Здравейте колеги,
да споделя "проблема" симптомите и евентуалните действия.
Отскоро забелязах, че мотора е станал по-шумен и то в задната му част където се намира прословутата верига м/у валовете. Чува се само при отворен капак на колата и при положение, че добре си познавам колата. Преди мъркаше като котенце и се чуваха само дюзите на газта. Сега тях не ги чувам от ромоленето на веригата.
Мотора е 1.8Т AWT.
Няма тракане на повдигачите, което би било симптом за ниско налягане на маслото и евентуален проблем в маслената помпа.
Маслото Yacco 10w40 VX 500 е на по-малко от 5000 км
С монтьора, който ми поддържа колата отворихме капака отгоре в търсене на видима причина за това.
Веригата изглежда добре опъната и в отлично състояние, плазовете, по които върви (поне горния, който е видим) също, хидравличния обтегач при въртене гумата на ръка на 5 скорост изглежда работи коректно...но непривичен шум определено има.
Според монтьора,спокойно мога да карам така докато шума не се усили чувствително - каза, че почва да трака като дизел, когато вече е наложителна подмяната на веригата и обтегача !
Хубава верига е под 50 лв, обтегача обаче е трепач - най евтино мога да намеря в БГ, такъв различен от чайна-мейд на 960 лв, плюс работа към 150 лв, като за смяна на ангренаж, щото дефакто се сваля и той... изобщо ми призля от цифромания !
в ибей намирам "оригинален" нов за 100 паунда
http://www.ebay.co.uk/itm/Camshaft-Timing-Chain-Tensioner-For-AUDI-VOLKSWAGEN-058109088-058-109-088-BEHKL-/291006304801?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item43c153d221
(приятел си е поръчвал за аудито от същия търговец и досега няма ядове след смяната с негов обтегач)
Последствията от паднала/скъсана верига са ми ясни - мотора на мармалад
какво ще ми предложите да предприема като действия ?
да карам наистина така докато се разтрака доволно, да поръчам ибеския и да го сменям с веригата овреме или нещо друго ?
Въпрос за верига / обтегач м/у валовете на Passat 5.5 1,8Т
- beky1
- Автомобил: VOLVO V70
- Двигател: B5202S.
Re: Въпрос за верига / обтегач м/у валовете на Passat 5.5 1,
ако с монтьора не сте сигурни какво правите не я пипаите тая верига,щото много трудно ще наместите спрямо валовете и центровката.аз правих един паско с 6 цил. мотор.голям зор.по-добре преди да разглобявате опипайте''почвата''.но според мен проблема е другаде.ако имаше ядове стая верига поразиите ще са по сериозни(крив 5 клапан). 
п.с. това масло дето караш не го дават по спецификации за твоя фолксваген.и вероятно причината е в него

п.с. това масло дето караш не го дават по спецификации за твоя фолксваген.и вероятно причината е в него
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
Тази верига не вярвам да се скъса ей така, а центровката на валовете е лесна има си белези и подробно упътване в аутодата.Както казва колегата пробвай с някакво друго масло което да покрива спецификацията препоръчана от производителя.
- audi__a8
- Автомобил:
- Двигател:
според мен е само от маслото това масло якко е ужасно приятел реши да кара с такова на пежо 406 hdi цялото се разчука махна го след около 2000км сложи тотал който по спецификация е за пежо и всичко след това се управи колата си заработи като преди.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте
и ние с монтьора така решихме - да пробвам със смяна на маслото!
След промивка на мотора с добавка на Бардал , сложих Фукс 5W-30 TITAN GT1 PRO FLEX - засега промяна в шума няма - евентуално да му трябва време....
и ние с монтьора така решихме - да пробвам със смяна на маслото!
След промивка на мотора с добавка на Бардал , сложих Фукс 5W-30 TITAN GT1 PRO FLEX - засега промяна в шума няма - евентуално да му трябва време....
- beky1
- Автомобил: VOLVO V70
- Двигател: B5202S.
абе човек,ти турбо гъзар ли си ????каво е туи скъпо масло?
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
beky1 написа:абе човек,ти турбо гъзар ли си ????каво е туи скъпо масло?
