Кой ще ни пази децата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Кой ще ни пази децата???

Мнениеот Ivcho » Вто 17 дек 2013 10:43

forski написа:Колеги, елате си на село, смешно ли ви звучи :biggrin

Здравей колега, искам да те попитам имаш ли представа наистина какво е положението на село като отправяш подобно предложение? Защо си мислиш, че на село с труд наистина можеш да изкарваш толкова че да живееш. Защо си мислиш, че някой те оставя да произведеш нещо от което да изкараш някакви пари, а дори и да успееш нещо да произведеш мислиш ли, че някой ти позволява да реализираш произведеното от теб на някаква нормална цена. Мога да се съглася с теб че наистина това е изхода за България да се възползва от това което има което е селско стопанство и животновъдство, но сме много далеко от истинското развитие на тези отрасли. А за децата по темата в общи линии са обречени, ако наистина не започне осъзнаване на българските граждани за реалноста в която живеем.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 17 дек 2013 10:57

Колега Форски хубаво пишеш и вероятно си интелигентен човек, но това което си написал за връщането на село се отнася за едни други времена от преди 100тина години. Сега действителността е друга и силно се съмнявам да имаш реален поглед върху това какво се случва в българското село. Можеш ли да се издържаш със земеделие по остарели методи от преди 100години с наличните 10-20тина декара наследени от дядо или прадядо, ако въобще са толкова защото родата стои и чака за аванта. Отговора е да можеш да преживяваш за сметка на много труд с много лишения и в най добрия случай със стандарт на живот еквивалентен на този на офис чиновник на заплата. Всичко това в идеалния случай. Ако имаш някой излишен лев който да вложиш в елементарна евтина техника (непрофесионалана) ако родата не те заврънка да и дадеш рента за тяхната част от земята. Ако мангалите не ти оберат урожая , ако не падне градушка и ти утрепе реколтата ако е хубава година и още много други ако. Така че стига с тези митове връщай се на село. На село освен земеделие и риенене на лайната в някой краварни ако все още има останал такъв работа НЯМА. И не ми обеснявайте как ще станете арендатор и ще живете добре . Не всеки може да разбира от бизнес още по малко от земеделие . И не може всеки на село да е арендатор. При цялото ми уважение частта от поста ти -връщайте се на село е глупост.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 дек 2013 11:02

Имам разбира се, инъче защо ще пиша подобни глупости :biggrin
От 2008г. с жена ми се преместихме да живеем на село, тогава бях на 28, и двамата разбира се работим, както работите и всички вие.
Ние не произвеждаме за да продаваме и да правиме бизнес, ние произвеждаме за да не купуваме и за да консумираме истинска храна.
Ние в момента получаваме що годе добри доходи, НО поради нужда от пари за едно или друго нещо което сме решили да си купим или заради един или друг ремонт в къщи, сме изкарвали месеца и с 500-600лв. двамата + всички сметки.
Като нито сме стояли гладни нито жадни, защото зимата мазето е пълно, а от пролетта до късна есен винаги има какво да си откъснеш от градината.
Селото в момента е много добър вариант, но иска работа а на хората не им се работи :smile
Обработваме декър земя + половин декър овощна градина, техника на достъпни цени за такава площ има каквато поискаш, не ви карам да обработвате цялото землище на селото, а толкова колкото ви е нужно за да има какво да ядете и да не ходите до магазина за една глава лук или две яйца :smile
За ракията и виното няма да пиша, не съм купувал такова от 2008 година насам :mhihi

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Вто 17 дек 2013 11:10

Веднага един въпрос само. Работиш каквато и да е работа в града а земеделието е вечер и събота и неделя?

