Информация за продажба на лек автомобил
Информация за продажба на лек автомобил
Здравейте колеги интересуваме цялата процедура за прехвърляне на автомобил. В случая аз съм продавач и мен интересува какви документи ще ми иска нотариуса,той какъв вид договор ще го направи, дали ще ми даде копие от договора. И след като я продам и оправя документацията трябва ли да ходя в общината да я отписвам.?
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Re: Информация за продажба на лек автомобил
Ти си си отговорил на всички въпроси.
Иска се.
1.Голям талон
2.Квитанция за данък за тази година от общината.
3.Някои нотариуси искат и ГО
4.Удостоверение за застрахователна оценка, което при някои нотариуси се издава на място.
5.Декларации се попълват на място.
На теб като продавач ти се полага копие от Договора, с което отписваш от общината.
Това е.
Само ако си женен и колата е придобита по време на брака трябва и жена ти да подпише.
Иска се.
1.Голям талон
2.Квитанция за данък за тази година от общината.
3.Някои нотариуси искат и ГО
4.Удостоверение за застрахователна оценка, което при някои нотариуси се издава на място.
5.Декларации се попълват на място.
На теб като продавач ти се полага копие от Договора, с което отписваш от общината.
Това е.
Само ако си женен и колата е придобита по време на брака трябва и жена ти да подпише.
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Застрахователната оценка не я ли правят застрахователите? Не знаех, че и нотариуса може 

- byi
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: AHF
Както е казал колегата, някои нотариуси правят и оценка. Но във всеки офис на застраховатена компания правят. 

- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
zografski написа:Застрахователната оценка не я ли правят застрахователите? Не знаех, че и нотариуса може
В закона никъде не пише каква трябва да е оценката, може и от експерт оценител, каквито издават при някои Нотариуси.
Освен това някои работят директно със застрахователни брокери с цел улеснение на клиента, т.е. носят им оценките в последствие, а се плащат от клиента на място.
а трябва ли да я отписвам от КАТ, защото я продавам на лице с различен регион от моя?
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Тцъ, няма какво да отписваш в "КАТ". Там новия собственик отива с големия и малкия талон, и си я регистрира на негово име. Ти отиваш само в данъчното, да я отпишеш. И след това си пазиш документите, че си продал колата! След това какво ще прави новия собственик след прехвърлянето, теб не те интерсува защото колата не е твоя!
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Чакайте малко.. нотариусите не отпаднаха ли вече?!
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не, не са. Не вярвайте на всичко, което прочетете във вестниците/сайтовете, или видите по телевизията.
И разграничавайте предложение от влялзла в сила промяна.
И разграничавайте предложение от влялзла в сила промяна.
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
my heart iS iCe написа:Тцъ, няма какво да отписваш в "КАТ". Там новия собственик отива с големия и малкия талон, и си я регистрира на негово име. Ти отиваш само в данъчното, да я отпишеш. И след това си пазиш документите, че си продал колата! След това какво ще прави новия собственик след прехвърлянето, теб не те интерсува защото колата не е твоя!
И ако новия собственик не я регистрира всички снимки и глоби отиват при собственика по талон. Има 14-дневен срок по закон и за тая работа
Миналата година продадох Пасат на "колега" от форума с договор. Два пъти ме викат вече, ходя с договора в КАТ, гледат, отписват, обаче не дават никакъв документ, че е отписана колата
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
110afn написа:Два пъти ме викат вече, ходя с договора в КАТ, гледат, отписват, обаче не дават никакъв документ, че е отписана колата
накарай ги поне да ти сложат печат върху договора за покупко-продажба.
Колеги нотариуса ми даде две копия от договора и ми каза едното да го занеса в данъчното в общината до 2 месеца е срока, а другото в КАТ софия вече така било ! 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Задължително си съхранявай и у теб договора, защото има вероятност след години да се окаже, че дължиш данъци за тази кола и трябва да можеш да докажеш, че си я продал. Има пресен случай с колега от форума, когото търсят данъчните за кола продадена 2008 г.
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега продадох си колата и си купих нова преди месец. Отписва се единствено в местни данъци и такси, в КАТ не носиш нищо за продадената кола.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За съжаление в закона пише, че трябва да отпишеш и от КАТ. А това, че не дават документ, е безумие ... което не отменя задължението да го направиш.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”