Значи въпроса ми е малко теоритичен и с недотам ясен отговор, но горе-долу следния:
Колко време след умерена употреба на алкохол е безопасно да се кара, т.е. ако изпия примерно бутилка вино колко време трябва на организма да разгради алкохола за да е сигурно, че няма да дам положителна проба ако ме спрат?
Нека говориме за средностатистически човек - мъж, около 30 примерно, средно телосложение.... примерно казвам
И моля спестете отговори от типа "аз и на 10 ракии добре карам" - мисля 4е правилно формулирах въпроса!

За алкохола и шофирането
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
продават портативни "дрегери" с които може да се тестваш постоянно
мерят приблизително точно и понеже при всеки човек е различно, по-добре си купи таква джаджа, ако често изпадаш в ситуация да ти се налага да шофираш след употреба на алкохол.
За мен най-добрият начин е, да си оставя автомобила и да отида на запой с такси, или ако случайно се случи да ме споходи алкохола ненадейно и съм с кола - викам си шофьор от таксиметровите фирми да ме закара до вкъщи с моята кола, като цената е равна на две по таксиметровата услуга

За мен най-добрият начин е, да си оставя автомобила и да отида на запой с такси, или ако случайно се случи да ме споходи алкохола ненадейно и съм с кола - викам си шофьор от таксиметровите фирми да ме закара до вкъщи с моята кола, като цената е равна на две по таксиметровата услуга

абе хора, знам че всичко е адски субективно, но казах нека приемем някакъв усреднен вариант, средностатистически както се казва....
и то е повече от ясно, че ако вземеш такси си пий колкото си искаш.... въпроса е, когато пиеш и сам караш колко горе долу време ти трябва за да бъде що-годе сигурно, че няма да има положителни проби и отрицателни емоции...
и то е повече от ясно, че ако вземеш такси си пий колкото си искаш.... въпроса е, когато пиеш и сам караш колко горе долу време ти трябва за да бъде що-годе сигурно, че няма да има положителни проби и отрицателни емоции...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Както са писали повечето от колегите всичко е много относително - възраст, физика, настроение на човека, какво е ял и т.н.
Ако погледнем средно статистически - 1 бут. вино - около 700 мл. по 12% алокохол = 84 мл. чист спирт което е около 200 мл. водка 40% алкохол - мин. 8 часа за да го разгради организма на един средностатистически мъж (72 кг. 30-40 год).
Моя личен опит (аз съм 95 кг. на 38 год) - ако ми се налага да ходя на служебна вечеря с клиенти с консумация на алкохол ЕДНА БИРА (голяма бутилка - 500 мл.). Виното е много по-коварно питие (и по-благородно разбира се) - затова си го пия само В КЪЩИ.
Весели празници и НЕ КАРАЙТЕ ПИЛИ!!!
Ако погледнем средно статистически - 1 бут. вино - около 700 мл. по 12% алокохол = 84 мл. чист спирт което е около 200 мл. водка 40% алкохол - мин. 8 часа за да го разгради организма на един средностатистически мъж (72 кг. 30-40 год).
Моя личен опит (аз съм 95 кг. на 38 год) - ако ми се налага да ходя на служебна вечеря с клиенти с консумация на алкохол ЕДНА БИРА (голяма бутилка - 500 мл.). Виното е много по-коварно питие (и по-благородно разбира се) - затова си го пия само В КЪЩИ.
Весели празници и НЕ КАРАЙТЕ ПИЛИ!!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Имаше една таблица из руските сайтове - много подробна, по видове алкохол, пол, възраст и количество храна. Ама не мога да я намеря къде я свалих
Иначе по моя опит (75кг 38год.):
Ако смятам да карам, пия малко - 1 бира (или 2 ако е с *много* храна) или 1-2 чаши вино или 50гр концентрат. И то само ако смятам да карам няколко км колкото да се прибера. Ако ще се кара повече - отлагам пиенето за после.
Ако ще се пие много, няма смисъл да се кара, и няма смисъл да "чакаш да изтрезнееш" та да караш - тъпо е. По-добре си организирай нещата така че да се возиш или да има къде да преспиш.
Иначе ако изключим случаите на грандиозни пиянства, достатъчно е да преспиш и си готов. Дори алкохола все още да ти е формално над нормата, организма ти е привикнал и влиянието му е минимално, а и е малко вероятно сутрин да те спрат (освен точно след празник).

Иначе по моя опит (75кг 38год.):
Ако смятам да карам, пия малко - 1 бира (или 2 ако е с *много* храна) или 1-2 чаши вино или 50гр концентрат. И то само ако смятам да карам няколко км колкото да се прибера. Ако ще се кара повече - отлагам пиенето за после.
Ако ще се пие много, няма смисъл да се кара, и няма смисъл да "чакаш да изтрезнееш" та да караш - тъпо е. По-добре си организирай нещата така че да се возиш или да има къде да преспиш.
Иначе ако изключим случаите на грандиозни пиянства, достатъчно е да преспиш и си готов. Дори алкохола все още да ти е формално над нормата, организма ти е привикнал и влиянието му е минимално, а и е малко вероятно сутрин да те спрат (освен точно след празник).

- Muncho
- Автомобил:
- Двигател:
Ето тук си сметни - http://english.partyboerse.net/promillerechner.html
иначе 1 литър изпит за около час и половина от мъж около 80 кила ще даде 1.22 промила и човекът ще е абсолютно трезвеняк след 11 часа.
иначе 1 литър изпит за около час и половина от мъж около 80 кила ще даде 1.22 промила и човекът ще е абсолютно трезвеняк след 11 часа.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Ако смяташ да караш по-добре забрави виното.Според мен пийнеш ли забрави карането поне за близките 3-4 часа ,а напиеш ли се яко повърни ,насписе,изсипи в тоалетната пияното л...о,пии един айрян и айде на колата.Ако ти се наложи да седнеш на маса с кола/само в краен случей/ пийни една бира ,или малка/голяма водка/като спри пиенето 10-20 мин. преди да тръгнеш и просто после карай по-лекичко.Субективните ми наблюдения върху нетрезви шофйори са ,че си карат без проблем/просто щото им е рутина и няма какво толкоз да сбъркат/,но мозъка мисли аааадски бавно и предварително се е подготвил за следващия завой.Ако пътната обстановка е добре си се прибира у дома ,ама недай си боже нещо леко да се обърка и
.Смятам,че който шофира в нетрезво състояние си търси гроба-лошото е че покрай себе си най-често заравя и други
и че не колата да му се зима а директно в панделата да пече тухли за непредумишлено 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”