Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина

Мнениеот Vlad777 » Чет 07 ное 2013 23:26

Не въпроса дали имаш или нямаш 25 евро. Въпросът е, че с тях по-добре да си купиш застраховка асистанс и медицинска застраховка за чужбина.

Интересно ми е като имам зелена карта ударя някой и съм виновен, застрахователя откаже плащане пак ли мен съдят или се обясняват с тия от бюрото зелена карта ?
Дали имаш или нямаш зелена карта няма абсолютно никакво значение. Това е само един документ, който не влияе на реалната застраховка и както мисля прочете на официалния сайт на системата Зелена карта, не е задължителен.

И между другото и в момента на полиците на почти всички застрахователни компании пише, че декларирш, че при напускане на България се задължаваш да платиш ползваната отстъпка за управление само в БГ.

Ето ти и италиански сайт на местното бюро на Зелена карта - виж там какво пише и преведи за незнаещите италиански:
http://www.ucimi.it/cartaverde.asp

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пет 08 ное 2013 0:08

аз като аматьор ще задам един аматьорски въпрос :mhihi
Казват хората,че е по-добре да имаме зелена карта(за 70лв) щото разбираш ли тя била преведена на английски и нагледно може да се покаже застраховката какво покрива :mhihi
та моя аматьорски въпрос е - дали всички полицаи знаят английски език,та да разберат полицата т.е. ЗЕЛЕНАТА КАРТА :mhihi , че аз за нашата родна милиция не съм мнооо сигурен :mhihi :mhihi

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пет 08 ное 2013 0:12

Vlad777 написа:И между другото и в момента на полиците на почти всички застрахователни компании пише, че декларирш, че при напускане на България се задължаваш да платиш ползваната отстъпка за управление само в БГ.

Защо трябва да връщаш направената отстъпка(която всъщност е стойноста на зелената карта) при условие,че обкръжаващите ни държави са от ЕС,а Сърбия вече не би трябвало да ни прави проблем :mhihi
(освен Турция)
Тааа...нещата са много на кантар,те ни пръскат прах в очите и си продават зелените карти и застрахователи си карат новите йес класи на наш гръб :flag_bulgaria

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 08 ное 2013 10:37

mnh написа:...та моя аматьорски въпрос е - дали всички полицаи знаят английски език,та да разберат полицата т.е. ЗЕЛЕНАТА КАРТА :mhihi , че аз за нашата родна милиция не съм мнооо сигурен :mhihi :mhihi

Да, ама 50 евро ги разпознават, нищо, че не знаят езици, нали? Така стоят нещата и със зелената карта в момента icon_idea :mhihi :mhihi :mhihi

Както и да е. Както е казал Aprilia дано на никого не се случва посред нощ след ПТП да се опитва да разяснява на румънски/гръцки/унгарски/австрийски/италиански/немски или какъвто там се падне полицай директивите на Европейския съюз и КФН. О, да, абсолютно съм съгласен, че зелената карта не е необходима. Проблемът е, че местните полицаи в никоя държава не изпитват онова доверие към табелите с надпис BG, което би трябвало и за това си има доста основателни причини :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пет 08 ное 2013 15:03

Моята застрахователна полица е с отстъпка за управление само в България. Понеже ще пътувам извън страната, реших да си довнеса остъпената сума. Попитайте вашия застраховател, дали не предлага зелена карта с покритие само за една държава. Например аз си взех зелена карта с покритие само за Турция срещу 1.60лв :)

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Пет 08 ное 2013 15:26

Зависи за колко време някои компании предлагат безплатна зелена карта за 15 дни за всички държави, но зависи от комапнията, други предлагат за по 2-3 лева и т.н
Аз платих 2013 януари за зелена карта за цялата година 26-28 лева (не помня точно) но при застраховател при който ми е гражданската и каското (т.е ползвам някаква отстъпка мисля)

Ombre1
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 2E 1994

Мнениеот Ombre1 » Вто 12 ное 2013 21:01

Ейй какви са маймуни, особено тая змия Ивета Кунова, ейй много ми е противна. Значи до сега не е била нужна "Зелена карта", а са ни лъгали да я плащаме, а от сега нататък пак няма нужда от "Зелена карта", но този път ще ни КАРАТ да си я плащаме :eek :stumm :screwy . Е това е държавата на абсурдите просто!!!.
http://www.youtube.com/watch?v=4MGdxGfmxgA

http://novinite.bg/articles/54213/Shoforite-veche-bez-zelena-karta-v-ES

vanila_sky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vanila_sky » Сря 13 ное 2013 18:32

Това се изпълнява вече на практика,минах през територията на Сърбия със английска регистрация кола,като никой не се позаинтересова имам ли изобщо застраховка,камо ли Зелена карта.Това до преди 2 год беше невъзможно и плащах по 115 евро за Зелена карта за Сърбия само.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пон 18 ное 2013 11:04

Само за информация при излизане от България, от наша срана ми поискаха отрязъка от винетката. Да го имате впредвит, до сега не ми се беше случвало.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 18 ное 2013 20:53

BeckoTDI написа:Само за информация при излизане от България, от наша срана ми поискаха отрязъка от винетката. Да го имате впредвит, до сега не ми се беше случвало.

В коя посока? На самата граница ли?

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Вто 19 ное 2013 10:00

Излизам през Лесово от България към Турция и още на първата кабинка ми поискаха отрязъка, който не знам какво общо има с шофирането ми по Турска земя :rolleyes

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Вто 19 ное 2013 11:07

BeckoTDI написа:Излизам през Лесово от България към Турция и още на първата кабинка ми поискаха отрязъка, който не знам какво общо има с шофирането ми по Турска земя :rolleyes

На какво основание ще искат отрязъка от винетка тия да не са идиоти знаят ли изобщо какво правят?

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Пон 20 яну 2014 12:53

Сега за новата ще бъде ли задължително зелената карта за Европейския Съюз,гледах репортаж който беше доста противоречив едни са за други не?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 20 яну 2014 13:25

Аз не зная нещо да се е променило, освен че повечето застрахователи вече имат в полиците си декларация, че при напускане на България се дължи ползваната отстъпка.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Чет 13 фев 2014 13:14

Колеги,
Във връзка с измененията в Наредба 24, в сила от 12.02.2014 г., са направени следните промени в печата по Задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите:

1. В частта "Застрахователни суми" е добавен следния текст:
"Въз основа на платената премия тази застраховка осигурява покритие за територията на
всички държави – членки на Европейския съюз, всички държави от Европейското
икономическо пространство, както и Андора, Сърбия и Швейцария, през целия срок на
договора, в това число във всеки период в рамките на този срок, когато моторното
превозно средство се намира на територията на някоя от посочените държави".

2. Увеличен е максималния период на полици Г.О. от 1 година на 366 дни;

Върни се в “Пътеводител”