Смяна на централна конзола, Поло 6N. Как в стъпки?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Hint
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1.6 1999

Смяна на централна конзола, Поло 6N. Как в стъпки?

Мнениеот Hint » Пон 09 дек 2013 14:24

Здравейте, колеги,

Знам, че конзолите на Поло 1994 - 99 и по-нататък са много често срещан проблем и тъй като моята беше пукната като купих колата и се счупи много бързо, накрая успях да купя такава, с която да я заменя, от Сеат. Четох из стари теми по форума, но тъй като не ми стана ясно в детайли как по стъпки да я сменя, отварям тази тема за помощ.

Настоящата конзола е лепена най-горе вляво на няколко места, тъй като имаше огромна пролука, голяма част от която е запълнена с лепило. Интересува ме откъде да започна свалянето, има ли в духалките горе винтове, как се свалят бутоните за стъклата, пластмасата и врътките за парното и климатика, и има ли щифтове някъде, които трябва да пазя. Ще съм благодарен за конкретни указания стъпка по стъпка.

Доколкото сравнявах, двете конзоли са идентични и видимата разликата е в бутона за въздушната възглавница. Смятам, че темата ще е полезна за всички, на които в бъдеще ще им се наложи да сменят сами конзолата на Полото си. Мерси на всички!

П.П. Прикачвам снимки на настоящата конзола и тази, която ще я замени.
Прикачени файлове
11111.jpg
Конзолата, както изглежда монтирана сега
3333.jpg
Новата конзола
5555.jpg
Новата конзола в цялост
77777.jpg
Зоната на духалките и конекторите на основните бутони на новата конзола
6666.jpg
Новата конзола отзад

maina
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на централна конзола, Поло 6N. Как в стъпки?

Мнениеот maina » Пон 09 дек 2013 14:39

Изображение

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пон 09 дек 2013 15:41

След като имаш новата я огледай.Има винчета 2 бр в духалките ,пласмасата която обикаля копчетата е на щипки с отверка я изваждаш от долу има 4 винта развиваш и врътките на парното са свободни пак там има 2 които държат пласмасата за ел стъклата равиваш и вадиш. Махаш пласмасата на скоростния лост има един винт в дъното на това което е кат барче и две пласмасови гаики под кожата.Там където беше винта сега се виждат два два винта развиваш и плласмасата е свободна щом е счупена дочупваш около копчетата и ги откачаш.След това слагаш новата по обратния ред като издърпаш всички букси през дупките .После едно по едно копчетат .Запомни ако искаш да вадиш копчета в бъдеще по добре откачи цялата пласмаса за да не се счупи пак.

Hint

Мнениеот Hint » Пон 09 дек 2013 23:14

maina, страхотен си. Somi, мерси много за подробното описание. Утре ще я сменям, дано мине без проблеми. Надявам се после на снимките всичко да е точно.

Само още един въпрос, има ли някакъв вариант при смяна да стане някакъв проблем с бутона за въздушната възглавница, горе вдясно? Просто доуточнявам, да не би под него да има някакво специално закрепване.

maina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maina » Вто 10 дек 2013 17:49

не разбирам за коя въздушна възглавница говориш, но от тази конзола не засягаш нищо друго по колата. не се притеснявай действай смело и внимателно. ако имаш въпроси питай :beer

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Сря 11 дек 2013 10:02

Най-вероятно колегата има в предвид индикацията за airbag, тя е само светлинна, до колкото съм запознат. Няма нищо специално в закрепването на копчетата, изваждат се с издърпване. Вадиш буксата и после по обратния ред.

Hint

Мнениеот Hint » Сря 11 дек 2013 19:04

Днес започнах да я свалям, но малко късно и се стъмни бързо. Утре ще довършвам. Имам няколко въпроса.

Бутоните за сваляне на предните стъкла ниско долу нещо много се опъват при отделянето от конзолата. Нямах много време, а и като откачих пластмасата до скоростния лост под конзолата стана мазало от гледна точка на пространството, но явно имат нещо като мъжки и женски части, влизащи едни в други. Ще погледна утре на светло.

