Показания разходомер - PASSAT B5 ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
georgeo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Показания разходомер - PASSAT B5 ?

Мнениеот georgeo » Пет 01 дек 2006 10:33

Здравейте колеги, имам питане относно показанията на компютъра за моментния разход , колата е PASSAT B5 / 1.9TDI / 131коня /2002г.
Та ..нормално ли е когато е била на скорост и си показва примерно
6-7/л. ...изключвам от скорост и натискам леко педала на спирачката за да спирам и показанията започват да се увеличват : 12-15-20-25-30л. на 100км .. и когато колата спре окончателно показва 1л/час.

Това увеличение на моментния разход когато колата е изключена от скорост.. и се натиска спирачката не ми се вижда много логично. Може ли някой да сподели дали това е нормално. Колата я имам от съвсем скоро :)
Благодаря предварително.. и безаварийно шофиране!

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пет 01 дек 2006 10:49

Бордовия компютър пресмята моментния разход на база скорост и гориво.
Разхода на гориво на празен ход ти е константа, и при намаляне на скоростта е нормално да се повиши стойността за л/км.
Та това са ти нормални показания за моментен разход.
За да не те притесняват стойностите, използвай функцията за среден разход!

Потребителски аватар
georgeo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgeo » Пет 01 дек 2006 10:51

Sunny написа:Бордовия компютър пресмята моментния разход на база скорост и гориво.
Разхода на гориво на празен ход ти е константа, и при намаляне на скоростта е нормално да се повиши стойността за л/км.
Та това са ти нормални показания за моментен разход.
За да не те притесняват стойностите, използвай функцията за среден разход!

Благодаря за бързия отговор, наистина по-добре да се гледа средния разход.. иначе е шокиращо :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 01 дек 2006 18:15

Какво изобщо сте ги загледали тези компютри! Като напълниш 2 пъти баката догоре и видиш колко минаваш до следващото зареждане вече си знаеш разхода и спокойно може да забравиш за показанията на дисплея дато само образуват стрес :lol:

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пет 01 дек 2006 19:54

и аз едно време се шашках на моментен разход от 51литра на сто ,сега дисплея даже и не го поглеждам;компа си смята малко как лму падне, така 4е лампа за нафтата имаш и се ръководи по нея а не по дисплеи

asenv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asenv » Пет 01 дек 2006 21:51

Винаги съм се питал колко ще показва ако включа на заден ход...

Потребителски аватар
Hacko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Hacko » Пет 01 дек 2006 22:34

Да попитам и аз за бордкомпа. Какви са ви впечатленията от данните за средния разход.Показва ли вярно.Моите засега са, че показва с около 1 Л/100км по малко от реалното.

А що се отнася за моментния разход не му обръщам внимание ама грам.Само по магистралата показва горе-долу реално. Много стряска иначе. :lol:

Потребителски аватар
derbi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот derbi » Чет 07 дек 2006 20:12

VW Passat 1,9 TDI, PD, 116 к.с.
При мен разходът е:
Зимен период : среден разход за градско е 8,5 л., а моментният около 10 л. Средният извънградско е 5,8 л.
Летен период: среден разход за градско 6,9 л. и извънградско 5,5 л. Мисля, че показанията на бордовия компютър са относителни. Най-добре е да се засече действителният разход, но не по компютър.

Потребителски аватар
Popeto_89
Автомобил:
Двигател:

Re: Показания разходомер - PASSAT B5 ?

Мнениеот Popeto_89 » Чет 07 дек 2006 21:27

georgeo написа:Здравейте колеги, имам питане относно показанията на компютъра за моментния разход , колата е PASSAT B5 / 1.9TDI / 131коня /2002г.
Та ..нормално ли е когато е била на скорост и си показва примерно
6-7/л. ...изключвам от скорост и натискам леко педала на спирачката за да спирам и показанията започват да се увеличват : 12-15-20-25-30л. на 100км .. и когато колата спре окончателно показва 1л/час.

Това увеличение на моментния разход когато колата е изключена от скорост.. и се натиска спирачката не ми се вижда много логично. Може ли някой да сподели дали това е нормално. Колата я имам от съвсем скоро :)
Благодаря предварително.. и безаварийно шофиране!

Колега само да поясня,че Пасата ти е Б 5.5 и се води фейслифт на Б5! :wink:

Потребителски аватар
georgeo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Моментен разход на място

Мнениеот georgeo » Вто 19 дек 2006 16:30

Моментен разход на място..странно

Един приятел има същия двигател като моя 1.9 TDI / 131 коня, но.. когато е на място компютъра му показва разход -0.3-0.4 л/час,
но при мен ситуацията е съвсем различна - 1.1-1.2 л/час. и градско разхода ми е към 9-10/100 ??

Всички филтри са сменени... да не би в дебитомера да е проблема?

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Вто 19 дек 2006 20:02

И при мен е така. В началото имах чуство че резервоара буквално "изтича" отнякъде. Но вече не му обръщам внимание. Някакъв бъг на сметалото е, трябвало е (както за други неща) да спрат отчитането на тези показатели ако скоростта е под 5км/h, но това са го "проспали"

georgeo написа:...Един приятел има същия двигател като моя 1.9 TDI / 131 коня, но.. когато е на място компютъра му показва разход -0.3-0.4 л/час, но при мен ситуацията е съвсем различна - 1.1-1.2 л/час.
Този разход "на час" как по-точно го измерихте? Някаква диагностична апаратура или B5.5 имат и показания на разхода за час?

georgeo написа:и градско разхода ми е към 9-10/100 ??
Братче, ако я караш там дето и аз я карам (центъра на София) в час пик разхода ти е направо идеален - обърни внимание на средната скорост при мен е ... 13km/h (само за справка - вельосипед балканче от 1980 се движи по-бързо), тури към това час и 20-30 минути и режим спри-тръгни-ускори-спри... не 10 ами направо се чудя как 15 още не е стигнала

Потребителски аватар
georgeo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgeo » Вто 19 дек 2006 21:23

"Този разход "на час" как по-точно го измерихте? Някаква диагностична апаратура или B5.5 имат и показания на разхода за час?"

Такива са показанията на компютъра, когато скоростта на движение падне примерно под 5-10км/ч и показанията са литър/час. Когато скоростта се увеличи отново си преминава в режим литър/км.

А относно трафика по центъра на София..мани:)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 19 дек 2006 22:51

Един въпрос малко офф - може ли на моя Пасат, да се сложи бордкомпютър, тъй като в момента няма, или ...

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 20 дек 2006 10:01

dobrinb,
мисля, че не може. В смисъл, не е невъзможно, ама трябва толкова неща да смениш, че ... Ако искаш, 1 темичка от братята руси - http://www.passat-b5.ru/phpBB2/topic22441.html
Иначе темпомат /автопилот/ може да се сложи - поръчва се от e-Bay, и после малко гимнастика. По принцип съм навит за такова нещо, ама все нещо не достига :( Не че имам нещо против и бордкомпютър, ама май ще е на следващата кола.

Върни се в “Passat”