Ronin написа:Само да вметна че за 4 години ,за новата кола съм дал малко над 8000 лв. само за данъци и застраховки,отделно на всеки 15000 км. между 280-500 лв. Горивото отделно.Това във връзка с мнението на колегата с новото шевролет авео че новото било евтино
Sent from my PAP4040_DUO using Tapatalk
Колега явно да караш КИА е като да караш Мерцедес - скъпите коли са така, скъпи са им застраховките. Не разбрах само какво точно искаш да кажеш - че лъжа като казвам, че колата ми е струвала под 1000 лв на година с всички данъци и застраховки или че това е единствената евтина нова кола.
Аз след Авеото нова кола не съм си вземал не защото не искам, а просто заради споменатите загуби от амортизация (не от разходи по данъци и такси - те си вървят при всяка кола). От Авеото за 2 години съм загубил 500 лв. от амортизация (купих го за 11 000 и го продадох за 10 500) - това прави смешните 250 лв на година - толкова губи и 10 годишна кола примерно, разликата е че съм карал нова кола.
По въпроса за новите коли - винаги има и разумен избор освен чисто "гъзарски" да го кажем. Сигурен съм, че почти всеки може да намери 30 000 лв или просто да подпише лизинг и да вземе нова кола ако това му е целта в живота. Аз не казвам, че трябва така да направим, просто мисля че е несериозно да караш кола на стойност 1-2 заплати просто защото това показва отношение както към околните така и към себе си.
Хубав слънчев летен ден, спреш на светофара и пред теб 20 годишна таратайка бълва кълба дим колкото ТЕЦ-а в Дружба и ти не смогваш да спреш и затвориш всичко за да оцелееш физически - е не виждам нищо гордо в това да тровиш като Икарус наоколо, просто защото си "велик" и не ти пука.
Друг случай - една от хилядите катастрофи случващи се в БГ годишно - 20 годишната "бегачка" се е разпаднала още преди удара, а след него е напълно неузнаваема - както и пътниците й. Новата кола макар и също смачкана е запазила в голяма част формата на купето и пътниците вътре, както и е предпазила доколкото може с възглавници, завеси и всички пасивни средства возещите се. Не на последно място спирачния път на новата кола е бил по-кратък и е намалил силата на удара малко или много, както и маневрата ако е имало такава е била по-успешна заради системите на борда.
Знам, че всичко това е ясно на всички - акцентирам върху него за да се замислите какво "спестявате" докато пропускате всички тези предимства на по-новия автомобил. Кой ще каже колко струва разликата между здравето и живота на нас и тези около нас в полуразпадналата се кошница и новия, здрав, безопасен автомобил.
Новата кола, макар и Авео нощем осветяваше пътя много по-добре от старата, но класна Омега. Новия Пасат със системите против поднасяне взема завои в които съм се разсеял или надценил при дъжд, сняг или на сухо, които бих пропуснал с всяка от предишните си коли - това някой отчита ли го.
За колани с пренатягане и въздушни възглавници не ми се говори, защото там нещата са наистина грозни, а парите ... ами парите след това вече нямат никакво значение - те са от значение преди това!
Та карайте каквото искате - но не харчете заплати за поредните ненужни нови дрехи в гардероба, скъп алкохол и цигари, безсмислени почивки и т.н. само и само да не дадете някакви пари, за автомобилът от които ви зависи живота ежедневно, както и на тези около вас (може да звучи пресилено, но в действителност е така - до момента над 500 души са загинали по пътищата само тази година).
Аз ще си заделям по 10-15 заплати за автомобил независимо колко скъпо изглежда, пък нека да съм глупав в очите на останалите.
П.С. Не е коректно да се говори за заплати, защото ако вземаш 800 лева и харчиш 600, можеш да заделиш само 200, а ако вземаш 3 000 и харчиш 1000 съответно можеш да заделиш 2 000. В първия случай с автомобил за 6 месечни заплати х 800лв, тоест за 4 800 лв. ще трябва да го гладуваш 24 месеца, защото толкова реално можеш да спестиш- по 200 лв на месец. Втория случай е за автомобил 6х3000=18 000, който със спестявания от 2 000 лв месечно, явно ще "изгладуваш" за само 9 месеца. Коректно е да се говори за спестените пари за месец, а не за заплати, защото ние може и да не спестяваме нищо и за какво ни е този автомобил със 6 заплати назаем?