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 дек 2013 11:18

Работя си нормална работа в града от 8 до 17ч. който е на 6км. от селото, след работа и събота и неделя си гледам земеделието.
Невъзможно ли ви звучи, не е толкова трудно, дори и само уикендите са достатъчни като време за да поддържаш такова стопанство :biggrin

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Вто 17 дек 2013 11:25

Изобщо не ми звучи ненормално, и аз живея по същия начин от 2006 година селото е на 4 км. от града, но веднага има едно НО закупуването на къща в населено място в близост до големия град поне при нас е равносилно на закупуването на апартамент в града цените са :horror :banghead. От там насетне нещата придобиват съвсем съвсем друг характер пустеещите и евтини къщи са на 30-40 и повече километри от градовете което прави гимнастиката неуместна за да не работиш само за горивото, като дойде зимния сезон да се чудиш ще изчистят ли ще стигнеш ли и още доста неща. "Не ми се хвали с домашна ракия че ще те скъсам. :drunk "

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 дек 2013 11:36

Оооо за ракия нема да ме бараш, че имам вълшебни елексири за всякакви болежки :mhihi
Та на въпроса, селото е Сенник на 6км. от Севлиево, има още три хубави села на разстояние под 10км. от града!
Цените на имотите когато ние купувахме бяха страховити, за наш късмет изчакахме малко и изведнъж целия пазар се срина, царското време и балона с имотите всички го помните.
В момента, здрава къща с път, ток, канализация, вода и всичко нужно, която можеш да освежиш и да влезеш да живееш в нея струва м/у 15-20хил.лв.
Разбира се, ремонта е неизбежен но това може да бъде отложено във времето защото постройката като цяло е здрава.
При нас няма проблеми с почистването дори и в по-отдалечените села, има проблем с циганите и с нищо друго, въпреки че вандалстват и тормозят най вече стари и самотни хора.
На всичкото отгоре от почти две години имаме и дете, та и деца все още могат да се раждат и гледат по-селата :biggrin

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Вто 17 дек 2013 11:44

forski написа:Имам разбира се, инъче защо ще пиша подобни глупости :biggrin
От 2008г. с жена ми се преместихме да живеем на село, тогава бях на 28, и двамата разбира се работим, както работите и всички вие.
Ние не произвеждаме за да продаваме и да правиме бизнес, ние произвеждаме за да не купуваме и за да консумираме истинска храна.
Ние в момента получаваме що годе добри доходи, НО поради нужда от пари за едно или друго нещо което сме решили да си купим или заради един или друг ремонт в къщи, сме изкарвали месеца и с 500-600лв. двамата + всички сметки.
Като нито сме стояли гладни нито жадни, защото зимата мазето е пълно, а от пролетта до късна есен винаги има какво да си откъснеш от градината.
Селото в момента е много добър вариант, но иска работа а на хората не им се работи :smile
Обработваме декър земя + половин декър овощна градина, техника на достъпни цени за такава площ има каквато поискаш, не ви карам да обработвате цялото землище на селото, а толкова колкото ви е нужно за да има какво да ядете и да не ходите до магазина за една глава лук или две яйца :smile
За ракията и виното няма да пиша, не съм купувал такова от 2008 година насам :mhihi

И аз замислям нещо подобно да направя заради по-спокойния начин на живот ама половинката се дърпа яко :mhihi Отделно къща на село е в пъти по на далавера от колкото къща в грозния мръсен град !

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 17 дек 2013 11:47

Колега Форски. Това че работиш в града а се прибираш да живееш на село не те прави селянин. Не всеки има село на 5-6к. от града. Айде отиди на село на 50-60км от най близкия град и пробвай да те видим как ще живееш пътувайки всеки ден на работа или пък остани на село да се издържаш айде не с твоите декар и половина ами с 11.5 деката. Да ти кажа ли как -никак.
Плюс това.... това че работиш в града и отделно си работиш градината е похвално но допълнителния ти труд не носи принадена стойност за обществото..... те все р тая... не помага на обществото в разрешаването на проблемите му...

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Вто 17 дек 2013 11:51

silent американците имат една приказка за такива като теб - Negative Nancy.

стига мрънка, живей където искаш. никой не те кара на сила.

