Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот powerade » Пон 11 ное 2013 22:25

vankatagb написа:Тук полемиката минава нормалните гранци колеги. Оставете пича да си слага гумите когато иска, той българина все последния момент чака за всичко, а после все държавата му е виновна или някой друг, че се е моткал!Към колегата - колега, гледам, че се оправдаваш с температурата, надявам се, че не се осланяш на температурата на въздуха, защото в момента ако е 18 градуса(Бургас) и е облачно, то температурата на хАсвалта едва ли е по-вече от заветните 10-11 градуса, според които вече е време за зимна гума! И да не съм ОФФ - аз вече си сложих зимните

Момчета зарежете спора за гумите, който както иска да си ги слага, но да кара предпазливо. Иначе температурата на асфалта е по-висока от тази на въздуха във всички случаи(припомнете си малко знания от средното - въздуха се загрява от земната повърхност, не директно от слънчевите лъчи, значи температурата на земята е винаги по-висока щом излъчва топлинна енергия във въздуха)

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Вто 12 ное 2013 8:36

powerade написа:Иначе температурата на асфалта е по-висока от тази на въздуха във всички случаи(припомнете си малко знания от средното - въздуха се загрява от земната повърхност, не директно от слънчевите лъчи, значи температурата на земята е винаги по-висока щом излъчва топлинна енергия във въздуха)

:screwy

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Вто 12 ное 2013 8:43

Темата стана малко като за кокошката и яйцето. Кой когато иска тогава да ги слага, всеки си е прав за себе си. Въпросът ми е друг. Прочетох нещо интересно в един български сайт за гуми, но за жалост забравих къде. Та там хората пишат следното. По принцип колата трябва да е с 4 броя хубави гуми за зимата. Според тях обаче по-добрите трябва да са отзад. Тълкуването им е следното. Ако занесе предницата се получава недозавиване, а ако занесе задницата има опасност колата направо да се завърти в обратна посока. Аз винаги съм гледал по-хубавите гуми да са отпред, но това писание ме накара доста да се позамисля. Какво мислите по въпроса?
И пак да повторя. Хората пишат, че и четирите гуми трябва да са добри, а не едните нови, а другите каквито падне.

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Вто 12 ное 2013 10:30

Има логика това да са ти по-добри гумите отзад за да не се въртиш, но какво става с лошите гуми отпред - ще спираш по-трудно и ще тръгваш по трудно. Мисля че няма спор че хубавите гуми трябва да са отпред :) И както казват най-добре и 4те да са хубави :)

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 12 ное 2013 10:32

Имаше тема по този въпрос някъде из форума По добре да не можеш да тръгнеш отколкото задницата да те изпревари

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 12 ное 2013 10:35

А да спреш?

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Вто 12 ное 2013 14:42

Седма година откакто купих Голфа, четири пъти купувам по четири еднакви нови гуми и зимните и летните.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 12 ное 2013 15:12

orlin4ooo написа:Има логика това да са ти по-добри гумите отзад за да не се въртиш, но какво става с лошите гуми отпред

Лошите гуми отпред НЕ ЗАВИВАТ и НЕ СПИРАТ :smile

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Вто 12 ное 2013 15:22

А що трябва да имаш лоши гуми на колата, че да се чудиш къде да ги слагаш?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 12 ное 2013 15:30

Това е отделен въпрос, но при положение че имаш две нови и две стари и изтъркани дори и на автомобили със задно предаване, хубавите отпред а лошите отзад.

п.п. Това важи с пълна сила и за летните гуми!

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 12 ное 2013 15:52

ninja_pz84 написа:...ама сутрин е 5, и 5 е въздуха , а асфалта е по малко....

Мислиш ли? :c020

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 12 ное 2013 22:19

Pinto_mm написа:Т.... Ако занесе предницата се получава недозавиване, а ако занесе задницата има опасност колата направо да се завърти в обратна посока. Аз винаги съм гледал по-хубавите гуми да са отпред, но това писание ме накара доста да се позамисля. Какво мислите по въпроса?

Според мен всичко зависи колко са лоши лошата двойка гуми :smile
Темата е обширна, но без гуми зимата не бива! Лошото е че не всеки може или иска да има добри гуми! Другото е че всеки гледа на колата като превозно средство за тежки метероологични условия...
Миналата година като падна първия обилен сняг при нас и паркинга пред блока се опразни целия, всеки с колата излязъл. По улиците стълкновение от хора ден не знаят кво и как да го правят... Същите тея коли цяло лято и есен стояха паркирани... Друг е въпроса до колко са изправни за шофиране точно при първия обилен сняг....

Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Мнениеот wargod » Чет 14 ное 2013 14:08

Моите зимни гуми съм ги сложил на 23.10. Вярно, че имаше доста топли дни след това, но при мен го нямаше варианта да ги сложа на по-късен етап, тъй като бяха на 400км от мен (просто съм основно в София). Друга основна причина за смяната, е че основно карам рано сутрин (между 3:30-5:30) и вечер (след 19h). За сега се представят доста добре. Да, малко се чувствам все едно карам танк (по-тромава е колата от по принцип), но и за миг не съм усетил да губя контрол и сцепление (независимо, че доста често улучвам сутрин мокър асфалт при значително ниски температури).

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 14 ное 2013 18:54

Аз пък много съм доволен.То верно си правих и настройка на изпаритела,че и аванса,но днес бях приятно изненадан колко пъргава и тиха е колата.Лятото карам с 15-ки втора употреба 195/60,може и това да е причина за тромавост.
Колата е като оса с зимните 14-ки,днес на извънградско валя и дъжд и съм адски доволен от гумите.То вярно,новото си е ново.Доволен съм и от избора на по-безшумни марки-никакво виене и бучене от Дънлопа и Матадора.

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Чет 14 ное 2013 19:06

Смених и аз вчера. Рано ми се вижда, ама не искам да рискувам в последния момент.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”