Здравейте,
Преди три месеца купих VW Bora 1.9TDI, 2003 - помпа дюза. В петък минах през автомивката на ОМВ. Сутринта в събота тръгнахме към Белград. На 20 км от София обаче колата се разтресе. Карах около 1 км още - същият проблем. Започна да тресе повече и повече, без значение от скоростта на движение и на коя предавка съм включил. При обороти над 1800 проблемът почти изчезва.
Най-странното в ситуацията е, че докато колата загрее до 70 градуса, няма никакви проблеми - не се тресе двигателя, шумът от колата е идеален. След като мине 70-те градуса двигателят започва да се тресе, оборотите на автомобила не падат, но започва да шуми доста силно.
Бях в сервиз вчера, направиха й диагностика. Първоначално вагком-а не се свързваше с компа на колата. Свалиха го, оказа се, че е мокър от автомивката, изчистиха го и се оправи. Колата е перфектна според данните. Диагностиката беше направена при студен двигател - карана беше около 10 минути. Изчакахме, двигателят загря и отново започна да се тресе. Диагностиката показа, че имам проблем при дюзата на първи цилиндър. Била за смяна. След още 10 минути се оказа, че дюзата на 4-ти също не работи. Изминаха още 10 минути - 1 и 4 ти цилиндър си работят и нямат никакви проблеми. Този проблем се повтаря - дюзите отказват, след това отново работят. Преди малко отново излязох да карам - отново докато температурата достигна 70 градуса, нямаше никакви проблеми - колата лети, след това, тресе, боботи.
Въпросът ми е - имал ли е някой от вас такъв проблем, как го е решил, какво се е случило с колата и къде мога да я закарам за да я погледнат - трябва ми човек който наистина разбира от помпи дюзи?
Мартин
Bora 1.9TDI, 2003 Счупена дюза - първи цилиндър
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
Re: Bora 1.9TDI, 2003 Счупена дюза - първи цилиндър
сваляте дюзите и ги закачате на стенд
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Стенд за тея дюзи едва ли ще намерят,но трябва да се отвори капака и да се погледне какво е положението.Пробвайте да смените местата на дюзите с на 2 и 3цилиндър.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Смени кабелите
-
- Автомобил:
- Двигател:
Кабели, куплунги. Това огледай. Не само по и около дюзите, ами навсякъде, където има кабели и куплунги :)
Не сваляй дюзите, проблема не е от тях, просто лоша връзка някъде по трасето.
Не сваляй дюзите, проблема не е от тях, просто лоша връзка някъде по трасето.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако приемем, че е от кабел, защо когато колата е студена, не се получава, а само когато загрее?
Аз по-скоро си мисля, че компютъра на колата е повреден и след определена температура, преминава в друг режим на работа и започва да подава грешни данни до дюзите или по-малко количество гориво.
Аз по-скоро си мисля, че компютъра на колата е повреден и след определена температура, преминава в друг режим на работа и започва да подава грешни данни до дюзите или по-малко количество гориво.
При мен имаше такъв проблем с Шкода Октавия.Студена работи, като загрее започваше да тресе и да губи цилиндри.Тъй като, бях убеден че всичко по дюзите и механиката работи, беше след основен ремонт
,направо се насочих към горивната система, установих, че в капака на горивния филтър има термостат, който след определени градуси пускаше нафтата към резервоара, и горивния филтър оставаше празен. Директно беше елиминиран, защото цената на новия хич не беше приятна.
Колега, провери дали и при теб има такова нещо.Горивните филтри са 2 модела, ако няма болтче върху капака на филтъра, за обезвъздушаване, значи си с модела с термостат.
Успех.

Колега, провери дали и при теб има такова нещо.Горивните филтри са 2 модела, ако няма болтче върху капака на филтъра, за обезвъздушаване, значи си с модела с термостат.
Успех.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ми нищо чудно да сте скапали компютъра, след като в автомивката са го мокрили. Аз затова никога не бих си мил двигателя. По принцип правилно са те насочили колегите преди мен за кабелите/буксите към дюзите. В отдела със сервизите има добри предложения за София.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Никой не е мил двигателя. Компютърът на колата не се намира под капака.
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
И аз мисля,че проблема е в захранването със ток на дюзите т.е. някъде има хлабава връзка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Бях в сервиз вчера, ремонтираха кабелите по дюзите - трябва обаче да ги сменя, за всеки случай, изчистиха самите кабели, регулираха дюзите. В момента нямам проблем. Да чукам на дърво колата си върви.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Ако си работи не сменявай нищо
-
- Автомобил:
- Двигател:
Карах над 1000 км, колата няма проблеми. Чукам на дърво и каквото друго намеря:)
Върни се в “Дизелови агрегати”