Проблема е следния - три месеца след ремонта на банята започна да капе вода от вентилатора в банята. На последен етаж сме и отначало мислех, че комина няма капак и влиза дъжд. Но от няколко дена не е валяло, а си капе постоянно. Конденз ли е, що ли? Преди ремонта не капеше, но и вентилатора тогава не беше свързан стабилно с тръбата в стената
Идеи за спасение?
Вода от отдушник / вентилатор на баня
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Вода от отдушник / вентилатор на баня
Сваляш вентилатора и гледаш откъде се появява тази вода !
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Залепен е
Появява се от тръбата на отдушникът от вътре не отвън
Появява се от тръбата на отдушникът от вътре не отвън
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Може да е конденз. Във всеки случай без сваляне ще можеш само да гадаеш.
- келеш
- Автомобил:
- Двигател:
Привет колега!
Както споменаха другите колеги,най-вероятно е конденз.
Вентилатора не може да "избута" влагата от банята и се връща във водно състояние,стичащо се по стените на тръбата за отвеждане.
Така представен проблема,не може да бъде разгледан и обсъден обстойно.Хубаво беше да предоставиш повече информация-минават ли други тръби покрай отдушника,вентилатора работел ли е преди ремонта,дебит и т.н.
Както споменаха другите колеги,най-вероятно е конденз.
Вентилатора не може да "избута" влагата от банята и се връща във водно състояние,стичащо се по стените на тръбата за отвеждане.
Така представен проблема,не може да бъде разгледан и обсъден обстойно.Хубаво беше да предоставиш повече информация-минават ли други тръби покрай отдушника,вентилатора работел ли е преди ремонта,дебит и т.н.
-
- Контакти:
В близост до отдушник не минават тръби. Преди ремонта имаше друг вентилатор, той обаче не прилягаше плътно към тръбата на отдушника - в смисъл между него и тръбата имаше отстояние в дебелината на стената, ако това има значение. Но нямаше вода.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Новият вентилатор има ли самозатваряща се клапа след като спре работа, а старият имаше ли? И аз смятам, че е конденз. Прдполагам това се е получило след като застудя и се проявява особенно след като сте се къпали.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
И моя е така.Когато застудее след като се е къпал някой и по време на къпане.Образува се конденз и капе.На втпри етаж съм.
Затова тези вентилатори или отдушници се монтират така, че хоризонталната част да има наклон надолу към комина.
Елементарно е - така монтиран вентилатор, какъвто и конденз да има, той ще се стече в комина и няма и да разберете.
Малко майстори го знаят това.
Никакви клапи няма да свършат работа, ако не е спазено написаното от мен условие!
Елементарно е - така монтиран вентилатор, какъвто и конденз да има, той ще се стече в комина и няма и да разберете.
Никакви клапи няма да свършат работа, ако не е спазено написаното от мен условие!
-
- Контакти:
Krasi написа:Затова тези вентилатори или отдушници се монтират така, че хоризонталната част да има наклон надолу към комина.
човек се учи докато жив

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Krasi написа:Затова тези вентилатори или отдушници се монтират така, че хоризонталната част да има наклон надолу към комина...Никакви клапи няма да свършат работа, ако не е спазено написаното от мен условие!
живея на 1-ви етаж и от мен започва въздуховода в баните (8 етажен блок). присъединен съм с гофрирана алуминиева тръба вертикално към общия въздуховод и досега (близо 10 години) не съм имал проблеми с конденз!
- popeye
- Автомобил: VW Passat variant 4motion 2002
- Двигател: AMX 193hp 2771cc
- Контакти:
някой комшия си е вързал сушилнята в отдушника и нагоре по комина изпарената и охладена влага се превръща във вода, попитай на долу за нещо такова
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Не случайно попитах дали вентилатора има клапа. В случай, че няма се осигурява постоянно свободно движение на въздуха в помещението.
Ако новият вентилатор има такава, същата затваря почти максимално отвора след като същият бъде изключен. По време на работата му(къпане) се приема, че като цяло парата е била отвеждана, но по стените остава вода(пръски), а по тавана влага в мазилката, а и помещението се е затоплило повече от нормалното. Най-вероятно в случая не се проветрява и/или подсушава банята и в следствие на това се получава въпросният конденз. В такъв случай е добре вентилатора да се остави да поработи известно време след като е приключичено къпането. Ефекта се подсилва, ако една или повече стени на банята са външни(съответно са студени).
Та монтирането под наклон надолу към комина/отдушника за мен не е добро решение, защото осигурява конденз/вода надолу, което ако няма от какво да бъде изсушено е сигурна предпоставка за мухъл.
Ако новият вентилатор има такава, същата затваря почти максимално отвора след като същият бъде изключен. По време на работата му(къпане) се приема, че като цяло парата е била отвеждана, но по стените остава вода(пръски), а по тавана влага в мазилката, а и помещението се е затоплило повече от нормалното. Най-вероятно в случая не се проветрява и/или подсушава банята и в следствие на това се получава въпросният конденз. В такъв случай е добре вентилатора да се остави да поработи известно време след като е приключичено къпането. Ефекта се подсилва, ако една или повече стени на банята са външни(съответно са студени).
Та монтирането под наклон надолу към комина/отдушника за мен не е добро решение, защото осигурява конденз/вода надолу, което ако няма от какво да бъде изсушено е сигурна предпоставка за мухъл.
Предпоставка за мухъл къде??? - в комина ли??
То какъв комин е това тогава?
Само един е правилния монтаж на вентилатор - този който съм описал. Наклона който се дава е минимален, т.е. с око не се забелязвал
То какъв комин е това тогава?
Само един е правилния монтаж на вентилатор - този който съм описал. Наклона който се дава е минимален, т.е. с око не се забелязвал
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Ми добре, аз това "правило" го знам за коаксиален комин на газов котел.
Явно и за простите кенефчийски вентилатори важало.

Явно и за простите кенефчийски вентилатори важало.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”