Кой е точният автомобил? Моля за съвети

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
ventsi34
Автомобил: VW Golf MK5
Двигател: 1900 TDI BLS

Кой е точният автомобил? Моля за съвети

Мнениеот ventsi34 » Чет 07 ное 2013 0:03

Здравейте, да започна от там, че търся мнения и съвети от по-опитните хора от мен във форума за да ме посъветват какво е най-доброто решение за мен. От няколко години имам книжка но не съм имал възможност (а и поради други причини) да си закупя автомобил за лична употреба. До сега предимно съм шофирал на бащами колата (Opel Corsa B 1.5D) и няколко други автомобила.
Като цяло мисля, че вече съм започнал да събирам пари за личен автомобил и скоро ще дойде и моето време за търсене на кола. Но тук идва големият ми проблем. Коя е точната кола за мен? Мисля, че след доста време следене на марките (още от преди да взема книжка) съм се насочил към Opel и VW но като сметнем, че Opel нямат много добър дизел (по мненията на хората), а на VW 1.9TDI моторите са доста добри в играта остава само VW (и всички други марки принадлежащи на VW, които се подвизават с други автомобили).

За мотора дали да е дизел или бензин (с ГИ) съм си го решил дизел. Макар, че съм млад (21 години) не търся автомобил за състезания, а за надежда и комфорт. Сега до къде съм стигнал в избора и колко съм стеснил кръга на автомобилите. След като до този момент предимно съм карал дребосъче съм видял, че има доста положителни страни но мисля, че отрицателните страни в случая са доста повече и мисля да мигрирам към по-големите класове автомобили (Да уточня говорим за автомобили от 2004г. нагоре).

Минималното като размер за мен е Golf 5, който някак ми се струва доста разумен избор като знам, че през голяма част от времето автомобила ще се кара в града. Мисля, че разхода и главно поддръжката на автомобила ще е значително по-евтин от другите коли, които съм си харесал. Колите, които много ми харесват като комфортни и големина (размер) автомобили това са Audi A4 B6, VW Passat (B5 или B5.5) и Skoda Octavia (A5 мисля, че се води). Подредил съм ги по това, кой автомобил най много ми допада (Audi може дори и комби).

Започвам от Audi-то много ми харесва тази кола но от всякаде чувам, че са изключително скъпи за поддръжка, а и не само самите майстори са те гледали с такова око като си с Audi все едно може да ти вземе повече. Другото, което ме отказва е че тези автомобили са последни от серията B6 ще кажете, че това е добре да но пък нямам шанс за някакъв по-нов екземпляр. Ако може малко мнения за колата като цяло. Чувал съм, че поддръжката е в пъти по-скъпа от на Passat-а.
Passat-а ми харесва доста като кола единственото, което ме отказва е същата причина с годините като при Audi-то, но при B6 Passat-а съм чувал, че положението е трагично и не съм много навит за него.
Octavia-та доста ми харесва като цяло но не знам почити нищо за нея освен някой от двигателите, с които се предлага и че е стъпила на шасито на Golf, което уж я е правила значително по-евтина за поддръжка от другите ми два избора.

От друга страна се замислям, че на тази възраст още нямам какво толкова да возя в тази кола и трябва ли ми толкова голям автомобил, но пък удобството и возията си е много по-различна. Чесно да си кажа Golf-а ми се струва малко малък, но ако ми излиза значително по евтин от другите автомобили бих се насочил към него. Мисля, че нямам нужда от излишни големи финансови напъвания за поддръжка. Разбира се щом се двоумя приемам само, че ако кажете примерно, че както чух че на аудито предните амортисиори са били близо 2000 лева, а на Passat няма и 500 ще ме накара да се замисля. Говоря за такива фрапантни неща. Другото, което искам да попитам е двигателя. 2.0TDI как е (140коня но и за другите ако може мнения), за 1.9 знам, че 90 и 110 са най-добре ама тези години, които аз търся май не се слагат вече, а там е само помпа-дюза мотора.
Та ако може малко мнения и за него. Приемам и всякакви критики и мнения от по-опитните във форума. Моля да споделяте и разходите на изброените коли въпреки, че мисля, че разход от 1-2л. дизел разлика между passat и golf не ми е такъв проблем и съм го преглътнал вече искам да събера мнения главно за поддръжка на автомобилите, комфорт и различни мнения от хората, които са се сбъсквали с такива коли. Стига съм писал, че стана роман много ми е интересно мнението и коментарите ви. :)

Последна промяна от ventsi34 на Чет 07 ное 2013 9:43, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Re: Кой е точният автомобил? Моля за съвети

