Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
golfmk1
Low rider
Мнения: 5568
Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
Автомобил: OLD
Двигател: OTO
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот golfmk1 » Пет 01 ное 2013 10:40


Тук при нас е много топло.Мисля трябва дневните температури не трябва да надвишават 3-4градуса за да не се развали месото :wink




Потребителски аватар
VencokO
Мнения: 799
Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
Автомобил: VW Golf 4 1.8T
Двигател: 1999 AGU
Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот VencokO » Пет 01 ное 2013 11:04


Мм топло си е още, гледам миналата година около 10ти ноември са зареждали първите партиди хората, и аз нямам търпение вече, ама наближава момента. Сега остана да намеря кестени за печене откъде да взема и ...


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 06 ное 2013 14:12


Днес започнах със зимните благинки. Снощи си взех 20 кг. зеле по 0.15 лв за кило и 2 килограма свинско контрафиле по 6.60 лв.килото. Ето началото:
За зелето няма какво да разказвам - зелето в бидона, кочана разцепен на кръст, по 400 грама морска сол на 10 литра вода, сложил съм и една червена зелка за цвят.
Контрафилето - ред морска сол, ред месо, след около 16 часа ще го извадя, изплаквам под течаща вода. Мисля да изрежа белите ципи и мазнинки по краищата на месото. Овалвам в сухи подправки каквито имам - чубрица, червен, черен пипер и т.н и закачам да виси. :drunk
Прикачени файлове
DSC03450.JPG
DSC03453.JPG
DSC03454.JPG
DSC03455.JPG
DSC03456.JPG


golfmk1
Low rider
Мнения: 5568
Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
Автомобил: OLD
Двигател: OTO
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот golfmk1 » Сря 06 ное 2013 14:23


Не е ли топло още за тея меса.Тук през деня е 12-20 градуса през деня :stumm


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 06 ное 2013 14:26


Ще има още топли дни. Месото като е осолено не му пречи. Мисля че по-лошо е че е влажно времето, ако се държи на открито, по-бавно съхне.


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 06 ное 2013 14:42


ма и ти си случил на месо дееба,това нестава и за кучета дееба.
таз цена сигурно е за 500грама icon_idea ,обикновнно така ги дават тез мишоци в Лидъла
иначе незнам как ще ги режеш тез пържоли icon_idea
що не си взе цяло пърче миналата седмица в кауфланд беше намален на 8.70 килото icon_idea


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 06 ное 2013 14:57


Месото беше на промоция и понеже му оставаше 3 дена срок на годност беше намалено с още 30%. Цената е за килограм, тарелка от 400 грама снощи се продаваше за 2.65 лева. Работя в Лидл и знам какво купувам :-)


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 06 ное 2013 16:07


zloby3400 написа:Месото беше на промоция и понеже му оставаше 3 дена срок на годност беше намалено с още 30%. Цената е за килограм, тарелка от 400 грама снощи се продаваше за 2.65 лева. Работя в Лидл и знам какво купувам :-)


не искам да споря,ма що и ти като човек работещ в лидъл си мислиш че знаеш кво купуваш,явно яко са ни сложили розовите очила :cry


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 20260
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Vlad777 » Сря 06 ное 2013 16:52


В Кауфланд вчера имаше свински врат на големи парчета по 7 лв килото


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот hooligans » Сря 06 ное 2013 17:36


Мисля, че е раничко. :gruebel


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 06 ное 2013 20:01


И то доста ,трябва дет се вика дневните тем.да са макс 6-7градуса :th_up


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Сря 06 ное 2013 21:21


Като стане за зимни гуми начи е и за мръвки. Миналата година сложих мръвки и се повлякоха едни мъгли, та някокко дни само вода течеше от тях... Оправиха се като застуди но мислех че ще ги хвърля.
Абе така нарязани тия пръжоли не са ли оптегат като дъвка после? Ако режеш по мускула не е ли после да няма сдъвкване.


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 06 ное 2013 22:05


Няма проблеми, миналата година пак от същото направих и станаха чудесни пастърми. Иначе така се продават нарязани, не съм ги рязал аз.


Ето и малко ъпдейт от тази сутрин. Извадих месото от солта и го изплакнах под течаща вода. Изрязох белите ципи и мазнини по краищата на контрафилето. В кутия сложих чубрица, червен пипер, черен пипер и малко кимион. Овъргалях парчетата в подправките, закачих с кламери и ги овесих на проветриво място. Ще покрия с тензух или някаква мрежа. Два килограма контрафиле = 20 парчета пастърма, средно по 100 грама всяко. Наздраве !!!
Прикачени файлове
DSC03460.JPG
DSC03459.JPG
DSC03458.JPG


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Пон 11 ное 2013 16:10


Днес си взех от същото място 2.5 килограма телешки стек, без пари - 7.11 лева за килограм. Ще мине през същата процедура като свинското контрафиле.
Прикачени файлове
DSC03471.JPG
На третия ден свинското контрафиле вече е готова пастърма, пие и бира и вино, даже и ракия :-)

Последна промяна от zloby3400 на Пон 11 ное 2013 20:30, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
VencokO
Мнения: 799
Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
Автомобил: VW Golf 4 1.8T
Двигател: 1999 AGU
Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот VencokO » Пон 11 ное 2013 16:20


Хаха как си ги пльоснал на слънцето :mhihi

Колко ги държиш в солта ?



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 52 госта