Водачи на МПС срещу пешеходци. Виновни при ПТП

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Водачи на МПС срещу пешеходци. Виновни при ПТП

Мнениеот Barboukov » Вто 29 окт 2013 10:07

Става въпрос за следните ситуации:

1. Пешеходец излиза на платното за движение с бърза крачка с цел да пресече и е ударен от МПС. Полицията изкарва виновен водача на автомобила. Съставя му се акт.
Според ЗДП:
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:
1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.

Чл. 114. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

Справедливо ли е заради някакъв бързащ сульо да го отнесе шофьора?

Ситуация 2:
Пешеходец пресича на пешеходна пътека на червен за него сигнал на светофара. Водач на автомобил гледа сигналите и се движи смело без притеснения. Удря пешеходеца и... Идват господата от КАТ, човека бил на пешеходна пътека и водача го отнася.

Защо тогава са писани тези закони? Защо има правила за движение на пешеходци, като въпреки, че ги нарушават излизат чисти? Нормално ли е това? Защо трябва водач да е виновен без вина?

Излиза, че ако карам и мина на червено и се ударя с някого съм си виновен. Обаче като мина на зелено и блъсна някой, който е на червено пак съм виновен!!!

Как един път не се написа АКТ на пешеходец, че преминава на червен сигнал на светофара и отнема предимството на МПС, като предизвиква ПТП???

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Водачи на МПС срещу пешеходци. Виновни при ПТП

Мнениеот VWGT » Вто 29 окт 2013 10:30

просто самите те толкова си познават закона. И двата акта ще паднат в съда, КАТ ще си платят разноските и ако не ги мързи ще си обучат персонала.

Потребителски аватар
Mustang GT-R
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mustang GT-R » Вто 29 окт 2013 10:31

1. Никога не тръгвам да пресичам на пешеходна пътека преди да съм видял, че шофьора на приближаващия автомобил ме е видял и започва да намалява, и това за всяка лента във двете платна за движение. Това, че си стъпил на пешеходна пътека не те прави безсмъртен. Пазя се сам, не разчитам да ме пази някой друг.
2. Когато аз карам внимавам много за изкачащи рязко камикадзета на пешеходната пътека и мислещи си, че ако ги блъснат на пешеходна пътека не боли толкова, колко извън нея. :mhihi

Ненормална работа е с тези пешеходни пътеки. :11 Пазете се и като пешеходци и като шофьори!

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Вто 29 окт 2013 11:04

Да, най-вероятно и двата акта ще паднат в съда, но зависи за какво са актовете. Обаче съставените актове най-често са за несъобразена с пътните условия скорост, превишена скорост, незпазване на маркировка или знак и т.н. Ако пешеходеца е пострадал тежко или е починал там се намесва и държавата, има следствие, има експертиза и т.н. А ако бъде доказано, че наистина е превишена скоростта, дори с 5км/ч тогава какво?!
Истината е, че трябва да се пазим взаимно - шофьорите да пазят пешеходците, както и самите пешеходци да се пазят. Да не дава Господ да се случва!

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 окт 2013 15:56

Защо трябва водач да се санкционира за това, че не е видял някакъв смотан пешеходец, който с движението си нарушава една камара правила, отнема предимства, но излиза чист. Тъпо е!

Потребителски аватар
Emo19888
Автомобил: Golf 4
Двигател: ALH TDI

Мнениеот Emo19888 » Вто 29 окт 2013 18:10

Свидетел съм на това как има написан акт на пешеходец. На един колега от работата му написаха глоба 10 лв че пресича площада пред Централна гара между трамвайната и автобусната спирка, а не използва подлеза. Даже го бяха питали дали има книжка и от колко време, питали го дали има нарушения и накрая му казали - "Е не те ли е срам 3 години да караш без да съгрешиш, пък тука да минаваш и да ти пишеме като пешеходец глоба"... Иначе трябва ги пазим пешеходците, няма как, вината винаги е в нас, колкото и да не е честно.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 29 окт 2013 20:47

Преди 10 години още гледах шоуто на слави и имаше един гост, българин пострадал като пешеходец при ПТП в Германия по негова собствена вина. Слави го пита какви са били последствията и за шофьора и за пешеходеца - За шофьора никакви, а аз трябваше да плащам мигач и калник.
Някой да знае случай в Бг, при който пешеходец да е плащал щети на автомобил?

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Чет 31 окт 2013 19:58

Да внимава ме момчета и да не идва момента да се доказваме чукаите на дърво :deal

Върни се в “ОФФ-Топик - други”