към тях.
Освен това ако внимателно прочетеш какво си написал ще разбереш че си противоречиш на самият себе си. Как така не се отнася за преминаване през кръстовище, а в същото време урежда реда и правилата за маневрите, които водачите са длъжни да спазват? Аз лично се обърках

Потребителски аватар
stenly_r
Автомобил: VW 1300
Двигател: F
Контакти:

Мнениеот stenly_r » Пет 01 ное 2013 10:50

shotik написа:В часовете по изучаване на закона и правилника за приложение ,има разясняване на такива постановки и тогава съм го научил това ,че тези от локалните платна НЯМАТ предимство пред завиващите на дясно на кръстовища от този тип,регулирани със светофари .

dlug написа:... защото никой не може да обясни на завиващите, че не са прави...

Аз си спомнам много добре какво ни обясни по случая учителят ни по БДП (Асен Лазаров):
Възможно е всички светофари да светят зелено в едно направление и предимството е както следва:
1. релсови
2. завиващите надясно
3. тези от локалното

И Марто го попита дали ако се движи в локлното може да продъжи направо успоредно с трамвая. Отговорът беше "Да (в смисъл че няма да те санкционират), но ако по някаква причина спреш, а трамвая продължи и стане фал - виновен си"

Интересно ми е дали Шотик е ходил на шофьорски курс(щото аз не съм) или го е учил в специализирано училище.
И понеже моята информация е отпреди 15ина години, дали има някаква промяна оттогава.
Очевидно е, че ЗДП не може да отговори на въпроса, а не искам да получа отговор от екипа на КАТ, който ще дойде да пише в последствие;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”