Мнениеот Комшията » Чет 07 ное 2013 0:36

На 21 години какво работиш и какъв ти е месечния доход?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 07 ное 2013 0:50

Дориидаформулирашсмисленопитанелипсатанакакъвтоидаеновредгоправиужаснозачетенеишансовететизасмислениотговорипададрастично

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 07 ное 2013 1:40

Комшията написа:На 21 години какво работиш и какъв ти е месечния доход?

brabus написа:Смело мога да заявя, че за новите коли (след около 2005-2006 г.) на VAG, ако човек е с под 3 хил. лв. месечен доход започват доста компромиси с поддръжката им.

ventsi34 написа: (Да уточня говорим за автомобили от 2004г. нагоре)

Как я мислиш?

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Чет 07 ное 2013 8:51

За автомобилите които си посочил много високи разходи и подръжка.Ауди а4 2000г.само ролки и ремъци струват незначителните 2 хилядарки.Смятай от 2004 нагоре какво се случва,за автомобил в градски условия само 1.6 двигател.

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Чет 07 ное 2013 9:45

Чудомир написа:Дориидаформулирашсмисленопитанелипсатанакакъвтоидаеновредгоправиужаснозачетенеишансовететизасмислениотговорипададрастично

Опитах се да вкарам няколко нови реда. :)
Да кажем, че месечният ми бюджет е 1800 - 2000 лева

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 07 ное 2013 11:11

ventsi34 написа: Другото, което искам да попитам е двигателя. 2.0TDI как е (140коня но и за другите ако може мнения), за 1.9 знам, че 90 и 110 са най-добре ама тези години, които аз търся май не се слагат вече, а там е само помпа-дюза мотора.

Ако не се лъжа до 2008-ма, 2.0ТДИ се води "проблемен"

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Чет 07 ное 2013 11:57

значи с две думи ми казвате да си търся 1.9 или да не вземам дизел на VW?

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Чет 07 ное 2013 12:10

Всеки двигател си има неговите кусури и неговите хубави неща. И аз като търсих чух доста неприятни неща за 2.0 двигателя.
И трите(4) коли, към които си се ориентирал имат 1.9 двигател. Потърси с такъв. От всичките изброени модели можеш да намериш добър екземпляр без голяма разлика в цената, само заради марката.

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Чет 07 ное 2013 12:44

А може ли малко мнения за поддръжката на автомобилите? Аз както съм чувал Audi имат значително по-скъпа поддръжка от Passat, а Skoda била най-евтина като цяло. Това е мнението което съм си изградил правилно ли е то? Искам да попитам и какво бихте ме посъветвали да търся по-големите автомобили или да се насоча към по-малкият Golf като вкараме в уравнението цена на поддръжка? Последното питане е кой 1.9 мотор тези години е най-читав тогава? (Разбира се знам, че каквото и да вземеш ако не е поддържано преди мен ще си блъскам главата)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 07 ное 2013 13:02

Доколкото знам 1.9-литровият, който допоследно е слаган на леките автмобили на ВАГ е този със 105к.с.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Чет 07 ное 2013 13:39

Само да вметна, че от 2004 нагоре на Опел дизелите не са хич лоши (комърейлите с обозначение CDTI).

Eunos
Автомобил: Mercedes 200E W124
Двигател: 2.0 16V M111.940

Мнениеот Eunos » Чет 07 ное 2013 15:19

Аз бих избрал Шкода Супърб 1.9TDi 131к.с., евентуално може и 101к.с., задължително ръчни скорости(не съм голям фен на автоматиците). По четеното из този форум оставам с впечатлението, че смяната на ролки и ремъци е около 700-800лв., подмяна на елементите по разхлопващото се предно окачване са пак около тази сума.

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Чет 07 ное 2013 15:26

Приятел , ти ги шашна с този доход.Ако и деца нямаш си вземи каквото искаш-не ни питай тук.Пък ако се счупи нещо - ами ще го поправиш - всичко се прави!Преди 4 години си купих Пасат 6 ,после дадох 1/4 от покупната цена за дюзи , маслени истории и т.н ,но не го давам - за мен , заедно с модела СС са единствените наистина красиви пасати - между другото погледни и този последният.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 07 ное 2013 16:42

ruslanmilev написа:Приятел , ти ги шашна с този доход.Ако и деца нямаш си вземи каквото искаш-не ни питай тук.

Както е казал колегата, с доход като твоя и ако наистина си ерген и нямаш на главата жена и деца си купи каквото ти душа сака, и не се занимавай с никакви форуми да слушаш бисерите на тоя или оня :)
Успех :)

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”