Б5 утечка на веригата на предпазител 14

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
fichtenweg
Автомобил: Passat B5
Двигател: AHH

Б5 утечка на веригата на предпазител 14

Мнениеот fichtenweg » Нед 10 ное 2013 20:13

Здравейте колеги,

Установявал ли е някой утечка на тази верига. Консумацията при заключени врати и след преминаване на преходните процеси (1 мин) надхвърля в пъти пределната допустима норма от 50 мА. Същото измерване без участие на тази верига не показва и 20 мА. Към момента нито една от бравите не дава грешки при диагностика, като 3 от тях са нови (шофьорската и двете задни). Комфорт модулът е проверен: чист, сух и без дефекти по кабелите. Кабелите към вратите също нямат проблеми.
Прикачени файлове
pfuse.JPG

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Б5 утечка на веригата на предпазител 14

Мнениеот kris11 » Пон 11 ное 2013 10:26

като идея -измери след 2-3 мин дали няма да спадне консумацията.
Възможно е комфорт модула да има по-голямо закъснение.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пон 11 ное 2013 13:52

Добро предложение, ще пробвам. Всъщност има ли някой идея, освен комфорт модула кои са останалите контролери които инициализират при подаване на захранване. По конкретно при дизел агрегати.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 11 ное 2013 19:36

пиша защото у нашия подраздел релетата са 2 .Прекъсват веригата и по + и по минус със различно закъснение.Зависи от модула и има варианти.
Не съм се ровил как е при Паста.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пон 11 ное 2013 20:26

При по-продължително измерване не се наблюдава изменение в измерената консумация, продължава да бъде 0,5 А. Тоест други преходни процеси няма, а комфорт модулът преминава в sleep режим след 60 сек.
В уравнението обаче влиза нова неизвестна променлива, след изтичане на 60те секунди от заключването на вратите за проба изключвам буксата на алтернатора и консумацията пада на 0,05 А до 0,06 А. Когато същата букса е включена и предпазител N14 е изваден, след едната минута консумацията пада на 0,02А (т.е. изцяло в границите на нормалното). Преди бях забравил да спомена, че алармата не участва в консумацията по време на покой (предпазителът е изваден).
Странно кое във веригата на предпазител 14 може да провокира консумация в алтернатора.

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Пон 11 ное 2013 20:42

Странно...
Като казваш "букса на алтернатора" това би трябвало да е извода, по който алтернатора казва на таблото че не работи / работи, т.е. към лампата на таблото. Когато не работи там има минус, а когото работи - плюс.
Предпазител 14 би трябвало да е за комфорт-модула. Той има доста общи връзки с таблото... така че да не би там да е проблема.
Дневни светлини имаш ли (монтирал ли си?)? Някакви други интервенции правени ли са по инсталацията...?
Най-често такива гадни проблеми се появяват след някоя "нерегламентирана" интервенция.

Успех!

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пон 11 ное 2013 21:02

За същата букса става дума. Предпазител 14 е за комфорт модула, а дневни светлини имам но те са свързани през реле R87 което получава захранване едва от позиция контакт.

Потребителски аватар
dispatch

Мнениеот dispatch » Пон 11 ное 2013 21:38

Това че релето на дневните взема захранване едва след позиция контакт не означава, че през неговата верига (оперативна или силова) не се затваря друга и от там да ти се появява някаква консумация... Не казвам че не е вързано правилно, просто гадая. Така от разстояние е доста трудно да се помогне... просото ще падне ровене най-вероятно докато го хванеш кое точно е.

А оперативната верига на релето на дневните от къде взима сигнал (плюс), за да затвори силовия контакт?

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пон 11 ное 2013 21:45

В тази посока не съм търсил все още, а тъй като не съм свързвал сам дневните светлини за момента не мога да дам повече детайли. Ще дам информация при първа възможност.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пон 11 ное 2013 22:09

провери багажника.
случва се или да е скапано ключето и да държи лампата, или да държи комфорта буден, или кабели в маншона да са се окъсили и пак да държи комфорта буден...
опитай.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пон 11 ное 2013 22:29

За проба разкачих релето на дневните, но както очаквах не даде никакво отражение върху консумацията в покой, тоест свързано си е правилно. По светло продължавам с багажника. Само ми е странна връзката с алтернатора.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 12 ное 2013 13:38

при извадена букса на тънкия кабел към алтернатора -измери на нея има ли +12В ?
Ако има търси виновника назад по кабела

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Вто 12 ное 2013 16:40

това е правено, измервал съм 1,3V и затова не счетох че трябва да се предприема нещо в тая посока, но благодаря за идеята. Забравил съм да го спомена.

Кабелите на задната врата изглеждат добре, но забелязох друго - при оставена задна врата отворена и всички други затворени функцията на комфорт модула да заключва вратите автоматично след 30 сек сработва (като че задната врата връща сигнал затворено). Другото е, че при изключена букса на алтернатора отсъстват каквито и да е преходни процеси - секунди след заключване на вратите консумацията пада на 0,05 А, а очаквам при поставен предпазител 14 тази верига да си работи както обикновено и комфорт модулът да има някаква консумация най-малкото в рамките на 1 минута, под някаква имам предвид поне 0,12А.

Последна промяна от fichtenweg на Вто 12 ное 2013 18:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dispatch

Мнениеот dispatch » Вто 12 ное 2013 18:25

Възможно е целия проблем да се крие в задната врата... примерно в гофрето... не знам дали си го проверявал.
А това с кабела на генератора - възможно е да не идва хубава маса до комфорт-модула и той да си я взема по някакъв начин от генератора от този кабел, понеже на него нали има минус при неработещ генератор. Можеш да провериш дали масата към комфорт-модула е добра.

Дано съм помогнал!

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Вто 12 ное 2013 20:56

Да, явно ще се фокусирам върху задната врата и комфорт модула, междувременно закачих отново кабела за диагностика и забелязах че независимо дали е отворена или затворена задната врата постоянно връща <отворена>, странно защо комфорт модулът беше решил да заключи вратите при това положение.
Прикачени файлове
tailgate.JPG

Върни се в “Passat”