Трябва ли да има осветление под врътките за климатика или около тях? До момента не съм имал и е ужасно неудобно в тъмното, особено сега като е студено. Като търсих конзола, един колега каза, че по принцип имало, но било много слабо, само че аз днес не видях нито крушка, нито приспособления за закрепване :banghead.

И третия невероятен проблем, с който се сблъсках, е, че радиото не може да се откачи, без изцяло да се извадят отзад кабелите, а го монтира фирма и вътре зад него е лудница и повечето връзки са дълбоко отзад. Това ще го решавам някакси утре.

maina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maina » Сря 11 дек 2013 20:21

значи колега виж аз на снимката нарочно не ти отбелязах 2 винта те са точно на тази пластмаса на която стоят копчетата и ще ги видиш когато махнеш пластмасата около врътките. не ти ги белязах да не те бъркам и без това щеше да ги видиш, ако си ги отвил тях пластмасата не е точно правоъгълна в средата горе има като процеп хвани я и я дръпни няма чопове и нищо по нея не може да се счупи :th_up
До скоростния лост изобщо не е трябвало да вадиш нищо :gruebel

2. ето така трябва да свети при теб, но в зелен цвят както е оригинално
Изображение
ето тема от която можеш да разбереш как да си оправиш осветлението ако не работи
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=1891
разгледай из страниците има и светлини на полота.

3. радиото има букса отзад откачи я няма как да няма :rolleyes
после като изкараш цялата пластмасова конзола ще махнеш шината по която върви радиото ( трябва да има едни като крачета на лайсната изкривени, за да я държат неподвижна.
кабелите ги избурай навътре да не ти пречат няма за какво да ги вадиш :beer

Успех :)
С питане до Цариград се стига :a045

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Чет 12 дек 2013 11:07

Бе маха се барчето че 2 винта от долу са на кофти място до сега не съм успял да ги сваля без да я махна.До колегата свали ли винта дето е в дъното на барчето .

maina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maina » Чет 12 дек 2013 11:38

аз моите ги отвих с накрайник за отверка и ключе.

Hint

Мнениеот Hint » Пет 13 дек 2013 1:25

Да, 'барчето' се разкача, защото не може да се отвият долните два вертикални винта. Иначе трябва с много къса отвертка, но аз нямах такава, въпреки че бях с цяла кутия с приставки. Остава ми да сменя осветлението, дано да имам време утре.

Консултирах се с познати, които са сменяли и ме посъветваха да не пипам осветлението и особено светловодите, защото 'вероятността за чупене била 100%'. Даже и срещу заплащане не искаха да го сторят вместо мен, но ще го сменя. Видях и темата, но тя е предимно за таблото.

Доколкото гледах, има две ръбчета отпред, на които се държи бялата пластмаса зад врътките за парното и няма друго вътре. Не знам как става с ледове, но ако мога да сменя крушката и свети, евалата.
Прикачени файлове
20131212_171828.jpg
Светловоди и пластмаса
20131212_171913.jpg
Духалки

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Пет 13 дек 2013 8:56

Крушката се сменя като се издърпа средната врътка(топло-студено), ако тя свети се осветяват и другите 2 врътки.

maina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maina » Пет 13 дек 2013 10:11

колега пиши на това момче той си ги сменя преди няколко седмици с диодни ленти и стана много ярко и красиво, мисля, че има снимки, ако не да ти обясни къде да ги залепиш
http://www.vwclub.bg/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=175308

Hint

Мнениеот Hint » Пет 13 дек 2013 18:38

Тези крушки се оказаха голям дефицит, щом и в ауто бим нямаха налични. Минах през почти 10 магазина за авточасти и специализирано електроосветление и никъде нямаха, а на някои места 'не бяха чували', че видиш ли, такова нещо съществува под небето. Поръчах на едно място и утре ще си я взема.

maina, мерси, но надали имам познанията за запояване на ледове и добавяне на съпротивления по веригата. Утре слагам стандартната 1.2 ватова крушка (май толкова беше) и ще добавя малко станиол отзад да видим какво ще се получи. Не мога да кажа как е било стандартно, защото при мен никога не е светила.

Въпрос до утре, някой знае ли за заместител (лед или друг) на тази стандартна крушчица за врътките на парното, която да се купи и да се сложи на същото гнездо, без сериозни модификации?

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”