Голф 4 1.6 16V ще поддържа ли OBD?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Re: Голф 4 1.6 16V ще поддържа ли OBD?

Мнениеот niki1_j » Съб 07 дек 2013 10:20

mrpetrov написа:Ето списък от стандартни параметри, достъпни за "следене" чрез OBD2: OBD-II_PIDs във Wikipedia.

На твое място бих отишъл на диагностика за да проверя кое от всичкото се вижда на въпросният Голф.

Защото освен директните стойности за "тримовете" на горивото - аз не виждам какво друго може да му трябва на газовия комп....

То това е най-важното което трябва да следи. Разликата между това ГИ-то да има ОБД връзка от стандартната е това че картата се променя динамично на база на информацията подадене от ЕКУ-то, докато в другият случай имаш едни коефициенти с които умножаваш стойностите не бензиновите времене и получаваш сравнително правилна смес, но е адски трудно да я уцелиш в целия работен диапазон на работа на двигателя. Освен това правиланата настройка на ГИ без ОБД връзка отнема доста време и доста гориво. Който се е занимавал и настройвал в движение и в различни режими знае за какво говоря.

Потребителски аватар
eurogas
Автомобил: Jeep
Двигател: 4.7 V8
Контакти:

Мнениеот eurogas » Нед 08 дек 2013 7:49

Да, ако се настрой правилно картата следейки тримовете ще се получат нещата и без ОБД, но след време тази настройка често не е достатъчна и светва чека, настъпват някой промени, рейката си променя хода на буталцата и съответно дебита който дава, дебитомера и дросела се зацапват, изпарителя си променя налягането, има капризни коли които не понасят дори минимални амплитуди в горивото.

Ако има ОБД връзка и самонастройка, газовия компютър си прави корекциите САМ, повярвайте ми никой нямаше да разработва ОБД системи ако не бяха необходими, това ОБД струваше доста пари на производителите, за мен е задължително да се ползва такава благина при всеки възможен случай. :th_up

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Нед 08 дек 2013 20:29

eurogas написа:...повярвайте ми ...

Колега - дай факти, и ще ти повярвам. Иначе си говорим празни приказки.

Карам кола с газов инжекцион БЕЗ OBD2 връзка.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пон 09 дек 2013 12:08

При мен също мисля ГИ не ми е вързан към OBD-то. Въпросът ми е сложно ли е след като не са я вързали при монтажа на ГИ, сега да ми я вържат и някой има ли идея какви пари ще ми вземат за услугата? После предполагам в софта на ГИ трябва да се окаже връзката и да се чекне да се адаптира по тази връзка?

landir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landir » Пон 09 дек 2013 14:06

Всичко зависи от това системата има ли ОБД.Има един или два кабела за връзване.Включването на софта е за минути.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Пон 09 дек 2013 14:20

landir написа:Всичко зависи от това системата има ли ОБД.Има един или два кабела за връзване.Включването на софта е за минути.

Има OBD, но мисля, че не са я свързали при монтажа. Това ми беше питането, дали ако има и не е вързана лесно може да бъде вързана по OBD?

Потребителски аватар
eurogas
Автомобил: Jeep
Двигател: 4.7 V8
Контакти:

Мнениеот eurogas » Вто 10 дек 2013 22:24

mrpetrov написа:
eurogas написа:...повярвайте ми ...

Колега - дай факти, и ще ти повярвам. Иначе си говорим празни приказки.

Карам кола с газов инжекцион БЕЗ OBD2 връзка.

И какви факти да ти дам колега та да повярваш, с Тома-неверници не мисля да се занимавам, аз всеки ден работя точно това, настройвам газови инжекциони, привел съм достатъчно аргументи ако на някой му се чете, тези които са повярвали вече имат ОБД системи и всичко им е ОК, сместа им е точна във всеки един момент, всеки сам си решава какво да си купи, на никой не натрапвам нищо.

Много е смешно, но аз имам много работа, само защото хората си мислят че това нашето е много проста работа, и като гризнат дървото разбират че им е нужен добър специалист, особено с Фолксвагените и Ауди, като обърка газовата смес без ОБД-то, адаптацията отлита, и сутрин започва да пали като руски трактор. :th_up

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Сря 11 дек 2013 11:14

А по моят въпрос?

nikola66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikola66 » Пон 16 дек 2013 0:41

Аз съм с такъв голф със същия двигател- 1,6 16V 2003г. с код ВСВ.
При мен адаптацията по OBD не тръгна. Аз съм с ГИ Bardolini b4.
Интересно ми е дали някой е успял със свързването по OBD с ГИ при точно този двигател?

landir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landir » Пон 16 дек 2013 9:23

Не познавам детайлно тази система.Явно не си избрал правилен майстор или ГИ?Няма проблем този мотор да работи с ОБД.

nikola66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikola66 » Пон 16 дек 2013 18:26

Мисля, че проблема е в софтуерната или хардуерна версия на ГИ - някакъв бъг. Защото при диагностиката през ОБД няма проблеми.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 09 яну 2014 23:11

Може ли някой да каже ако ми не е вързан ГИ през ОБД ,а през дюзите сега вече може ли да се оправи тая "грешка" и да се върже през ОБД както и колко пари и време горе долу излиза целата работа ! Мисля,че ГИ ми е Тамона ако има значение . Аз нямам никакви проблеми с него просто като се позачетох малко повече и ми се стори доста по-благо да си ми подава реално смесите отколкото да ги умножава по коефицент !

Върни се в “Автогазови уредби”