в България може да се живее нормално и спокойно, но не в панелен квартал.
има хиляди начини да излезеш от софийските лайна, но трябва да се потрудиш. ако не си се потрудил нямаш право да мрънкаш

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 дек 2013 12:09

Ееее кое е това село на 60км. от най близкия град, на мен на 60км. ми е Плевен, както и да е... :smile
Колеги аз не се опитвам да ви завръщам от голямото в малкото село, аз казвам че и това е опция, с какво помагаш ли, помагаш с това че се трудиш, че поддържаш даден имот който е част от цялата държава, чистиш го, облагородяваш го, грижиш се за него. Улицата става по-хубава и по-приветлива, детето ти се учи на труд и разбира че за да има какво да яде първо трябва да се потруди и да помогне на майка си да полеят зеленчуците и бла-бла-бла тем подобни работи.
Резултата от голямото бягство от провинцията към София и съответно към чужбина е виден, запустели села и малки градове, грозни гледки на родната ни действителност. Празни къщи, стари хора и много цигани, най хубавите и китни места в държавата са именно българските села, в които ако ти се работи можеш да живееш и с 200лв. на месец. Всичко друго ти е в имота и градината, литър ракия струва 10-12лв. хората търгуват и разменят стоки и услуги по-между си, нито гладен ще останеш нито жаден.
Хората са много по-различни от тези в големия град, само трябва да бъдеш човек с тях и винаги и за всичко ще ти помогнат!
Само трябва да не те мързи, нищо друго :smile

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Вто 17 дек 2013 12:22

Значи имот около Плевен празен двор около 20 000 лв, с барака вътре подходяща само за разваляне поне 30 000 лв, къща за ремонт от 40 000 на горе а нещо свястно .......Баща ми е от с. Гиген намира се на 55 км от гр. Плевен, след него е с. Байкал горе доло на същото разстояние преди него е с. Брест да кажем 45 км. Това са невъзможни дестинации да живееш там и работиш в града. Къщите наистина са по 3000 - 4000 лв и то такива които с боя и шпакловка влизаш да живееш. За мен повече от 20 км в едната посока е несъобразно да се пътува. Сигурно ще кажат колеги в другите държави пътуват по 0-80 км до работа, но мисля че това изобщо не важи за България.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 дек 2013 12:41

Преди да се преместим от градо в село пътувахме по 50км. на ден, от Габрово де Севлиево и обратно всеки ден.
Возихме още двама човека, плащаха половината гориво и пак излизаше сметката, аз не предлагам някаква панацея валидна за територията на цяла България.
Всеки според начина си на живот сам преценява какво и как му е удобно, казвам само че има и друга опция преди София и ТЕРМИНАЛА.
Не се изкарват пари, няма много забави, трябва да се бачка повечко, никога не можеш да останеш да скучаеш защото във една къща и в един двор винаги има какво да се прави, но също е вариант и то вариант който не е никак лош.

Downshifting: Quit Dreaming and Start Planning

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Вто 17 дек 2013 13:10

http://www.epochtimes-bg.com/2013-04/2013-12-17_02.html
Докато сме разграден двор и си мълчим няма какво да се оплакваме. Дали "Вежен" не е българска марка която става ясно че вече не е българска.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 17 дек 2013 13:32

Petrolhead написа:silent американците имат една приказка за такива като теб - Negative Nancy.

стига мрънка, живей където искаш. никой не те кара на сила.

в България може да се живее нормално и спокойно, но не в панелен квартал.
има хиляди начини да излезеш от софийските лайна, но трябва да се потрудиш. ако не си се потрудил нямаш право да мрънкаш

ти мен не ме мисли...в момента разговора се върти около призива да се върнем на село аз обяснявам защо за един млад човек няма перспектива да остане на село и защо отива в големия град...затова че си има резонна причина селата да се обезлюдяват ....а не кой бил в лайната и кой в рая ... ти и колегата сте си намерили начина на живот харесва ви ....копаете си в градината ядете био зеленчуци ...ок....ще живеете 100годни няма лошо...но не натрапвайте своя начин на живот на останалите като единствено верния начин на живот особено с глупави призиви от сорта...селяни отивайте си на село да си орете нивите та да може държавата да цъфне и върже....
Да на село може да живееш с това което изкарваш..само че ....ток вода ....лекарества дрехи обувки..отдавна хората не ходят само с вълнени половери и цървули ....доктор къде на 50км...деца ..училище къде -няма.... здравни усигуровки, пенсионни осигуровкаи...как ще стане това само с едното натурално стопанство без сигурни постоянни пък макар и минимални доходи...т.е да работиш някъде а на село работа няма ...със заплата от 500лв дори не те виждам как ще пътуваш всеки ден по 50км в едната посока заплатат ти ще отива само за пътя....а тази заплата е дар пожи за провинцията...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”