Нали, бат* балъка да му беше налял една Диона 10д да му е мирна главата

-
- Автомобил:
- Двигател:
beky1 написа:абе човек,ти турбо гъзар ли си ????каво е туи скъпо масло?
маслото е хубаво по всички показатели и спецификации и си заслужава всяка стотинка дадена за него !
маслото е скъпо ако го вземаш от прекупвачи, но не и ако е от вносителят му, и го купуваш на "приятелска цена", която е поне на половина от "официалната"
освен това, по бих търпял критика и подобни офф-топик изказвания, ако съм налял но-нейм бъркоч или съм си купил части турбо-менте ...
А кога започва да трака, защото при мен (1.8 АПТ, 125кс.) докато е студен мотора не се чува нищо, но когато загрее започва тракането. Както може би вече знаеш това им е слабото място на 1.8, 1.8Т. Ако имаш възможност сменяй проклетия оптегач защото аз отложих работата дотам, че започна да ми светка лампата за маслото, което не го пожелавам на никой.
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
Светването на лампата за маслото говори за друг проблем,запушена цедка на маслената помпа или маслена помпа за смяна.Обикновено това са най големите болки на тези мотори като най лошия вариант е биелни или основни лагери за смяна ,при теб сигнала за ниско налягане на маслото е било тракането на веригата или повдигачи евентуално.Най добре при съмнения за обтегач първо и най важно да се мери налягането на маслото и след това в зависимост от показанията да се вземат съответните мерки.В случая за нашите автомобили налягането не трябва да е по малко от 2 бара/2000 об/мин на загрят до работна температура мотор.Повредения обтегач не може да бъде причина за светването на лампата за маслото.
- ivan.rusev
- Автомобил:
- Двигател:
Може ли помощ. На същия мотор 1.8 awt трака като луд при положение че съм сменил повдигач и верига със гарнитура и всичко за една торба пари.Маслената помпа е чисто нова а повдигачите са добре. Вече мира не ми дава, моля помагайте.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за верига / обтегач м/у валовете на Passat 5.5 1,8Т
Преди карах с кастрол магнатек ...сега сложих репсол същия визкозитет...и осезателно се повиши шума от веригата при загрял мотор....пробвай с друго масло...
-
- Автомобил:
- Двигател:
kirokura написа:А кога започва да трака, защото при мен (1.8 АПТ, 125кс.) докато е студен мотора не се чува нищо, но когато загрее започва тракането. Както може би вече знаеш това им е слабото място на 1.8, 1.8Т. Ако имаш възможност сменяй проклетия оптегач защото аз отложих работата дотам, че започна да ми светка лампата за маслото, което не го пожелавам на никой.
забравил съм я тези тема пусната от мен
Ето какво се случи - смених обтегач и верига с уж Оригинални от британски е-бай търговец с много висок рейтинг! 100 паунда за обтегача!
След, като го сменихме всичко беше ок, до като в един момент не установих, че при обороти около 2700 - 3000 се чува една характерно изтракване и започваше, след като загрее и то само в определен диапазон на оборотите и само по време на движение - колата на скорост!
беше голямо ходене по специалисти за откриване на проблема защото само в движение го правеше Да не пиша какви диагнози ми поставяха, но първата на Тодор Дунев беше вярната - обтегач! А го бях сменил с нов преди месеци!
В крайна сметка временно бях решил проблема, като изключих буксата от обтегача , но след време се появи характерното тракане при палене на мотора !
Окончателно реших проблема, като си върнах стария обтегач с нова верига (отново) и карам само с качествен и проверен мотул!
на отворен капак на двигателния отсег , ако се заслушам се чува движението на веригата , но всичко друго е ОК и не мисля повече да се занимавам с това - колата си върви прекрасно!
успех!
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
Re: Въпрос за верига / обтегач м/у валовете на Passat 5.5 1,8Т
Аз смених моята пре обслужването, защото взе да се чува стържене и се оказа 1банан или плъзгач счупен смених + веригата да наистина някъде 50лв е хубава такава. В ауди форума уж пишат че на 1.8т след 200к почват да се разтягат, което си е така. Разтеганата ли е+посвършили банани е фактор. А за това че на загрял кола всички имат проблем са пълни глупости, макар че коментара е от преди 6 години